, 2022/3/10

A mit, mikor és hogyan a konditerem diéta A megfelelő ételek megfelelő időben és megfelelő arányban történő fogyasztása, miközben az edzőteremben izzadsz és könnyeket hullatsz, ugyanolyan fontos, mint a Bár az edzőteremben végzett munka ugyanolyan fontos a nagyszerű fizikum felépítéséhez, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az edzőtermen kívül töltött idő is számít. A test csak akkor fejlődik, ha mindig megfelelő üzemanyagot kap, legyen szó akár edzés előtt, akár utána.

gym diet tips

A test csak akkor fejlődik, ha mindig megfelelő üzemanyagot kap, legyen szó akár edzés előtt, akár utána. Még a szabadnapok is számítanak. Nézd meg tehát, hogy testalkattól függően milyen ételekre és mennyire lehet szükséged ahhoz, hogy jelenleg úgy tudd kanalizálni az energiádat, hogy az edzőteremben végzett kemény munka kifizetődő legyen!

Alapvető makrotápanyagok

Fehérje: A fehérjékből épülnek fel az izmaid. Az edzőteremben, miután befejezted a súlyok felszedését, a fehérjék azok, amelyek helyreállítják és új izmokat építenek a testedben.

Szénhidrátok: A rizsben, rotisban, zabban és más gabonafélékben található szénhidrátok a szervezet fő energiaforrása. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az embernek a teljes energia legalább 55-75%-át szénhidrátokból kell bevinnie. Nigel Jairaj fitneszedző is hangsúlyozza a szénhidrátok fontosságát az étrendben: "Ha nem fogyasztasz szénhidrátot, a tested az izmaidhoz nyúl, és az izmaidat használja energiaforrásként. Ezért fontos, hogy elegendő szénhidrátot fogyassz, hogy a szervezeted ne az izmaidat használja végül az edzés üzemanyagaként".

Zsírok: Az egészséges zsiradékokra szükség van az étrendben, mivel segítik az anyagcserét és növelik a tesztoszteronszintet, ami az izomépítésért felelős hormon. Emellett segítik a belső egészséget is, és jót tesznek az agynak és más szerveknek. Az egészséges zsírok forrásai közé tartozik az olajbogyó, a dió, a mandula, a lenmag.

Edzés előtti

Marika Johansson híres fitneszedző úgy véli, hogy edzés előtt mindig szükség van némi üzemanyagra a szervezetben. Szerinte egy órával az edzés előtt enni kell, és a szénhidrátok, fehérjék és egészséges zsírok egészséges keverékét kell bevonni. "A szénhidrátok üzemanyagot jelentenek az edzéshez, a fehérje pedig segít az izomépítésben. Ráadásul, ha vékony vagy és jó az anyagcseréd, az étkezésedbe iktass be néhány egészséges zsírt is".

Aki várakozni próbál, annak rendelkeznie kell

150 g barna rizs, 1 banán/ananász/ananász (jót tesz az emésztésnek, mivel emésztőenzimeket tartalmaznak, különösen az ananász) 200 g csirkehússal vagy hallal.

A fogyni vágyóknak

50 g édesburgonya a testsúlytól függően. 150-200 g csirke vagy hal 1-1,5 órával edzés előtt.

Edzés után

Az edzés fő célja az izmok lebontása, hogy új izmokat tudjunk növeszteni. Johansson szerint az edzés utáni ételek nagy szerepet játszanak a lebontott izmok helyreállításában és növekedésében. "Edzés után a szervezet azonnal elkezdi a lebontott izmok javítását. Tehát az a rész, amit megdolgoztál, legyen az a karod, vagy a mellkasod, vagy a hátad, az alapvető tápanyagok felszívódásával megkezdi a javítási folyamatot. Bármilyen ételt is fogyasztasz, annak tartalmaznia kell mindazokat az alapvető tápanyagokat, amelyekre szükséged van az izmok javításához és növekedéséhez".

Akik hízni próbálnak, azoknak

Barna rizs 150-200 gramm. Sovány marhahús 200 g, mert ez egy lassan emésztődő fehérje, és folyamatosan táplálja az izmaidat. Mivel a vékony embereknek magas az anyagcseréjük, lassan emésztődő fehérjére van szükségük, hogy az izmaik folyamatosan fel tudják szívni a fehérjét.

Akik fogyni próbálnak

Vágják le a szénhidrátot és a marhahúst. Helyette fogyasszon 150-200 gramm halat vagy 10 tojásfehérjét. Mivel a nehezebb testalkatú emberek anyagcseréje lassú, gyorsan emésztődő ételekre van szükségük. Emellett ügyeljen arra is, hogy alvás előtt két órával kerülje a szénhidrátok minden formáját!

Élelmiszerek hozzáadása a tornaterem diéta tervhez

Elsősorban három makrotápanyag van, amelyek döntő szerepet játszanak a testi funkciók fenntartásában, és még az erő és az összetétel változását is elősegítik - ezek a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok, és elengedhetetlen, hogy mindhárom makrót bőséges mennyiségben fogyasszuk, hogy ennek megfelelően optimalizáljuk a fejlődést. Lássuk, melyek azok a létfontosságú tápanyagok, amelyeket be kell építened az edzőtermi étrendbe az izomnövekedés és a fogyás érdekében.

Szénhidrátok

Először is, a szénhidrátok a szervezet elsődleges energiaforrása, ezért a leglényegesebb szerepet az edzés üzemanyag ellátásában játszanak. A szénhidrátoknak két különböző típusa létezik, azaz az összetett és az egyszerű szénhidrátok. Az elnevezések az összetett szénhidrátok emésztési idejére utalnak, amelyek emésztése hosszabb időt vesz igénybe, mint az egyszerű szénhidrátoké.

Az összetett szénhidrátok továbbá hosszan tartó, lassú felszabadulású energiát biztosítanak a szervezet számára, és nagy táplálkozási előnyük van. Míg az egyszerű szénhidrátok rövid távú, gyors felszabadulású energiát biztosítanak a szervezet számára, kevés tápértéket tartalmaznak. Ezért a megfelelő edzőtermi étrend fenntartásához komplex szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű gabonaféléket, babot, dióféléket, gyümölcsöket és zöldségeket kell fogyasztani.

Fehérje

Konkrétan az edzőterembe járók többsége tisztában van azzal, hogy a fehérjefogyasztás fontos. Hasonlóképpen, a fehérje azért olyan fontos, mert kulcsszerepet játszik a regenerációban és a javulásban. Az edzőtermi étrendnek tartalmaznia kell a fehérjét. Edzés közben a szervezet megterhelésnek és stressznek van kitéve. Ezáltal az izmok mikroszkopikus szinten károsodnak. A károsodások helyreállításához tehát fehérjére van szükség.

Enélkül a regenerálódási időszakok meghosszabbodnak, és krónikus fáradtság alakulhat ki. A fehérje leginkább az állati eredetű termékekben, például a sovány húsokban, a tojásban és a tejtermékekben található meg. Hasonlóképpen, kisebb mennyiségben megtalálható az olyan élelmiszerekben is, mint a magvak, diófélék, hüvelyesek, bab és szója.

Zsírok

Egészséges zsírok. A zsírokat gyakran tévesen a zsírnövekedés elsődleges okának tekintik. A zsírok azonban nem felelősek ezért, és valójában kulcsszerepet játszanak a tápanyagok felszívódásában és szállításában. Ezenkívül pozitív hatással lehetnek a szív egészségére és a hormontermelésre. Bár a zsírok pozitív hatással lehetnek az egészségre, többféle zsírtípus létezik - némelyiküknek nagyobb haszna van, mint másoknak a tornatermi diétás tervekben.

Az utóbbi időben a tanulmányok kimutatták, hogy a telített zsírok nem olyan károsak, mint korábban hitték, elsősorban a telítetlen zsírokra kell elsősorban koncentrálni. A telítetlen zsírsavas ételek közé tartozik például az avokádó, a magvak, a diófélék, a mogyoróvaj, a halak (lazac, tonhal, makréla), az olajok (olíva, mogyoró) és a szójatermékek, amelyeket beilleszthetsz a tornatermi diétás tervedbe.

Edzőtermi diéta - edzés előtti ételek

Minden edzés előtti étkezésként vagy snackként összpontosítson a szénhidrátokra, hogy a szervezetet a teljes edzéshez szükséges energiával lásd el. Tehát, ha az energiaszint nem optimális, akkor a teljesítmény szenvedni fog, és ennek következtében hatással lesz az alkalmazkodási sebességünkre. Ezért, hogy a szervezetet felkészítsük a teljesítményre, fogyasszunk komplex szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű gabonát, zabot, babot, dióféléket, gyümölcsöket és zöldségeket.

Arra is ügyeljünk, hogy ne közvetlenül az edzés előtt fogyasszuk őket, mivel időbe telik megemészteni őket. Az ajánlás az összetett szénhidrátok fogyasztása egy-két órával az edzés előtt, hogy a teljes emésztés megtörténhessen. Ezután az egyszerű szénhidrátokra összpontosítson az edzőtermi étrendben, mivel ezek emésztése kevesebb időt vesz igénybe, és energiával látják el a szervezetet.

Az energiaszint és a teljesítmény fenntartása érdekében még az is ajánlott lehet, hogy edzés közben is fogyasszon néhány egyszerű szénhidrátot.

Például a fehér kenyér, a lekvár, a müzli, a gabonapehely, a sportitalok és a gyümölcsök mind megvalósítható lehetőségek az edzés előtti, energiát adó nassolnivalóhoz.

Bár a hangsúlyt elsősorban a szénhidrátokra kell helyezni, mindazonáltal fontos, hogy az edzőterembe lépés előtt némi fehérjét is fogyassz. Az izmok regenerálódásának és növekedésének támogatása érdekében tehát a fehérjeszintet minden nap magas szinten kell tartani.

Edzőtermi diéta - Edzés utáni ételek

Az edzés utáni táplálkozás célja kettős: egyrészt az izmok regenerálódásának elősegítése, másrészt az energia pótlása. Ezért a hangsúlyt ismét a jó minőségű fehérje- és szénhidráttartalmú ételek fogyasztására kell helyezni. Amint arra korábban reflektáltunk, az edzés okozta stressz mikroszakadásokat okoz az izmokban, amelyeket helyre kell állítani. Tehát a fehérjefogyasztás ennek megfelelően az izomfehérje-szintézis (MPS) néven ismert folyamatot idézi elő. Ez egyben elindítja a javítási folyamatot és megakadályozza az izomlebontást.

Továbbá széles körben elterjedt nézet, hogy a fehérje időzítése rendkívül fontos a növekedés maximalizálásához. Számos, a közelmúltban végzett tanulmány azonban azt jelezte, hogy a teljes napi fehérjebevitel nagyobb jelentőséggel bír, mint az időzítés. Ezért a magas fehérjetartalmú élelmiszereket, mint például a sovány marhahús, csirke, sertés, pulyka, tojás, tejtermékek, magvak, quinoa és diófélék, előnyben kell részesíteni.

Emellett a fehérjekiegészítők, mint például a fehérjeturmixok és a fehérjeszeletek, kényelmes eszközként szolgálhatnak a fehérjebevitel hatékony növelésére. A szénhidrátoknak szintén az edzés utáni táplálkozás részét kell képezniük, mivel az edzés során elhasznált energiát pótolni kell. Az izomnövekedést célzó edzőtermi diéta tervének tartalmaznia kell a szükséges tápanyagokat. A megfelelő Gym diétás tervhez is ajánlott a fehérjék és a szénhidrátok együttes fogyasztása, mivel ez lesz a legkifejezettebb hatással a regenerálódásra. Így fokozza a fehérje- és glikogén (energia) szintézist. Továbbá a regenerálódás optimalizálásához 3:1 szénhidrát-fehérje arányt írnak elő.

Ideális 7 napos edzőtermi diétaterv

Edzőtermi étrend - 1. nap

Reggeli Zab Banános palacsinta

Fehérjeturmix

Ebéd Többmagvas roti palak csirkével és avokádós paprikasalátával.

Edzés előtti snack Banán

Vacsora

(Edzés utáni) Barna rizs, borsó panír curry, csírák zöldségsaláta.

Edzőtermi diétaterv táblázat - 2. nap

Reggeli Zabpehely görög joghurttal és szezonális gyümölcsökkel

Mangó gyümölcslé

Ebéd Többmagvas roti, hal curry, zöldségsaláta

Edzés előtti uzsonna Pirítós lekvárral

Vacsora

(Edzés után) Törött búzából készült khichidi sárgarépa raitával, tojásfehérjével és zöldségsalátával együtt.

Edzőtermi diétaterv táblázat - 3. nap

Reggeli buggyantott tojás

Teljes kiőrlésű pirítós

Fehérjeturmix

Ebéd Quinoa upma, csirke és brokkoli saláta

Edzés előtti snack Vegyes mogyoró és aszalt gyümölcsök

Vacsora

(edzés után) Sovány marhahús és zöldség curry, barna rizs, uborka raita

Bébikrumpli

Csokis tej

Edzőtermi diétaterv táblázat - 4. nap

Reggeli Zabpehely mézzel

Almalé

Ebéd Grillezett csirke

Saláta

Teljes kiőrlésű kenyér

Edzés előtti snack Pirítós mogyoróvajjal

Vacsora

(Edzés utáni) Methi csirke

Barna rizs

Brokkoli

Fehérjeturmix

Edzőtermi étrend - 5. nap

Reggeli Tojásrántotta

Teljes kiőrlésű pirítós

Smoothie

Ebéd Grillezett csirke zöldség roti tekercsek

Zöld saláta

Edzés előtti snack Vegyes mogyoró és aszalt gyümölcsök

Vacsora

(Edzés utáni) Csirke rántott csirke

Tavaszi hagyma, paprika és brokkoli

Csokis tej

Edzőtermi diétaterv táblázat - 6. nap

Reggeli Zabpehely

Teljes kiőrlésű pirítós

Narancslé

Ebéd Teljes kiőrlésű csirke wrap

Fekete bab, paprika és görög joghurt

Edzés előtti snack Alma mogyoróvajjal

Vacsora

(Edzés után) Keema bhurji és többmagvas rotiLean Beef Mince

Édesburgonya

Fehérjeturmix

Edzőtermi diétaterv táblázat - 7. nap

Reggeli Zabpehely dióval

Smoothie

Ebéd Teljes kiőrlésű tészta csirkével és

Zöld saláta

Edzés előtti snack Granola vagy gabonapehely

Vacsora

(Edzés utáni) Hal curry, főtt zöldborsó saláta

Barna rizs

Kerti borsó

Tej