, 2022/3/11
A Candida a leggyakoribb gomba az emberi szervezetben. Gyakran megtalálható olyan területeken, mint a száj, a bőr, az emésztőrendszer, a lábkörmök, a végbél és a hüvely. Általában ártalmatlan, de e gomba túlszaporodása fertőzéshez vezethet.
A candida-diéta egy szigorú diéta, amelynek célja a candida-fertőzés tüneteinek enyhítése. Hatékonyságát azonban nem támasztják alá tudományos bizonyítékok.
Az élesztőfertőzések sok ember számára jelentenek problémát. Leggyakrabban a Candida élesztőgombák, különösen a Candida albicans okozza őket. Ha úgy gondolod, hogy élesztőgomba-fertőzésed lehet, az első dolog, amit tenni kell, hogy beszélsz az orvosoddal. Azonban számos élelmiszer és étrendi változtatás is segíthet.
Kókuszolaj
A Candida élesztőgombák mikroszkopikus gombák, amelyek a bőr, a száj vagy a bél körül találhatók. Általában ártalmatlanok, de fertőzéseket okozhatnak, ha a szervezet védekezőképessége meggyengül. A növényeknek megvan a saját védekezésük az élesztőgombák és más gombák ellen, és egyesek olyan vegyületeket termelnek, amelyek mérgezőek a gombák számára.
Jó példa erre a laurinsav, egy telített zsírsav, amelyet antimikrobiális és gombaellenes hatása miatt széles körben tanulmányoztak. A kókuszolaj csaknem 50%-ban tartalmaz laurinsavat. Ezáltal az egyik leggazdagabb táplálékforrássá teszi ezt a vegyületet, amely ritkán fordul elő nagy mennyiségben az élelmiszerekben. A kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy a laurinsav nagyon hatékony a Candida élesztőgombák ellen.
Mint ilyen, a kókuszolajnak is hasonló hatásai lehetnek. Emiatt a kókuszolaj szájvízként való használata - az olajhúzás néven ismert módszer - megfékezheti a szájpenész, illetve a Candida-fertőzéseket a szájban. Ne feledd, hogy humán vizsgálatokra van szükséged ezen előnyök megerősítéséhez.
Probiotikumok
Számos tényező teheti egyes embereket hajlamosabbá a Candida-fertőzésekre, beleértve a cukorbetegséget és a legyengült vagy elnyomott immunrendszert.
Az antibiotikumok szintén növelhetik a kockázatot, mivel az erős dózisok néha elpusztítják a bélben lévő jótékony baktériumok egy részét Ezek a baktériumok a szervezet természetes védelmének részét képezik a Candida élesztőgombák ellen.
Úgy védekeznek a fertőzések ellen, hogy versenyeznek velük a helyért és a tápanyagokért. A probiotikumok segíthetnek helyreállítani a hasznos baktériumok ezen populációit. A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek gyakran megtalálhatóak az erjesztett élelmiszerekben, például az aktív kultúrákat tartalmazó joghurtban. Kiegészítőkben is bevehetők. Tanulmányok szerint a probiotikumok felvehetik a harcot a Candida-fertőzésekkel szemben.
Egy 215 idősebb felnőtt bevonásával végzett 12 hetes vizsgálat kimutatta, hogy a Lactobacillus reuteri probiotikum 2 törzsét tartalmazó pasztillák szedése jelentősen csökkentette a Candida élesztőgombák mennyiségét a szájban. Egy másik, 65 szájpenészben szenvedő emberen végzett vizsgálatban a probiotikumok szedése jelentősen javította a hagyományos gombaellenes kezelés hatékonyságát. A probiotikumok a Candida növekedését is csökkenthetik a bélben, és egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a Lactobacillus probiotikumokat tartalmazó hüvelykapszulák leküzdhetik a hüvelyi élesztőgombás fertőzéseket.
Alacsony cukortartalmú étrend
Az élesztőgombák gyorsabban szaporodnak, ha a cukor könnyen elérhető a környezetükben. Valójában a véráramban lévő magas cukorszint növeli a Candida-fertőzések kockázatát. Egy vizsgálatban a cukor növelte a andida növekedését a legyengült immunrendszerű egerek emésztőrendszerében. Egy humán vizsgálatban az oldott cukorral (szacharózzal) történő öblögetés a fertőzések fokozódásával és a szájban lévő élesztőgombák számának növekedésével hozható összefüggésbe.
Másrészt egy másik humán vizsgálat megállapította, hogy a magas cukortartalmú étrend nem befolyásolta a Candida növekedését a szájban vagy az emésztőrendszerben. A humán vizsgálatok azonban korlátozottak, és további kutatásokra van szükség. Még ha az alacsony cukortartalmú étrend nem is mindig hatékony az élesztőgombák ellen, a hozzáadott cukor kiiktatása az étrendből számos más módon javítja az egészséged.
Fokhagyma
A fokhagyma egy másik erős gombaellenes tulajdonságokkal rendelkező növényi élelmiszer. Ez részben az allicinnek köszönhető, egy olyan anyagnak, amely a friss fokhagyma összezúzásakor vagy sérülésekor képződik. Amikor nagy mennyiségben adták egereknek, úgy tűnik, hogy az allicin valamivel kevésbé hatékonyan küzd a Candida élesztőgombák ellen, mint a gombaellenes gyógyszer, a flukonazol.
A kémcsöves kutatások azt is jelzik, hogy a fokhagymakivonat csökkentheti az élesztőgombák azon képességét, hogy a szájat bélelő sejtekhez tapadjanak. A fokhagyma azonban csak apró mennyiségű allicint biztosít, míg a legtöbb vizsgálat nagy dózisokat használ. Egy 14 napos, nőkön végzett vizsgálat szerint a fokhagyma-kiegészítők kapszulákban történő szedése nem befolyásolta a hüvelyi élesztőgombás fertőzéseket.
Összességében több klinikai vizsgálatra van szükség annak megállapításához, hogy a fokhagyma fogyasztása bármilyen kezelési értékkel bír-e az embereknél.
Mindazonáltal az ételek fokhagymával való fűszerezése biztonságos és egészséges. A hagyományos Candida-kezelések mellett is jól működhet. Ne feledd, hogy a nyers fokhagyma használata érzékeny területeken, például a szájban, káros lehet, és súlyos kémiai égési sérüléseket okozhat.
Curcumin
A kurkumin a kurkuma, egy népszerű indiai fűszer egyik fő aktív összetevője. A kémcsöves kutatások szerint a kurkumin elpusztíthatja a Candida élesztőgombákat - vagy legalábbis csökkentheti növekedésüket. Egy másik tanulmány szerint a kurkumin csökkentheti az élesztőgombák azon képességét, hogy a HIV-fertőzöttek szájából származó sejtekhez tapadjanak. Valójában a kurkumin hatékonyabb volt, mint a fluconazol, egy gombaellenes gyógyszer. Mindazonáltal a vizsgálatok csak kémcsövekre korlátozódtak. Nem világos, hogy a kurkumin-kiegészítőknek van-e hatása az emberekre.
A candida diéta alapjai
Salzarulo valóban hisz abban, hogy a candida túlszaporodása a bélben valós dolog, és szigorú cukor-, gabona- és tejmentes diétára fogott, hogy helyreállítsa az élesztőgombák megfelelő egyensúlyát a szervezetemben. A cél az éheztetés az élesztőgomba kiéheztetése azáltal, hogy elveszi azokat az ételeket és italokat, amelyekből táplálkozhat. Ez azt jelenti, hogy nincs kenyér, péksütemény, tészta, chips, gabonapehely, sült étel, sajt, tej, keményítőtartalmú zöldségek (mint a kukorica és a burgonya), cukros desszertek, gyümölcs, üdítő, alkohol és kávé.
A fertőzés lehetséges tünetei a következők lehetnek
Hányinger
Puffadás, székrekedés vagy hasmenés
Krónikus fáradtság
Bőrproblémák, például ekcéma vagy kiütések.
Visszatérő húgyúti fertőzések
Ingerlékenység és hangulatingadozás
Szorongás vagy depresszió
Ízületi fájdalom
Annak ellenére, hogy a ten szervezetedben nagyszámú candida faj található, csak 15 képes fertőzést okozni. A Candida albicans a leggyakoribb fertőzés okozója, amely az esetek több mint felét teszi ki.
A Candida diéta során fogyasztandó ételek
Itt vannak azok az ételek, amelyeket Miller a candida tisztítókúra alatt fogyasztani javasol.
Vad halak
Füvön nevelt marhahús
Legelőn nevelt baromfi, beleértve a csirkét is
Tojás
Keresztesvirágú zöldségek (brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó)
Leveles zöldségek (kelkáposzta, pitypang, salátafélék)
Nem keményítőtartalmú zöldségek (spárga, cukkini, hagyma, mogyoróhagyma)
Fűszerek (kurkuma, kömény)
Gyömbér
Citrom
Néhány gyümölcsfajta, beleértve a paradicsomot és a bogyós gyümölcsöket, mint az eper, a málna és az áfonya (korlátozott mennyiségben).
Diófélék, beleértve a diót, a mandulát és a makadámiadiót.
Magvak (chia mag, lenmag, kendermag)
Gyógynövények (koriander, bazsalikom, oregánó)
Avokádó
Olívaolaj és olajbogyó
Kókuszolaj
Csontleves
Étcsokoládé
Víz
Rooibos, zöld tea
Kerülendő élelmiszerek a Candida diétában
Kerülni fogod a feldolgozott, finomított lisztből és finomított cukorból készült ételeket, mert "a cukor az élesztőgombák elsődleges üzemanyagforrása" - mondja Miller. De van még néhány további "nem" élelmiszer, ami meglephet.
Lisztalapú ételek (pizza, kenyér, bagel)
Édesített élelmiszerek (jégkrém, édesség)
Ecet, beleértve az almaecetet is, amelyet a negyedik hét körül lehet újra bevezetni
Gomba
Tejtermékek
Alkohol, különösen sör, pezsgő és kemény almabor, amelyeket erjesztéssel vagy élesztővel készítenek.
Erjesztett élelmiszerek (joghurt, kefir, kimchi, kombucha, savanyú káposzta, amelyeket a negyedik hét körül lehet újra bevezetni).
Egy 7 napos minta étkezési terv a Candida diétához
1. nap
Reggeli Tojás spenóttal és kókuszolajban párolt spenóttal
Ebéd Aprított pulykamell zöldfűszeres ágyon, citromos olívaolajos vinaigrette-tel.
Vacsora Lazac, sült karfiol és cukkini
2. nap
Reggeli Frittata spárgával és cseresznyeparadicsommal, avokádóval körítve
Ebéd Tejszínes csirkesaláta (avokádóval), kelkáposztába csomagolva
Vacsora Steak és zöldséges kebab
3. nap
Reggeli Chia puding bogyós gyümölcsökkel és napraforgómaggal
Ebéd Kelkáposztasaláta olívaolajjal masszírozva, olajbogyóval, szeletelt mandulával és sült zöldségekkel körítve.
Vacsora Húsgombócok cukkinitésztával és tésztaszósszal
4. nap
Reggeli Anti-candida-barát palacsinta bogyós gyümölcsökkel
Ebéd Egy szelet zöldséges frittata, spenótsaláta avokádóval az oldalán
Vacsora Csirkesatay és crudités fűszeres mandulavajas mártással.
5. nap
Reggeli Smoothie tejmentes tejből, bogyós gyümölcsökből, dióvajból és kókuszolajból
Ebéd Tonhal Niçoise saláta
Vacsora Sült, bőrös csirke, párolt paprika, hagyma és padlizsán
6. nap
Reggeli Tojásrántotta zöldségekkel
Ebéd Csirkehúsleves, mellé sötét leveles zöldségekből készült salátával
Vacsora Darált pulykahússal töltött cukkinicsónakok paradicsomszósszal körítve
7. nap
Reggeli Avokádós omlett salsával
Ebéd Pulykapástétom párolt brokkolival és cseresznyeparadicsommal
Vacsora Sült tőkehal zöldbabbal és sárgarépával