, 2022/2/23
A nátrium olyan ásványi anyag, amely fontos a szervezet normál folyadékegyensúlyának fenntartásához. Természetes módon megtalálható az élelmiszerekben, és bizonyos élelmiszerekhez is hozzáadják. A nátrium napi ajánlott mennyisége 2300 mg naponta. Egyes betegeknek azonban alacsonyabb mennyiség fogyasztása is javasolt lehet.
Nátrium-irányelvek
A nátrium egy ásványi anyag, amely természetes módon megtalálható az élelmiszerekben, és az élelmiszerekhez is hozzáadják. A nátrium fontos szerepet játszik a szervezet normál folyadékegyensúlyának fenntartásában. Az alacsony nátriumtartalmú diéta betartása fontos a szívelégtelenség tüneteinek ellenőrzése és a jövőbeli szívproblémák megelőzése érdekében.
A nátrium- és folyadékbevitel korlátozása segít megelőzni és szabályozni a szív, a tüdő vagy a lábak körüli folyadék mennyiségét. Ha extra folyadékot hordoz, az a szívét nehezebbé teszi, és növelheti a vérnyomását. Az alacsony nátriumtartalmú étrend többet jelent, mint a sószóró kiiktatása az asztalról!
Általános iránymutatások
Szüntesd meg a sószórót.
Kerülde a fokhagymasó, a hagymasó, az MSG, a húspogácsa, a húsleves-keverékek, a szójaszósz, a teriyaki szósz, a barbecue szósz, a savanyú káposzta, az olajbogyó, a savanyúság, a savanyúság, a szalonnaszelet és a krutonok használatát.
Kerüld a legtöbb "gyorsételt" és feldolgozott élelmiszert. Ellenőrizd a vállalat weboldalán a tápértékkel kapcsolatos információkat, vagy olvasd el a csomagolás címkéjét a nátriumtartalomról.
Használj friss alapanyagokat és/vagy hozzáadott sót nem tartalmazó élelmiszereket.
A kedvenc receptek esetében előfordulhat, hogy más összetevőket kell használni, és törölni kell a hozzáadott sót. A só bármelyik receptből eltávolítható, kivéve az élesztőt tartalmazó recepteket.
Próbáld ki a narancs-, citrom-, lime-, ananászlevet vagy az ecetet húspácok alapanyagaként vagy savanykás ízesítésére.
Kerüld az olyan készételeket, mint a konzervlevesek, előételek, zöldségek, tészta- és rizskeverékek, fagyasztott vacsorák, instant gabonapelyhek és pudingok, valamint a mártásmártás-keverékek.
Válassz olyan fagyasztott ételeket, amelyek körülbelül 600 mg nátriumot vagy annál kevesebbet tartalmaznak.
Használj friss, fagyasztott, hozzáadott sót nem tartalmazó zöldségkonzerveket, alacsony nátriumtartalmú leveseket és alacsony nátriumtartalmú ebédhúsokat.
Keress sótlan fűszer- vagy fűszerkeverékeket, vagy próbálkozzon friss fűszernövényekkel, hagymával vagy fokhagymával.
Ne használj sóhelyettesítőt, hacsak nem egyezteti előbb orvosával vagy dietetikussal a lehetséges gyógyszer- vagy tápanyagkölcsönhatások miatt.
Légy tisztában a "Sós hatos" (American Heart Association) összetevőivel, és próbáld meg korlátozni azokat:
Kenyerek, zsemlék, bagelek, lisztes tortillák és csomagolások.
felvágottak és pácolt húsok.
Pizza.
Baromfi (sok baromfi és más húsfélékbe nátriumot fecskendeznek. Ellenőrizze a tápértékadatokban a nátriumtartalmat, vagy olvassa el a csomagoláson az oldat leírását, például: "Friss csirke 15%-os oldatban").
Leves.
Szendvicsek.
Éttermi étkezési tippek
Válassz olyan éttermet, amely az Ön kérésére készíti el a tételeket, és helyettesíti azokat.
Tervezz előre, csökkentve a magas nátriumtartalmú ételek adagjainak méretét.
Rendelj ételt a la carte vagy egyénileg, hogy csak a kívánt ételeket kapja meg.
Előételek
Kerüld a leveseket és húsleveseket.
Kérj friss kenyeret és zsemlét sós, vajas héj nélkül.
Kerüld a panírozott ételeket.
Saláták/zöldségek
Kerüld a savanyúságot, a konzervált vagy pácolt zöldségeket, olajbogyót, pácolt húsokat, szalonnát és szalonnaszeleteket, fűszerezett krutont, sajtokat, sózott magvakat és dióféléket.
Rendelj salátaöntetet a saláta mellé, és mártogassa bele a villáját, mielőtt beleharapna az ételbe.
Kérj párolt zöldségeket.
Főételek
Válassz olyan hús-, baromfi-, hal- vagy kagylóféléket, amelyekben szerepelnek a broiler, sütve, grillezve, sütve és panírozás nélkül szavak.
Kérj sima tésztát vagy zöldségételeket.
Kérdezd meg a kiszolgálót az alacsony nátriumtartalmú menüválasztékról, és kérdezze meg, hogyan készítik az ételt.
Kérd, hogy az ételeket só és mononátrium-glutamát (MSG) nélkül főzzék.
Kerüld az olyan éttermeket, amelyek nem teszik lehetővé az ételek speciális elkészítését, például a büfé jellegű éttermeket, étkezdéket vagy gyorsétteremláncokat.
Kerüld a rakott ételeket és a vegyes ételeket. Kérd a mártásokat és szószokat mellékelve, vagy hagyd el őket teljesen.
Gyorséttermekben válaszd a salátás főételeket vagy a nem sült és nem kenyérrel készült főételeket, és hagyd ki a különleges szószokat, fűszereket és sajtokat.*.
Kerüld a panírozott ételeket.
Desszertek
Válassz gyümölcsöt, sörbetet, zselatint és egyszerű süteményeket.
Hús, hal, tojás, baromfi, bab
Válasszn - 2-3 adagot naponta
Friss vagy fagyasztott hús (marha, borjú, bárány, sertés), baromfi, hal vagy kagyló.
Alacsony nátriumtartalmú hús- vagy halkonzerv.
Tojás.
Szárított vagy fagyasztott bab és borsó.
Go Easy
Alacsony nátriumtartalmú feldolgozott húsok, mint a sonka, a kukoricahús, a szalonna, a kolbász, az ebédre szánt húsok, a hot dog.
Alacsony nátriumtartalmú fagyasztott vacsorák (kevesebb mint 600 mg nátrium étkezésenként).
Kerüld a
Fagyasztott, sózott hús vagy hal.
Feldolgozott húsok, mint a sonka, kukoricahús, szalonna, kolbász, ebédre szánt húsok, hot dogok, borda, sózott sertéshús, csülök, húskrémek.
Hús- vagy halkonzervek.
Rántott húsok.
Babkonzervek, mint a vesebab, pinto, fekete szemű borsó, lencse.
Fagyasztott vacsorák vagy sós köretek.
Tejtermékek
Válassz
Természetesen alacsony nátriumtartalmú sajtokat (svájci, kecske, tégla, ricotta, friss mozzarella).
Krémsajt (light és sovány).
Könnyedén
Tej (1%-os vagy sovány).
Fagylalt és fagyasztott joghurt (light és sovány).
Joghurt (light és sovány).
Puding, pudingkrém (light és sovány).
Tejföl (light és sovány).
Kerüld a
Feldolgozott és kemény sajtok (amerikai, cheddar, muenster) és sajtkrémek.
Túró.
Író.
Gyümölcsök és zöldségek
Válassz - 5 vagy több adagot naponta
Friss, fagyasztott, konzerv vagy szárított gyümölcsök.
Friss vagy fagyasztott zöldségek hozzáadott szószok nélkül.
Alacsony nátriumtartalmú paradicsomlé vagy V-8 gyümölcslé.
Alacsony nátriumtartalmú paradicsomszósz.
Go Easy
Normál paradicsomszósz.
Kerüld a
Zöldségkonzervek.
Babkonzervek.
Pácolt zöldségek, például savanyú káposzta, savanyúságok, olajbogyó.
Normál paradicsomlé vagy V-8 gyümölcslé.
Kenyerek és gabonafélék
Válassz - 6 vagy több adagot naponta
Alacsony nátriumtartalmú kenyerek.
Alacsony nátriumtartalmú gabonafélék (régimódi zabpehely, gyors zabpehely, zabpehely, búzakrém vagy rizs, zúzott búza).
Tészták (tészta, spagetti, makaróni).
Rizs.
Alacsony nátriumtartalmú kekszek.
Alacsony nátriumtartalmú kenyérmorzsa.
Granola/li.
Kukorica tortillák.
Sima taco kagyló.
Go Easy
Normál kenyér.
Bagel.
Angol muffinok.
Zsemle.
Hideg gabonapelyhek.
Palacsinta, gofri.
Kerülde a
Croissant, édes zsemle, dán sütemény, fánk.
Rendszeres kekszek.
Tejszínnel, vajjal vagy sajtmártással készített tésztafélék és rizs.
Rántott burgonya.
Instant főtt gabonapehely csomagok.
Kenyér-, sütő- és töltelékkeverékek.
Fagyasztott vagy dobozos rizs-, tészta- és burgonyakeverékek.
Normál kenyérmorzsa.
Muffinok, kekszek, kukoricakenyér.
Lisztes tortilla.
Édességek és rágcsálnivalók
Válassz - mértékkel
Sótlan diófélék.
Alacsony nátriumtartalmú burgonyachipszek, perecek, pattogatott kukorica és egyéb rágcsálnivalók.
Szörbet, szorbett, olasz jég, jégkrém.
Füge szeletek, mézeskalács.
Zselés cukorka és keménycukorka.
Go Easy
Angyaltorta.
Házi sütemények, kekszek és piték.
Brownie.
Kerül a
A hagyományos burgonyachipszet, perecet, pattogatott kukoricát és más sós rágcsálnivalókat.
Sózott diófélék és magvak.
Sertéshéj.
Rántott húsok.
Zsírok, olajok és fűszerek
Válaszd a
Alacsony nátriumtartalmú vaj és margarin.
Növényi olajok.
Alacsony nátriumtartalmú salátaöntetek.
Só nélküli házi mártás.
Alacsony nátriumtartalmú levesek.
Alacsony nátriumtartalmú húsleves vagy húsleves.
Citromlé.
Ecet.
Só nélküli fűszernövények és fűszerek.
Alacsony nátriumtartalmú mustár.
Alacsony nátriumtartalmú catsup.
Alacsony nátriumtartalmú mártáskeverékek.
Go Easy
Normál vaj vagy margarin.
Normál salátaöntet.
Normál mustár, macskakalap.
Kerüld a
Szalonnazsír, sózott sertéshús.
Savanyúság, olajbogyó.
Konzerv vagy instant mártáskeverékek.
Normál konzervlevesek és húslevesek.
Normál húslevesek.
Leveskeverékek, fűszersók.
Húsklopfoló és pácok.
Nátriumtartósítószerek vagy ízesítők, mint például a mononátrium-glutamát (MSG).
Citromos bors.
Szója és teriyaki szószok.
Worcestershire szósz.
Steak szósz.
Barbecue szósz.
Rövidítő, disznózsír.
Transzzsírsavak.