, 2022/9/6
Fenntarthatóság, táplálkozás, egészség és jog. Tudatos döntéshozónak tartanád magad, ha élelmiszer-bevásárlásról van szó? Tényleg egészségesen és fenntarthatóan vásárolsz?
Erről a tanfolyamról. Mindenkinek minden nap szüksége van élelmiszerre. Nemcsak a szükséges energiát biztosítja számunkra, hanem a napunk számos pillanatát is kontextusba helyezi. A reggelink kiválasztásától az esti vacsoránkig: a tanulmányok becslése szerint több mint 200 étkezéssel és étkezéssel kapcsolatos döntést hozunk - minden egyes nap.
Ezeknek a döntéseknek messzemenő következményei vannak: az emberi egészségen túl társadalmi, gazdasági és környezeti dimenziókra is hatással vannak. Éppen ezért elengedhetetlenek a tudatos döntések az élelmiszerüzletekben. Ez a kurzus az élelmiszerekkel kapcsolatos interdiszciplináris kutatási területeken (jog, pszichológia, közgazdaságtan, társadalomtudományok, természettudományok) adja meg a szükséges hátteret ahhoz, hogy az élelmiszerpolcok előtt állva tudatos döntéseket hozhassunk.
A "Tudatos élelmiszervásárlás" hat modulból áll, amelyek végigvezetik Önt és fiktív főszereplőinket, Bent és Sophie-t egy élelmiszerbolt különböző részlegein. Itt számos olyan dilemmával találkoznak, amelyek számodra is ismerősek lehetnek. De ne aggódj, szakértőink tudományos ismeretekkel vezetnek át ezeken a kihívásokon. Találkoznak például a szándékos viselkedésbeli szakadékkal, a beltéri gazdálkodással közvetlenül a szupermarketben, azzal, hogy hogyan génmódosítják mindennapi élelmiszereinket, és hogy miért lehetnek a rovarok mint alternatív fehérjék a jövő táplálékának részei.
Az újonnan megszerzett interdiszciplináris ismereteket szórakoztató jelenetek és videón belüli kvízek mélyítik el. A Bayreuthi Egyetem újonnan alapított élettudományi karának professzorai rendkívül aktuális és alkalmazásorientált tartalmak közvetítésével segítik a tanfolyam résztvevőit gyakorlati és elméleti kompetenciáik fejlesztésében. A tanfolyamról (és az élelmiszerboltból) tudatos döntésekkel távozik majd.
Kevesebb mutatása
Egy pillantással
Intézmény: BayreuthX
Tantárgy: Bayreuth Bayreuthtudományi Tanszék: Bayreuthtudományi Tanszéki tanszék, Bölcsészettudományi Tanszék: Tevékenységcsoport: Élelmiszer és táplálkozás
Szint: Bevezető
Előfeltételek:
Nincs szükség különleges előfeltételekre. Mindenkit, akit érdekel a terület (szaktudással vagy anélkül), várunk erre a MOOC-ra.
Nyelv: Angol
Amit tanulni fogsz
Az élelmiszerek fenntarthatóságának különböző fogalmai: konkrét címkék, innovációk a területen (pl. beltéri gazdálkodás és alternatív fehérjék), állatjólét.
A főbb élelmiszer-tápanyagcsoportok szerepe és összetétele, valamint az emberi anyagcsere módja
A különböző élelmiszer-összetevők hatása az emberi egészségre
A környezetnek a saját választásokra és döntésekre gyakorolt hatásának felismerése, módszerek és stratégiák a saját viselkedés pozitív befolyásolására
Az EU-ban az élelmiszertermelést, az élelmiszer-biztonságot és a forgalomba hozatalt szabályozó jogi keretrendszer legfontosabb szempontjai.
Az ellentmondásos témák természettudományos háttere
Az élelmiszer-minőség és az élelmiszer-ellátási lánc irányítási rendszereinek összetettsége (és következményei)
Kevesebb mutatása
Tanterv
Tananyag kihagyása
Minden fejezet az élelmiszerbolt egy másik területén/részlegében játszódik, ahol Ben és Sophie különböző élelmiszerekkel kapcsolatos témákat fedeznek fel professzoraink segítségével.
1. fejezet: Felkészülés és első lépések az élelmiszerboltban
2. fejezet: Megállás az édességes polcnál
3. fejezet: Séta az élelmiszerpolcokhoz
4. fejezet: Irány a hús- és halpult felé
5. fejezet: Tejtermékek és italok
6. fejezet: Az élelmiszerbolt elhagyása
Kevesebb mutatása