, 2022/3/9
Az epehólyag egy kis, körte alakú szerv, amely közvetlenül a máj alatt található. A májból származó epét gyűjti össze és tárolja. Az epehólyagot érintő problémák közé tartoznak az epekövek és a rák, de az étrend választása segíthet ezek megelőzésében.
Ha tudjuk, milyen ételeket válasszunk, és melyeket kerüljük, az segíthet az epehólyag egészségének megőrzésében, különösen azoknál, akiknél már előfordult epekő vagy más epehólyag probléma. Az egészséges epehólyaghoz nem létezik speciális étrend, de néhány irányelv követése segíthet az epehólyag egészségének és jó működésének megőrzésében.
Fogyasztható ételek
Az epehólyag-diéta célja, hogy segítsen csökkenteni az étrend által az epehólyagra gyakorolt stresszt, akár az emésztés megkönnyítésével, akár az epehólyag támogatásával. Egy 2015-ös tanulmányTrusted Source 114 nőnél vizsgálta a táplálkozási szokásokat és az epekő kialakulásának kockázatát. A tanulmányhoz a kutatók nagyjából kétféle étrendet írtak le: Egészséges étrend: Friss gyümölcsök és zöldségek, gyümölcslevek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, fűszerek és hüvelyesek magas bevitele.
Egészségtelen étrend: A feldolgozott húsok, üdítőitalok, finomított gabonafélék, vörös húsok, magas zsírtartalmú tejtermékek, cukor, tea, szilárd zsírok, sült burgonya, snackek, tojás, só, savanyított ételek és savanyú káposzta magas bevitele. Azoknál az embereknél, akik összességében egészséges táplálkozási mintát követtek, kisebb valószínűséggel alakult ki epehólyag betegség.
Hogyan tudsz otthon gondoskodni magadról?
Fogyassz naponta sok kis étkezést és uzsonnát három nagy étkezés helyett.
Válassz sovány húsokat.
Vágj le minden látható zsírt.
Egyél csirkét és pulykát bőr nélkül.
Számos halfaj, például a lazac, a tavi pisztráng, a tonhal és a hering egészséges omega-3 zsírsavat tartalmaz. Kerüld azonban az olajban tartósított halakat, például az olívaolajban lévő szardíniát.
Süssük vagy grillezzük a húsokat, szárnyasokat vagy halakat ahelyett, hogy vajban vagy zsírban sütnénk őket.
Válassz sovány vagy alacsony zsírtartalmú tejet, joghurtot, sajtot vagy más tejterméket.
Olvasd el a sajtok címkéjét, és válaszd azokat, amelyekben 30 grammonként (1 uncia) kevesebb mint 5 gramm zsír van.
Próbáld ki a zsírmentes tejfölt, krémsajtot vagy joghurtot.
Kerüld a krémleveseket és a tésztákhoz használt krémmártásokat.
Fogyassz alacsony zsírtartalmú fagylaltot, fagyasztott joghurtot vagy sorbetet. Kerüld a hagyományos fagylaltot.
Egyél teljes kiőrlésű gabonapelyhet, teljes kiőrlésű kenyeret, teljes kiőrlésű kekszet, barna rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát. Kerüld a magas zsírtartalmú ételeket, mint például a croissant, pogácsa, keksz, gofri, fánk, muffin, müzli és a magas zsírtartalmú kenyerek.
Ízesítsd ételeid fűszernövényekkel és fűszerekkel (például bazsalikommal, tárkonnyal vagy mentával), zsírmentes szószokkal vagy vaj helyett citromlével. Használhatsz vajpótlót, zsírmentes majonézt vagy zsírmentes öntetet is.
Sütéskor próbáld ki az almaszószt, a szilvapürét vagy a banánpürét a zsír egy részének vagy egészének helyettesítésére.
A zsírokat és olajokat, például a vajat, margarint, majonézt és salátaöntetet korlátozza étkezésenként legfeljebb 1 evőkanálra (15 ml).
Kerüld a magas zsírtartalmú ételeket, mint például:
Csokoládé, teljes tej, jégkrém, feldolgozott sajt és tojássárgája.
Sült vagy vajban sült ételek.
Kolbász, szalámi és szalonna.
Fahéjas tekercsek, sütemények, torták, sütemények és egyéb péksütemények.
Kész rágcsálnivalók, például burgonyachipszek, dió- és müzliszeletek, valamint vegyes diófélék.
Kókuszdió és avokádó.
Tanuld meg, hogyan olvasd el az élelmiszerek címkéit az adagok méretét és az összetevőket illetően. A gyorséttermi és készételekben gyakran sok zsír van.
Sovány fehérje
A fehérje elengedhetetlen a testszövetek javításához és növekedéséhez. A vörös húsok és a tejtermékek jó fehérjeforrások, de magas zsírtartalmúak is lehetnek, és a magas zsírbevitel megterhelheti az epehólyagot.
A zsírszegény fehérjetartalmú élelmiszerek megfelelő választást jelentenek. Ezek közé tartoznak a következők:
baromfi
hal
zsírmentes tejtermékek
diófélék és magvak
szója és szójatermékek
hüvelyesek, például bab és lencse
tejtermékek alternatívái, mint például a szójatej
A feldolgozott húsok és tejtermékek gyakran magas hozzáadott sótartalmúak. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó friss élelmiszerek egészségesebb megoldást jelentenek. Egy 2016-os tanulmányTrusted Source kapcsolatot talált a magas növényi fehérjebevitel és az epehólyagbetegség alacsonyabb kockázata között.
Rost
A rostok támogatják az emésztőrendszer egészségét, és védelmet nyújthatnak Trusted Source az epehólyag betegséggel szemben azáltal, hogy fokozzák az ételek mozgását a bélben és csökkentik a másodlagos epesavak termelődését, mondják a szakértők. 2014-ben a kutatókTrusted Source azt vizsgálták, hogy a magas rosttartalmú étrend hogyan befolyásolja az epehólyag termelődését az elhízott emberek gyors fogyókúrája során.
Az epe- vagy epehólyag-iszap olyan anyag, amely növeli az epehólyagbetegség kialakulásának kockázatát. Felhalmozódhat azoknál az embereknél, akik koplalnak vagy gyorsan fogynak. A magas rosttartalmú diétát követőknél kevesebb epehólyag-iszap halmozódott fel, ami csökkentette az epehólyagbetegség kialakulásának kockázatát. Ez arra utal, hogy a rostok segíthetnek megelőzni az epehólyagbetegséget azoknál az embereknél, akiknek gyorsan kell fogyniuk, és talán általában véve is.
A rostforrások közé tartoznak:
gyümölcsök
zöldségek
hüvelyesek
diófélék és magvak
Egészséges zsírok
A telítetlen zsírok, mint például az omega-3, segíthetnek megvédeni az epehólyagot.
A források közé tartoznak:
hidegvízi halak
diófélék, például dió
magvak, például lenmag
halból vagy lenmagból származó olajok
Az emberek szedhetnek táplálékkiegészítőket is, de előbb egyeztessenek orvosukkal, mivel egyes táplálékkiegészítők nem mindenkinek megfelelőek.
Kávé
A mérsékelt kávéfogyasztás segíthet megvédeni aTrusted Source epehólyag működését. A ResearchTrusted Source szerint a kávéban található anyagok különböző előnyökkel járhatnak az epehólyag működésére nézve, többek között kiegyensúlyoznak bizonyos vegyi anyagokat, és serkentik az epehólyag működését, és esetleg a bélműködést is.
Kalcium
A megfelelő kalciumbevitel az étrendben támogathatja aTrusted Source epehólyag egészségét.
A kalcium jelen vanTrusted Source in:
Sötét, leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta és a brokkoli.
tejtermékek, mint például a joghurt, a sajt és a tej.
dúsított tejtermékek, mint például a mandula- vagy lenmagtej
szardínia
narancslé
Az epehólyag betegség kockázatának kitett embereknek a zsírmentes tejtermékeket kell választaniuk.
C-vitamin, magnézium és folsav
A C-vitamin, a magnézium és a folsav segíthet megelőzni a Trusted Source epehólyagbetegségét. A friss gyümölcsök és zöldségek jó forrásai ezeknek a tápanyagoknak.
A C-vitamin a következőkben áll rendelkezésre:
Piros és zöldpaprika
narancs és más citrusfélék
kivi
brokkoli
eper
paradicsom
A C-vitamin vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a vízben való főzés során az élelmiszerből eltávolítható belőle egy része. A friss, nyers gyümölcsök és zöldségek a legjobb források.
A magnézium jelen vanmegbízható forrás a következőkben:
Mandula és kesudió
földimogyoróban és mogyoróvajban
spenót
bab, beleértve a fekete babot és az edamame-ot is
szójatej
burgonya
avokádó
rizs
joghurt
banán
Jó folsavforrások közé tartozikmegbízható forrás:
marhamáj
spenót
fekete szemű borsó
dúsított gabonafélék
spárga
Kiegészítők is kaphatók, de a legjobb, ha a tápanyagokat étrendi forrásokból szerzi be. Az embereknek meg kell kérdezniük orvosukat, mielőtt kiegészítőket szednének.
Kerülendő élelmiszerek
Egyes élelmiszerek növelhetik az epehólyag-rendellenességek, például az epekő kialakulásának esélyét. Azoknak, akiknek aggodalmuk van az epehólyagjuk egészségével kapcsolatban, fontolóra kell venniük az alábbi élelmiszerfajták elkerülését vagy korlátozását.
Finomított szénhidrátok
A szénhidrátok a legtöbb ember étrendjének fontos részét képezik, és a finomítatlan szénhidrátok, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zab, alapvető tápanyagokat biztosíthatnak.
A finomított szénhidrátok azonban növelhetik az epehólyag rendellenességek kockázatát. Egy tanulmányban a kutatók megállapították, hogy napi 40 gramm (g) vagy annál több cukor fogyasztása megduplázta a tünetekkel járó epekő kialakulásának kockázatát.
A korlátozandó vagy kerülendő szénhidrátok közé tartoznak:
hozzáadott cukrok és édesítőszerek
fehér liszt
egyéb finomított gabonafélék
előre elkészített pékáruk, beleértve a süteményeket és a tortákat is
édesség és csokoládé
Egészségtelen zsírok
Az epehólyag epét termel, amely segíti a szervezetet a zsírok emésztésében. A zsírok, különösen a telített és transzzsírok magas bevitele extra terhelést jelenthet erre a folyamatra. A kutatókTrusted Source megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik az egészségtelen étrend részeként vörös, feldolgozott húsokat és tojást fogyasztanak, nagyobb az epekő kialakulásának kockázata.
Az egészségtelen zsírok jelen vannak a következőkben:
vörös, zsíros húsok
feldolgozott húsok
egyéb feldolgozott élelmiszerek
teljes zsírtartalmú tejtermékek
sült ételek
sok gyorséttermi étel
előre elkészített salátaöntetek és szószok
előre elkészített pékáruk és desszertek
csokoládé és más édességek
jégkrém
Epehólyag eltávolítása után
Azok az emberek, akiknek műtéti úton távolították el az epehólyagjukat, továbbra is képesek lesznek megemészteni az ételt, de lehet, hogy néhány étrendi változtatásra lesz szükségük, legalábbis az első néhány napban vagy hétben.
Az orvos azt tanácsolhatja, hogy:
a műtétet követő napokon kis étkezéseket fogyasszon
néhány hétig zsírszegény diétát tartson
Ha az egyén puffadást, hasmenést vagy egyéb emésztési tüneteket tapasztal, segíthet:
kerülje a koffeint
kerülje a fűszeres vagy zsíros ételeket
kerüljön mindent, ami rontja a tüneteket
fokozatosan több rostot vezessen be az étrendbe
Aki zsíros, habos vagy habos székletet észlel, forduljon orvosához.
Egyéb életmód tippek
Az emberek számos lépést tehetnek az epehólyag egészségének javítása érdekében.
Ezek közé tartoznak:
Testsúlykontroll: A testtömegindex (BMI) egészséges tartományon belül tartása segíthet megelőzni az epehólyagproblémákat, mivel az elhízás kockázati tényező.
A gyors fogyás elkerülése: Ha valaki gyorsan fogy, az megterhelheti a májat és az epehólyagot, és növelheti az epekövek kockázatát. A legjobb, ha egyenletesen fogyunk. A koplalás vagy az intravénás táplálkozás szintén hozzájárulhatTrusted Source az epehólyagbetegséghez.
Az allergének kerülése: Egyes embereknél az allergiás reakció kiválthatja az epehólyag tüneteit. Néhány ember számára hasznos lehet az allergiateszt elvégzése, a kirekesztő diéta követése és bizonyos allergének kerülése.
A dohányzásról való leszokás: A dohányzás hozzájárulhatTrusted Source az epehólyag működési zavaraihoz, beleértve az epehólyagrákot is.
Elvihető
A magas rosttartalmú, növényi alapú ételeket előnyben részesítő étrend fokozhatja az epehólyag egészségét. A gyümölcsök és zöldségek rostot, C-vitamint és antioxidánsokat biztosítanak, és alacsony a zsír- és kalóriatartalmuk. A kerülendő élelmiszerek közül sok, például a telített zsírok az állati eredetű termékekben vannak jelen.
A növényi alapú étrend azonban nem automatikusan egészséges. Az embereknek előnyben kell részesíteniük a friss élelmiszereket a feldolgozottakkal szemben, és ellenőrizniük kell az előre elkészített élelmiszerek címkéjét a hozzáadott zsírok, só és cukor tekintetében.