, 2022/3/2

Sajnos az "egészségmegőrzés" sokszor összekeveredik a fogyókúrával, a megszorításokkal, a túledzéssel és az összes "kellene" dologgal, amiről azt gondoljuk, hogy meg kell tennünk, mert olyan társadalomban élünk, amely azt mondja, hogy sovány = egészséges. <- nem igaz.

anorexia diet tips

Étkezési zavarokból való felépülési tippek

Az egészség definíciója inkább az, hogy azt tesszük, ami a legjobb neked és a testednek, nem feledve, hogy csak TE tudod, hogy mi az a te életed és körülményeid alapján. Táplálkozási filozófiánk az Intuitív táplálkozás, az étkezési zavarokból való felépülés és az Egészség minden méretben elveiben gyökerezik.

Mi az anorexiás diéta?

Bármennyire is ellentmondásos, az anorexiás diétát világszerte népszerűsítik, mint lehetséges fogyókúrás programot a nem szenvedők számára. Ez a diéta minden másnál nagyobb megrázkódtatást okoz, és a pletykák szerint egy "titkos anorexiás diétás könyv" is kapható a piacon. Bár sok szakértő már kizárta, hogy veszélyes lenne, mások azt vizsgálják, hogyan működik, és használható-e gyors fogyásra.

Mint azt már sokan tudják, az anorexia nervosa egy olyan táplálkozási állapot, amelyben a betegek jelentős súlyvesztést tapasztalnak a túl kevés kalória elfogyasztása miatt. Ez az állapot gyakran pszichés zavarokhoz, például alacsony önértékeléshez és depresszióhoz kapcsolódik. Gyakori tévhit, hogy az anorexiás emberek egyáltalán nem esznek.

Való igaz, hogy az anorexiás betegek hajlamosak bizonyos napokon "koplalni", de a legtöbb napon rendkívül kalóriaszegény étrendet fogyasztanak. Ezért az anorexiás diéta egy rendkívül alacsony kalóriatartalmú étkezési terv, amely tartalmazhat koplalós napokat is.

Hogyan működik az anorexiás diéta?

Az anorexiás diétát gyakran nevezik "öt falat" étkezési tervnek. Ez azért van így, mert az általános szabály az, hogy reggelire, ebédre és vacsorára öt falatot kell fogyasztani bármilyen általad választott ételből. Más szóval, ha például reggelire egy almát választasz, akkor öt falatot veszel be, és abbahagyod az evést. Ez az öt falat egy étkezésnek minősül. A kalóriák általában nem haladják meg az 500-at, ami a napi 1200-as szükséglethez képest veszélyesen alacsony mennyiség.

Mit lehet enni az anorexiás diétán?

Öt falat nagyon kevés étel. Ezért az anorexiás diéta népszerűsítői azt tanácsolják a résztvevőknek, hogy a lehető legegészségesebb ételekből vegyenek falatokat. Az egészséges ételek lehetnek fehérjeforrások, mint a húsok és a tojás, vagy zsíros lehetőségek, mint a hal, a diófélék, a joghurt és az avokádó. Egyéb egészséges választások lehetnek a vitaminokat tartalmazó zöldség- vagy gyümölcsös ételek. Egyesek azonban inkább szénhidrátot fogyasztanak, hogy energikusabbnak érezzék magukat a diéta alatt.

Ha bármilyen okból az orvos azt javasolja, hogy jó ötlet kipróbálni ezt a diétát, kerüld a feldolgozott vagy cukortartalmú ételeket, amennyire csak lehetséges. A cukros és feldolgozott ételek átmenetileg energiát adhatnak, de a szervezet olyan gyorsan feldolgozza őket, hogy pillanatok alatt újra éhes leszel. A vitamin- és rostpótlás szintén erősen ajánlott.

Működik az anorexiás diéta?

Lehetséges. Az anorexiás betegek által tapasztalt fogyás bizonyítja, hogy hatékony. Azonban az ilyen módon történő fogyás nem biztos, hogy olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Először is, létezik az a fogalom, hogy a szervezeted "éhség üzemmódba" csúszhat. Ilyenkor a szervezet sokkot kap a hirtelen alacsony táplálékkínálat miatt, és a túlélés érdekében zsírt tart vissza. Tanulmányok kimutatták, hogy nem ritka, hogy az emberek híznak, ha hirtelen megváltozik az étrendjük.

Egy másik tényező, amelyet érdemes figyelembe venni, az egészségkárosodás. Az ajánlott minimális kalóriabevitel, amely nők esetében 1200, férfiak esetében 1500 kalória, tudományos kutatásokon alapul. A kutatások szerint a szervezetnek naponta szüksége van ezekre a kalóriákra az alapvető folyamatok elvégzéséhez és a létfontosságú szervek fenntartásához.

Az anorexiás diéta messze az egyik legkockázatosabb étkezési terv, amit elfogadhatsz. Nemcsak a kalóriák drasztikus csökkentését igényli, de a kalóriák sem elegendőek a testfunkciók fenntartásához. Az anorexiás betegek általában betegségek és állapotok tömkelegében szenvednek, ami ennél a diétánál is várható. Ha ezt a diétát fontolgatja, futtassa át orvosán, hogy szakértő tanácsot kérjen.

A kedvenc tippjeink közül, amelyek segítik az étkezési zavarok helyreállítását

Engedj meg minden ételt - Adj magadnak feltétel nélküli engedélyt arra, hogy minden ételt élvezz. Kezdje ezt a folyamatot kísérletképpen, egyszerre 1 étellel, ajánlott, hogy egy barát vagy szeretted támogatására együtt egyél.

Dolgozz azon, hogy az ételekből megfelelő táplálékot kapj - Még azokon a napokon is, amikor hangosak a korlátozást sürgető hangok, győződj meg arról, hogy elegendő táplálékot kapsz az egészséged megőrzéséhez.

Törekedj a változatosságra - Igyekezz a szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból és rostokból álló, kiegyensúlyozott tányéron tartani a napi 3 főétkezést, amelyet általában a legtöbb ember számára ajánlanak. Ez segít abban, hogy a lehető legjobban érezd magad, valamint biztosítja a szervezeted számára az összes vitamint és ásványi anyagot, amire szüksége van a boldoguláshoz.

Ismerd fel és tiszteld meg az éhségérzeted - Ha rendszeres időközönként megfelelő táplálékot adsz magadnak, az lehetővé teszi, hogy a szervezet anyagcseréje úgy működjön, ahogyan kell! Az étkezés napközbeni korlátozása bizonyítottan csökkenti az anyagcserét.

Érezd a jóllakottságodat - Ez kihívást jelenthet! Előfordulhat, hogy nem ismeri fel az evés abbahagyásának szükségességét, amíg nem telítődik túlságosan (ez nagyon gyakori). Kezdje azzal, hogy jelen van, és próbálja meg érezni, milyen érzés "jóllakottnak" lenni, és nem túlságosan jóllakottnak.

Ösztönözd az elégedettséget - Ha megengeded magadnak, hogy azt egyed, amire igazán vágysz, sokkal elégedettebbnek érzed magad. Becsüld meg az ízlésbeli preferenciáidat, és vedd észre, hogyan játszanak bele a jóllakottságba.

Vedd igénybe minden érzékszerved - Ha az érzékszerveinkkel (látás, szaglás, tapintás és ízlelés!!) eszünk, annál jobban fogjuk érzékelni a jóllakottságot és az elégedettséget, ezáltal kevésbé valószínű, hogy esztelenül túl sokat eszünk.

Gyakorold a testtudatosságot - Szánj néhány pillanatot naponta néhányszor arra, hogy a tested fizikai érzéseire figyelj. Gondoljon rájuk útjelzőként. Engedd meg a tudatosságot ítélkezés nélkül, és egyszerűen vedd észre, mi történik a fizikai testedben.

Gyakorold a tudatosságot - Ismerd fel, hogy nem kell minden gondolathoz ragaszkodnod. Ha egy nem kívánt gondolat felmerül, képzeld el, hogy elengeded.

Fejleszd a szorongástűrést - Tanuld meg, hogy elég erős vagy ahhoz, hogy elviseld az érzéseid átélését. Kialakíthatod azt a képességet, hogy bele tudj ülni a kellemetlen érzésekbe anélkül, hogy negatív megküzdési mechanizmusra támaszkodnál.

Hozz létre kitérőket - A szorongástűrés megtanulásának fejlődése során néha egészséges megküzdési mechanizmusokat kell alkalmaznunk, hogy átvészeljük. Kezdjen kísérletezni azzal, hogy mi segít a nehéz helyzetek vagy érzelmek kezelésében, hogy ne kelljen evészavaros viselkedésformákkal foglalkoznia.

Kapcsolódj a testeddel örömteli, céltudatos módon - Jógázz, kend be magad jó illatú testápolóval, táncolj, masszíroztasd magad stb.

Mozgasd meg a tested - Akár egy erdei sétát, akár egy intenzív spinning órát élvezel, add meg magadnak a lehetőséget, hogy érezd, ahogy a mozgás során felszaporodnak az endorfinok.

Gyakorold az öngondoskodást - Az öngondoskodás az elsődleges gondoskodás. Szórj be olyan lehetőségeket, amelyekkel összekapcsolhatod tested, elméd és Ez lehet 5 perc mély légzés, naplóírás, egy csésze kakaó megivása, egy barát felhívása, bármi, ami boldoggá tesz. Tudd, hogy az öngondoskodás nehéz dolog is.

Ápold az örömöt - találd meg, mi az, ami felvidít, és tedd azt!

Ne feledd, hogy a tested egy hangszer, nem pedig dísz - ismételd ezt gyakran. A testedben lakozik a lelked, és ez az a jármű, amely lehetővé teszi, hogy a világban mozogj.

Készíts hálanaplót a tested működéséért - Írd le, hogy a tested hogyan mutatkozik meg neked minden egyes alkalommal.

Maradjon megfelelően hidratált - Amikor azon dolgozunk, hogy felismerjük az éhség és a jóllakottság jeleit, megfelelő folyadékbevitelt akarunk fenntartani, hogy tisztán lássuk, mit kér a testünk.

Birkózz meg az érzelmekkel - Ismerd fel, ha az éhség nem biológiai eredetű, és dolgozz azon, hogy "etesd" magad azzal, amire testednek, szívednek és elmédnek valóban szüksége van.