, 2022/3/4

Ha most vettél egy új, csillogó Apple Watch Series 2-t, és azt reméled, hogy segít majd formába lendülni, akkor íme néhány tanács: Fektess be egy kis időt a beállításokba, hogy a viselhető eszköz a személyes fittségi szintedhez és céljaidhoz igazodjon.

apple watch fitness tips

Ezek a gyors és egyszerű beállítási tippek segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az Apple Watch fitneszprogramjából. Ez egy részlet a Cult of Mac új fitneszkézikönyvéből. Hamarosan megjelenik, tele iPhone és Apple Watch fitnesztippekkel - és kizárólag a Cult of Mac olvasói számára lesz ingyenes. Egy új Apple Watch beállítása egyszerű, de időigényes folyamat. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy párosítsa a Watch-ot az iPhone-jával. Ehhez csak nyissa meg a Watch alkalmazást az iPhone-ján, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

Apple Watch előlap létrehozása a fitneszhez

Hozz létre saját, testreszabott fitneszóra számlapot. Készítsd el saját, testreszabott Apple Watch-lapodat a fitnesz szempontjából. A watchOS 3-ban balról jobbra lapozhatsz több, különböző alkalomra vagy tevékenységre konfigurált óraarc között. Így jó ötlet beállítani egy speciális óralapot arra az esetre, ha edzel, az összes kedvenc egészség- és fitneszalkalmazásod gyors linkjeivel.

Ezt a "komplikációk" segítségével teheti meg - ez az órakészítők szakzsargonja mindarra, ami az óralapon nem az időt mutatja. A komplikációknak sokféle formája és mérete van. Néhány kis négyzet alakú, a képernyő sarkában jelenik meg. Mások nagyobbak, mint például a Modular óralap közepén lévő nagyméretű, vagy az X-Large óralapon lévő teljes képernyős komplikáció.

Egy dolog közös bennük, hogy gyors linkeket biztosítanak az alkalmazások indításához. Néhányan a hozzájuk tartozó alkalmazásból származó információkat is megjelenítik (ha van elég hely). Például az Edzés komplikáció megjelenítheti a legutóbbi edzés részleteit, míg az Aktivitás komplikáció megjelenítheti a karikákat, vagy akár azt is, hogy hány kalóriát, álló órát és edzéspercet naplózott ma.

A komplikációk beállításának további előnye, hogy a Dockban lévő alkalmazásokhoz hasonlóan a rendszer a számlapon komplikációként megjelenő alkalmazásokat is rangsorolja - így azok gyorsabban indulnak és a háttérben frissülnek. Bármelyik Watch-alkalmazás kínálhat komplikációkat, de nem mindegyik. A legjobb módja annak, hogy megtudd, milyen komplikációk állnak rendelkezésre, ha erősen rákattintasz a szerkeszteni kívánt óralapra.

Ezután koppints a Testreszabás lehetőségre, majd húzd jobbra a gombot, hogy a komplikációs területek kiemelve jelenjenek meg. Ezután rákoppinthatsz egy komplikációs területre, és a digitális koronával görgetve felfedheted, hogy mely alkalmazások nyújtanak komplikációkat az adott területhez. Mivel ez egy kicsit körülményes, az Apple az iOS 10-ben bevezetett egy Face Gallery fület a Watch alkalmazásban.

Ez megmutatja az összes elérhető különböző óralapot, és a hozzájuk hozzáadható, kiemelt komplikációkat. Jelenleg nem minden harmadik féltől származó alkalmazás komplikációi jelennek meg itt, így jobb, ha magán a Watch-on nézed meg az összes elérhető komplikációt.

Melyik csuklón viseld?

A kezdeti szinkronizálási folyamat során néhány fontos döntést kell meghoznod. Az első az, hogy melyik csuklódon szeretnéd viselni. Az Apple Watch-ot elsősorban a bal csuklón való viselésre tervezték. Ennek az az oka, hogy az órát a másik kezeddel fogod kezelni, és több a jobbkezes, mint a balkezes.

Ha balkezes vagy, és úgy döntesz, hogy a jobb csuklódon viseled, az Apple gyakorlatilag fejjel lefelé fordítja a kijelzőt, ami azt jelenti, hogy a digitális korona és az oldalsó gomb az óra bal oldalán van. Bár ez egy megfelelő megoldás, messze nem tökéletes, mivel a digitális korona most az oldalsó gomb alatt van, nem pedig fölötte.

Egy másik szempont a fitnesz felhasználók számára, hogy mit fog viselni edzés közben. A súlyemelők és a futók például gyakran viselnek speciális kesztyűt, és ezek néha véletlenül a digitális koronát és az oldalsó gombot nyomhatják edzés közben. Ha az órát a másik csuklóján viseli, úgy, hogy a gombok a kezétől távolabb mutatnak, megoldhatja ezt a problémát.

A kesztyűk zavarhatják az Apple Watch gombjait.

A jó hír az, hogy a csukló tájolása bármikor könnyen megváltoztatható. Csak lépj be az iPhone-odon a Watch alkalmazásba, és az Általános > Watch Orientation (óra tájolása) menüpontban megtalálod a lehetőséget.

Mely Apple Watch fitneszalkalmazásokra van szükséged?

A következő döntés, amit meg kell hoznod, hogy milyen alkalmazásokat telepíts. A telepítési folyamat megkérdezi, hogy az Összes alkalmazás telepítését szeretnéd-e választani. Az én tanácsom az lenne, hogy: Ne tegye. Különösen akkor, ha sok alkalmazás van telepítve az iPhone-odra. Az iPhone-on hasznos alkalmazások gyakran értelmetlennek bizonyulnak az órádon, és csak telerakodnak vele. Ehelyett válaszd a Később opciót, amely lehetővé teszi, hogy személyesen válogasd össze, mely alkalmazások érdemlik meg, hogy értékes helyet foglaljanak el a csuklódon.

Az Apple Watch fitneszalkalmazások telepítése

Miután befejezted a Watch párosítását, itt az ideje, hogy személyre szabd. Az új Watch két fitneszalkalmazással érkezik előre telepítve: Edzés és Tevékenység. Az edzés alkalmazás elég alap - lehetővé teszi az edzések naplózását, de ennyi. Nincs lehetőség arra, hogy például szinkronizáld az edzésadataidat egy weboldallal, vagy grafikonokat nézz meg a fejlődésedről. Ha tehát sokat tervezel futni vagy kerékpározni, érdemes egy harmadik féltől származó alternatívát telepítened.

Az óraalkalmazások nem önálló alkalmazások. Ezek az iPhone-alkalmazások kiterjesztései. Ha tehát telepíteni szeretnél egyet a Watch-ra, először az iPhone-ra kell telepítened az App Store-on keresztül. Ha egyszer telepítettél egy alkalmazást az iPhone-on, az nem kerül át automatikusan a Watch-ra. Ehhez vissza kell menned az iPhone-on a Watch alkalmazásba, görgetned kell lefelé, amíg meg nem találod az alkalmazást, rá kell koppintanod, majd be kell kapcsolnod az App megjelenítése az Apple Watch-on kapcsolót. Az órádon az összes telepített alkalmazás megjelenik az alkalmazásindító képernyőn, amelyet a Digital Crown egyszeri megnyomásával érhetsz el.

Az Apple Watch Tevékenység alkalmazás beállítása

Az Apple Watch nem kezdi el automatikusan nyomon követni az aktivitását. Először aktiválnia kell az Activity alkalmazást. Ehhez koppintson egyszer a digitális koronára az alkalmazásindítóhoz való hozzáféréshez, majd koppintson az Activity alkalmazás háromkarikás ikonjára. A Tevékenység alkalmazásban húzzon jobbra, és koppintson a Kezdjük el lehetőségre. Meg kell adnia a korát, a magasságát, a súlyát és a nemét - ezeket az adatokat az Apple felhasználja a mozgás közben elégetett kalóriák becsléséhez. Azt is megkérdezik, hogy általában mennyire vagy aktív, és ez alapján a Tevékenység alkalmazás javaslatot tesz egy Mozgáscélra.

A Tevékenység alkalmazásban három cél van, amelyeket az ikon három gyűrűjének egyike jelképez. Ha egy célt teljesít, az adott tevékenységet jelképező gyűrű bezárul. A Mozgás cél a külső piros gyűrű. Ez az egyetlen olyan cél, amely rád, mint egyénre van szabva, az aktuális aktivitási szintje alapján, és kalóriában mérhető. Ha kétségeid vannak, azt javaslom, hogy kezdetben alacsony célt válassz - később bármikor növelheted, ha kiderül, hogy túl könnyűnek bizonyul, és ez sokkal motiválóbb, mint az, hogy szégyenlősen csökkenteni kelljen, mert nem tudtad tartani a lépést.

A másik két cél a Gyakorlás (a zöld gyűrű középen) és az Állás (a kék gyűrű középen). A Gyakorlás cél napi 30 perc. Ezt nem kell egyszerre teljesíteni. Az Apple a testmozgást úgy definiálja, mint bármi, ami legalább a gyors séta megerőltetési szintjén van. Tehát néhány napi tevékenység, például a házimunka is számíthatsz.

Az állás cél az, hogy 12 órán keresztül minden órában legalább néhány percig állj. Ha 10 perccel az óra előtt még nem álltál fel, a Tevékenység alkalmazás értesítést küld, hogy javasoljon felállni. Ha ezek idegesítőek, akkor az iPhone-on lévő Watch alkalmazásban teljesen kikapcsolhatod őket. Ha az Activity alkalmazás aktiválva van, naponta küld neked frissítéseket a fejlődésedről, és hetente egy összefoglalót, amely néha tartalmaz javaslatot a Mozgáscél növelésére. Esetenként még egy-egy érmet is kaphatsz a kemény munkád elismeréseként. Az összes valaha megszerzett érmet egy virtuális trófeaszekrényben tekintheted meg a Tevékenység társalkalmazásban az iPhone-odon. Az összes érmedet az iPhone Activity alkalmazás Eredmények lapján láthatod.

Apple Watch tevékenység megosztása

Barátaid gyűrűinek megtekintése a Tevékenység alkalmazásban. Nézd meg barátaid gyűrűit az Apple Watch Tevékenység alkalmazásában. A watchOS 3-ban az Apple bevezette az Activity Sharinget. Ez lehetővé teszi, hogy barátaid láthassák az Activity gyűrűidet, és cserébe te is láthatod az övéiket. Egy barát hozzáadásához nyisd meg az Activity alkalmazást az iPhone-odon, és koppints a Megosztás fülre (jobbra lent). Ezután koppints a plusz ikonra (+) (jobbra fent), és add meg a barátod e-mail címét - ehhez az kell, hogy legyen egy Apple Watch-od, amelyre a watchOS 3 van telepítve.

Gondold meg alaposan, hogy kivel akarod megosztani ezt a szolgáltatást. Személyes adatokról van szó, ezért csak olyan emberekkel oszd meg, akikben megbízol. Azt is érdemes átgondolnod, hogy milyen visszajelzés motivál téged. Ha valóban szelíd bátorításra vágyik, akkor ne ossza meg versengő barátaival, akik például inkább kötekedésbe vagy pofozkodásba bocsátkoznak. Ha beállítottad a Tevékenységmegosztást, bármikor láthatod barátaid gyűrűit, amikor a Watch-on a Tevékenység alkalmazásban jobbra húzod a lapot.

Az Apple Watch Workout alkalmazás testreszabása

Miután beállítottad az aktivitásgyűrűket, a figyelmét az Edzés alkalmazás felé fordíthatod. Ezt az alkalmazást egy zöld ikon jelképezi, rajta egy futóval, de nem csak futásra szolgál - kerékpározás, úszás, gyaloglás, lépcsőmászás, ellipszis cross-tréner és kerekesszékes edzések naplózására is használhatod. Ezen edzéstípusok mindegyikénél testre szabhatod a kijelzőt, hogy azokat a statisztikákat mutassa, amelyek edzés közben a leginkább érdekelnek.

Ehhez nyisd meg a Watch alkalmazást az iPhone-ján, görgessen le az Edzésre, és koppints az Edzés nézetre. Itt két lehetőséget találsz: Több mérőszám és Egyetlen mérőszám. A Többféle metrika segítségével akár öt különböző statisztikát is kiválaszthatsz, amelyek edzés közben megjelennek a Watch képernyőjén. Például a Kültéri futás alapértelmezés szerint az Időtartam, az Aktuális tempó, a Pulzusszám és a Táv. Emellett hozzáadhatod az Átlagos tempót, az Aktív kalóriát vagy az Összes kalóriát is.

Ha mindez túlságosan technikai jellegűnek hangzik, választhatod helyette az "Egyetlen mérőszám" opciót. Ez tulajdonképpen a WatchOS 1 és 2 edzésalkalmazásának klasszikus kialakítása, azzal a kis módosítással, hogy mostantól függőlegesen görgetsz a mérőszámok között, ahelyett, hogy vízszintesen húznád a lapot. Ez lehetővé teszi, hogy a digitális koronával kezeld, amikor a multi-touch kijelzőt letiltják, ha nedves (uszodában vagy izzadságtól). Személy szerint én jobban szeretem az Egyetlen mérőszám nézetet - egyszerűen szebbnek és kevésbé zsúfoltnak tűnik.