, 2022/3/8
A táplálkozási szakértők ugyanolyanok, mint mi - ők is igyekeznek rendszeresen egészséges ételeket választani. Amivel ők rendelkeznek, amivel a hétköznapi emberek nem, az a rálátás és a tisztánlátás arra, hogy pontosan hogyan kell ezt napi szinten megtenni. Az egészséges táplálkozásnak azonban nem kell bonyolultnak lennie, különösen, ha megtanulod ezeket a titkokat, amelyeket a táplálkozási szakemberek nem árulnak el neked ingyen.
Több élelmiszert kellene hozzáadnod az étrendedhez, nem pedig kivenned őket belőle. "Amikor a diétáról van szó, az emberek hajlamosak sokkal inkább azzal foglalkozni, hogy mely élelmiszereket vagy élelmiszercsoportokat kell elhagyni, mivel sokukat "rossznak" tartják. A hangsúlyt azonban arra kellene helyezni, hogy több olyan élelmiszert építsünk be az étrendünkből, amelyek gyakran hiányoznak, mint például a rostokban gazdag gyümölcsök, az egészséges zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ha több egészséges élelmiszert adunk hozzá a keverékhez, azzal gyakran kiszoríthatunk néhány kevésbé kívánatos választási lehetőséget, és elégedettebbnek érezhetjük magunkat.
Titok, amit a táplálkozási szakemberek nem árulnak el ingyenesen
Sajnálom, de nincs olyan, hogy "egészséges" cukor.
"Tévhit, hogy a fehér cukorról mézre, juharszirupra, kókuszcukorra vagy agavéra való áttérés egészségesebb. A cukor az cukor, és ha túl sokat fogyasztunk ezekből az alternatív édesítőszerekből, az ugyanolyan hatással lesz a szervezetre, mint a fehér cukor. Lehet, hogy egyes "természetes" alternatívákban magasabb a tápanyagtartalom, de ezek nagyon kis mennyiségben fordulnak elő, így ahhoz, hogy bármi hasznosat is nyerjünk, végül sok cukrot kellene fogyasztanunk. A természetes alternatívák általában gazdagabb ízűek, így valószínűleg kevesebbet fogsz belőlük fogyasztani, de jobb, ha az általános étrend egészségesebb kiegészítésére összpontosítasz, és minden cukorforrást korlátozol."
Használd ki a rossz memóriádat
Ha csábító finomságokat vásárolsz, ne tartsd őket látható helyen, és valószínűleg elfelejted, hogy egyáltalán megvan! Addig is tartsd a jótékony hatású élelmiszereket a hűtőszekrényed elején, hogy a hűtőszekrényed kinyitásakor az első dolog, amit látsz, a gyümölcsök, zöldségek, fehérjék és egészséges rágcsálnivalók legyenek."
Az egyetlen dolog, amit az a drága gyümölcslé tisztítókúra könnyíteni fog, az a pénztárcád.
"Ne bonyolítsd túl a dolgokat. Nincs szükséged drága gyümölcslé-tisztítókúrára, mert az olyan alapvető éléskamrai alapanyagok, mint a lenmag, a tonhalkonzerv, a zab és a friss zöldségek a piacról több tápanyagot biztosítanak, és a pénzed is tovább megy."
Nem baj, hogy felszedtél egy kicsit a súlyodból
"Ne arra törekedj, hogy elérj egy irreális testsúlyt. Ahogy öregszenek, a nőknek számolniuk kell azzal, hogy többet fognak nyomni, mint a 20-as és 30-as éveikben. Ez teljesen normális, és a tanulmányok szerint ez előnyös a csontok szilárdságának támogatása szempontjából, sőt, még abban is segíthet, hogy tovább élj. Az utolsó tíz kiló leadásának próbálkozása nemcsak rendkívül frusztráló, de az ehhez szükséges nagyon alacsony kalóriatartalmú étrend rossz táplálkozáshoz vezethet, és károsíthatja az anyagcserét. Fogadjuk el, hogy a testünk változik az életkor előrehaladtával, és ez így van rendjén."
Nemet kell mondanod magadnak, és ez nehéz lesz, mert...
"Könnyen előfordulhat, hogy a szem nagyobb, mint a gyomor. Lehet, hogy éhesnek tűnünk, de ez egy szükséges szokás, hogy kordában tartsuk az adagokat. Hiába vagyunk teljesen elégedettek és jóllakottak egy nagy sült krumpli vagy egy nagy turmix felénél, hajlamosak vagyunk megenni az egészet, mert fizettünk érte. Ez a szokás az évek során tényleg felszedi a kilókat. Meg kell tanulnunk, hogy kevesebbel is elégedettek legyünk, egyszerűen és egyszerűen".
Nem minden kalória egyforma
"Sajnos az emberek még mindig a kalóriákra gondolnak először a minőség helyett. Zsírmentes 'ételeken' vagy egyszerű keményítőkön, például pereceken élnek. Nem valódi ételeket esznek, ami miatt nem elégedettek, és a nap folyamán többet esznek. Ha olyan ételeket választanak, amelyek magas rost-, fehérje- és egészséges zsírtartalmúak, akkor lehet, hogy több kalóriát fogyasztanak abban az adagban, de ez segít abban, hogy összességében kevesebbet egyenek és egészségesebbek legyenek."
Az alkoholtartalmú italok nem számítanak folyadékpótlásnak.
"Ha bort vagy kávét iszol, valójában többet kell hidratálnod. Azt javaslom, hogy minden pohár bor vagy kávé után igyál egy hat unciás pohár vizet. A nőknek szóló egészségügyi irányelvek legfeljebb napi egy öt unciás pohár bort javasolnak. Használjon kisebb poharakat és bögréket, hogy korlátozza a kiöntött mennyiséget, és összpontosítson a kisebb kortyok fogyasztására."
Szeretnél méregteleníteni? Hagyd ki a tablettákat, vegyél több brokkolit
"A tablettákkal vagy gyümölcslevekkel való méregtelenítés divatos, de a szervezetünk már rendelkezik egy méregtelenítő rendszerrel, amely azonosítja, átalakítja és feldolgozza a méreganyagokat a kiürítéshez. Ehhez azonban speciális tápanyagokra van szüksége, hogy működjön, mint például a glükorafaninra, amely a brokkolivirágokban található a legnagyobb koncentrációban. A brokkoli glükorafaninja körülbelül 72 órán át hat, így amíg naponta kell fogyasztani. Minimum háromnaponta együnk belőle."
A szénhidrát nem az ördög
"A szénhidrátok az utóbbi időben olyan rossz hírnevet kaptak a sok alacsony szénhidráttartalmú, gyorsdiéta miatt, pedig a szénhidrátok fontos részét képezik a napi tápanyagbevitelünknek - az agyunk velük működik! A szénhidrátoknak a napi kalóriaszükségletünk körülbelül felét kellene biztosítaniuk. Sokan úgy gondolják, hogy a fogyás érdekében teljesen ki kell hagyniuk a szénhidrátokat. De ha edzés közben próbálsz fogyni, akkor egészséges szénhidrátok fogyasztásával kell fenntartanod az izmaid és az agyad glikogénkészletét".
Egyél az ujjaiddal
"Az ügyfeleim étkezési tervébe gyakran beiktatok ujjételeket, hiszen nem csak a gyerekek szeretnek kézzel enni. Például egy tányér héjában lévő pisztáciával, enyhén sózott edamame-mal, humusszal, teljes kiőrlésű kekszekkel, valamint szeletelt gombával és paprikával rengeteg tápanyagot biztosít, és az evés is tovább tart, ami nagyobb élményt nyújt. A nyár tökéletes időzítés arra, hogy kivigyük a szabadba az ujj-ételeket, és piknikezzünk, miközben élvezzük az időjárást, a tájat és a jó ételeket. Az étel legyen szórakoztató, ne unalmas!"
A biotej nem egészségesebb, mint a hagyományos tej
"Gyakran nagyon kevés valódi különbség van az "egészséges" élelmiszerek és "egészségtelen" társaik között. Például nincs biológiailag értelmezhető különbség a biotej és a hagyományos tej között. Aggódjon kevésbé ezek miatt az értelmetlen különbségek miatt, és inkább koncentráljon arra, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, sovány húsokat, baromfit és halat válasszon."
Fogyassz reggel fehérjét, hogy megelőzd az esti cukor utáni sóvárgást
"A fehérjebevitel növelése a nap elején segíthet csökkenteni a késő délutáni cukor utáni sóvárgást. Ügyelj arra, hogy minden reggelihez legyen egy kiváló fehérjeforrás, például görög joghurt, túró vagy két-három tojás. A reggeli fehérje segít stabilizálni a vércukorszintet, ami a hangulat és a koncentráció mellett a jóllakottságot is javítja."
Ne törődj a reklámokkal, nincs ezüstgolyó.
"Az egészségmegőrzés apró lépések megtételéről szól, néha olyan apró lépésekről, hogy a fejlődés elsőre nem is észrevehető. Ehelyett az egészségmegőrzés arról szól, hogy a legtöbbször a jobb választást választjuk. Ez a tipp különösen hasznos azok számára, akik hozzászoktak ahhoz, hogy a legújabb divatos diétáknak bedőljenek. Meglátják a legújabb diétás könyvet, és azt gondolják: "Ez X-nek bevált, ez biztos nekem is jó lesz. Az igazság: mindannyian egyediek vagyunk, és az egyetlen módja annak, hogy meghatározzuk, mi táplál minket, ha valóban odafigyelünk arra, hogyan érezzük magunkat".
Felejtse el a BMI-t, az értelmetlen.
"Sajnos társadalmunk olyan értéket tulajdonít a soványságnak, amely a legtöbb egészséges ember számára nem a norma. Míg a nagyobb deréktáj rámutathat az életmódváltás szükségességére, a teltebb alak vagy a zömökebb testalkat nem feltétlenül jelzi a fogyás szükségességét. Ne hagyatkozzunk kizárólag a BMI-re (testtömegindex) mint az egészség mutatójára."
Egy jó dologból túl sok is lehet
"Csak azért, mert az olyan nassolnivalók, mint az étcsokoládé, a dió, a dióvaj és az avokádó kiérdemelték a táplálkozási dicséretet, hogy jó forrásai a szívbarát zsíroknak és más tápanyagoknak, nem jelenti azt, hogy sokat kellene belőlük enni. Az emberek azt hiszik, hogy annyi "egészséges" rágcsálnivalót ehetnek, amennyit csak akarnak, de ezek még mindig magas kalóriatartalmúak. Ha ilyen ételeket nassolunk, az adagok szabályozása kulcsfontosságú: Az étcsokoládét korlátozza 1-1½ unciára; az avokádót két evőkanálra (mondjuk guacamoléba pürésítve) vagy egy egész avokádó nyolcadára; a dióféléket ¼ csészényire; a dióvajat pedig néhány evőkanálra.".
Ülj már le!
"Az evés közbeni leülés egy olyan stratégia, amelyet az intuitív és tudatos étkezés elsajátítására használnak. Ez a test természetes éhségjelzéseire való odafigyelés: Akkor egyél, amikor éhes vagy, és hagyd abba, amikor már jóllakott vagy. Hajlamosak vagyunk az éhségen kívül sok más okból is enni, például unalomból, ünneplésből, étel utáni sóvárgásból stb. Amikor az ember leül evés közben, tudatosabb, és jobban tud figyelni az egész folyamatra. Bár az élet sokszor rohanó, és néha szükség van arra, hogy gyorsan bekapjunk valamit, az, hogy leülünk és tudatosan részt veszünk az étkezésben, például figyelünk az étel ízére és állagára - valamint letesszük a villát két falat között, és érezzük a jóllakottság érzését - hasznos tipp lehet bárki számára, amit kipróbálhatunk."
Dobd ki a mérlegét
"Ne ragaszkodj túlságosan a mérleg számához. A mérleg nem vagy csak kevéssé jelzi az egészségi állapotot, és nem veszi figyelembe a fittségi szintet, a csontsűrűséget vagy az izomtömeget. A végső célom az, hogy az ügyfelek levegyék a szemellenzőt, és körülnézzenek az általános életminőségükön, mivel ez inkább a pozitív, mint a negatív megerősítés felé hajlik."
Ditch diétás ételek
"Kutatások szerint, ha valamit diétás ételként címkéznek, hajlamosak vagyunk többet enni belőle (függetlenül attól, hogy milyen az íze). Azt javaslom, hogy először a minőségre és az ízre koncentráljunk. Ha egyszer rászoksz arra, hogy bűntudat nélkül megengedd magadnak az élvezeteket, akkor meglátod, hogy összességében kevesebbet fogsz enni, mert soha nem fogod magad megfosztva érezni."
Ne hagyd ki az erdőt a fák miatt
"A fogyni próbáló ügyfelek gyakran mondják nekem, hogy a "makrókat" számolják - a fehérje, szénhidrát és zsír grammjait - vagy a kalóriákat, webes vagy telefonos alkalmazásokon keresztül. Amikor azonban felülvizsgáljuk az ezen alkalmazások által generált összes adatot, a mikrotápanyag-bevitelük gyakran jóval a fontos vitaminok és ásványi anyagok ajánlott értékei alatt marad. Gyakran meglepődve tapasztalják, hogy ezek a hiányosságok veszélyeztethetik az egészségüket, és bizonyos esetekben megakaszthatják a fogyást. Az olyan állati eredetű élelmiszerek, mint a marhahús, a kagylók, a máj és a teljes tojás cinket, valamint A- és B6-vitamint szolgáltatnak, és nem szabad őket kerülni abban a tévhitben, hogy "hizlalnak" vagy valahogyan ártalmasak".
Hozd vissza a brinner-t (ez a reggeli vacsorára)
"Nincs olyan szabály, hogy a reggeli ételeket csak reggelire szabad fogyasztani! Ha szereted a tojást, amely nagyszerű, jó minőségű fehérjeforrás, akkor vacsorára is fogyassz egy párat. Gyakran készítek vacsorára vega omlettet teljes kiőrlésű pirítóssal és avokádószeletekkel. Ha pedig csirkemellet szeretnél grillezett zöldségekkel és barna rizzsel reggelire, az is működik".
Szóval mondd el, mit szeretnél, mit szeretnél igazán, nagyon, nagyon.
"Arra bátorítom az ügyfeleimet, hogy tényleg gondolják át, mi a fontos számukra, mert ez vezérli a céljaikat és a viselkedésüket, és értékes útmutatóként szolgál annak meghatározásához, hogy milyen változások mellett tudnak elköteleződni rövid távon és azon túl. Ez egészen másképp nézhet ki, mint amit kezdetben gondolnak, hogy akarnak, különösen a fogyásban érdekelt ügyfelek esetében. A legtöbben rájönnek, hogy amit szeretnének, az nem feltétlenül egy alacsonyabb szám a mérlegen, hanem az az előny, hogy több energiájuk van arra, hogy több időt töltsenek a családjukkal, jobb fizikai erőnlétet, hogy azt csinálhassák, amit szeretnek, vagy összességében jobb egészséget, hogy kiegyensúlyozott életet élhessenek."
Add ki az étkezés unalmas részeit az előkészítésből
"A kényelmi élelmiszerek nagyszerűek - feltéve, hogy a megfelelőek. Az egészséges táplálkozás sarokköve a friss termék. De kinek van ideje arra, hogy elvégezze az összes előkészítő munkát, ami egy egészséges étel elkészítéséhez szükséges? Nekem nem! Ha a hámozás, vágás és aprítás nem a te műfajod, bízd másra a munkát. Az élelmiszerboltok egyre bővülő választékban kínálnak apróra vágott, kockára vágott vagy darált termékeket. Ezek felére csökkenthetik a vacsora elkészítésének idejét! Ráadásul a szeletelt zöldségek és az olyan kész mártogatósok, mint a humusz, remekül kéznél vannak bármikor."
Cseréld, ne korlátozd az élelmiszereket
"Margarin helyett használj vajat. [Egyes margarinok] szívkárosító transzzsírokat tartalmaznak. Cserélje le a kukorica- és szójaolajat pálmaolajra. Ez kiváló forrása az E-vitaminnak, amely támogatja a szív és az agy egészségét. Cseréld le a kukoricával táplált fehérjéket a fűvel táplált fehérjékre. Az okos fogyasztók a fűvel táplált változatokat választják, mert azok általában több tápanyagot és kevesebb hozzáadott hormont tartalmaznak. Végezetül: ki a mesterséges tojásfehérjével, be a friss tojással. Egyes márkáknak természetesen magasabb az ALA omega-3 zsírsavtartalma, ami annak köszönhető, hogy a csirkéket mivel etetik."
Hozd vissza a 3 fogásos étkezést
"Tálaljuk a zöldségeket először, az étkezés elején. Ez nemcsak ezeket a tápanyagdús ételeket helyezi előtérbe, és biztosítja a fogyasztásukat, hanem az éhségérzetet is leveszi, és csillapítja az étvágyat, mielőtt rátérnénk az étkezés többi részére."
Menj aludni, álomszuszék.
"Annyira rohanunk, hogy a minimális alvásórákat szorítjuk be, és állandóan fáradt állapotban létezünk. Ez kihívást jelent a testsúlyunk és az egészségünk kezelésében, mert megtagadjuk a testünktől a regenerálódás és a javulás lehetőségét. Gyakran találkozom olyan ügyfelekkel, akik fennakadásokkal küzdenek, és beszélgetünk arról, hogyan kezelik az alvást és a stresszt. Azt tanácsolom, hogy legalább hét órát aludjunk éjszakánként; lehetőleg nyolcat vagy még többet, ha lehetséges.
Ne az étellel old a stresszt
"Az egészséges táplálkozás nem csak azt jelenti, hogy nem csak azt kezeled, amit eszel, hanem azt is, hogy mit eszik benned. A folyamatos stressz-diéta kontraproduktív a jó egészséghez. Az egészséges táplálkozás része az is, hogy az elméd is egészséges legyen."