, 2022/3/8

Akár az Amalfi-partra utazik, hogy egy festői olasz templomban házasodjon össze a barátok és a család egy kiválasztott csoportja előtt, akár egy átalakított pajtában az angol vidéken, tündérfényekben, gyertyákban és cseresznyevirágban pompázó sátorral, akár egy helyi anyakönyvi hivatalban, ahol csak egy csokor kála és ranunculus van a kezében, minden menyasszony a legjobb formáját szeretné hozni az esküvője napján.

wedding fitness tips

Elvégre, amikor évekkel később az esküvői fotókra emlékezünk, ki ne szeretné végiglapozni a pillanatfelvételeket az első ugrásról a házasság, a szerelem és a család ismeretlenségébe, anélkül a szívmelengető emlék nélkül, hogy az esküvője reggelén belebújik egy tökéletesen illeszkedő, elefántcsont színű ruhába, és a tükörbe nézve egy ragyogó menyasszonyt lát, aki tagadhatatlanul egy modern kori hercegnőnek tűnik?

Az esküvő napjára való felkészülés azonban nem kis feladat - és nem, most nem a helyszín megtalálásának stresszére, a koszorúslányok ruhájának kiválasztására, a lazac vagy a csirke kiválasztására és az első táncdal kiválasztására gondolunk. A híreket követően, miszerint Pippa Middleton egy három hónapos "szigorú menyasszonyi testépítő tábort" végzett a Grace Belgravia egészségklubban (amely állítólag 360 fokos programot tartalmazott, beleértve személyi edzőt, bőrápoló és lábtónusjavító kezeléseket, jógát, pilatest, spinninget és táncórákat) a fedezeti alapokból finanszírozó James Matthews-szal májusban tartott esküvője előtt, olyan menyasszonyi fitnesztervet kerestünk, amely magas színvonalú eredményeket kínál, a Belgravia árcédula nélkül.

Elvégre, ha már több ezer fontot költöttél a fogadás helyszínére, a szállásra és a menyasszonyi kiegészítőkre, az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy még több pénzt költs egy olyan edzésprogramra, amelyről nem vagy teljesen biztos benne, hogy fitten, egészségesen és tónusosan fogod érezni magad a nagy napodra.

Ezért kértük fel a Fit Class Ltd. személyi edzőjét,

Matt Fish-t, hogy adjon nekünk egy kis tájékoztatást arról, hogyan lehet feszesíteni az esküvőre, milyen gyakorlatokat kell előtérbe helyeznie, hogyan tartsa fenn az egészséges táplálkozást a leánybúcsú és a nászút alatt, és hogyan lazítson az unalmas "esküvők" után.

1. Ha azt reméled hogy az esküvőre tónusos leszel, reálisan nézve mennyi idővel korábban kell elkezdenie edzeni?

Ideális esetben 12 hetet javasolnék. Ez azért van, hogy az ügyfél rendbe tudja hozni a táplálkozását, és bizonyos területekre tudjon koncentrálni, helyes technikával és formával. Ha a menyasszony már előrehaladott az edzőteremben, akkor 8-10 hetet javasolnék, feltéve, hogy elkötelezett az edzésrendszere mellett.

2. Melyek a leggyakoribb testtájak, amelyekkel kapcsolatban a menyasszonyok segítséget kérnek tőled?

Ez az esküvői ruhától és annak illeszkedésétől függ. A felső karok a leggyakoribb terület, amellyel kapcsolatban a menyasszonyok segítséget kérnek, beleértve a vállakat, a tricepszet és a bicepszet.

3. Mik a legfontosabb tippjei, hogy ezekre a kulcsfontosságú területekre összpontosítson?

A felsőtest-gyakorlatoknál két összetett gyakorlatot javasolnék (olyan gyakorlatok, amelyek egynél több izomcsoportot használnak), mint például a mellkasnyomás és a lat lehúzás. A mellkasnyomás a mellkas területét és a tricepszet célozza meg, míg a lat-húzás a hátra és a bicepszre összpontosít. A vállak esetében a vállnyomások, az oldalemelések és az elülső emelések hármas sorozatát használnám, hogy a vállízület körüli összes területet megcélozzam. A fenékhez a csípőtolót ajánlom, amely jó a farizmok és a combfeszítők aktiválására, majd a guggolásokat és a fekvőtámaszokat, hogy a négyfejű combizom, a combfeszítők és a farizmok minden területét célba vegye.

4. Az esküvőre való felkészülés szempontjából milyen edzéstervet javasolna egy nőnek?

A HIIT edzések kombinációját javasolnám ellenállással/súlyzós edzésekkel. A HIIT edzések segítenek a kalóriaégetésben és a testzsír csökkentésében, míg az ellenállásos edzések izmot adnak hozzá, hogy segítsenek bizonyos területek feszesítésében*.

5. Ha minden este van 30 perced egy kis testmozgásra, mi a kedvenc edzésed, amit egy ügyfelednek ajánlanál?

Én ellenállásos HIIT edzéseket végeznék összetett gyakorlatokkal. Például azt javasolnám, hogy egy menyasszony csináljon egy sorozatot guggolásnyomásokból, mellkasnyomásokból, valamint súlyzós burpesszel és renegát sorozatokból. Minden egyes gyakorlatot 40 másodpercig végezhet, a gyakorlatok között 20 másodperc pihenővel. Én legalább három sorozatot végeznék ebből a gyakorlatsorból.

6. Ha szorít az idő az esküvő előtt, és egy hónapod van hátra, de mégis szeretnél edzeni és tónusosabbá válni, milyen edzéseket helyezz előtérbe?

Egy hónap nem hosszú idő, ezért keményen oda kellene csapnod. Az edzéseket magas intenzitásúnak kell tartanod, kevés pihenőidővel, és ügyelned kell arra, hogy a gyakorlatokat helyes formában és technikával végezd. Emellett tényleg a tiszta étkezésre és az alkoholfogyasztás korlátozására kell koncentrálni.

7. Mit tanácsolnál a nőknek, hogy megértsék, mikor kell abbahagyniuk az edzést a nagy nap előtt, hogy ne kelljen a ruhájukat bevenniük?

Miután megtörtént az utolsó ruhapróbád , és csodásan érzed magad, a lényeg, hogy megtartsd a súlyodat és az izomdefiníciót, tartsd be az étrendedet, és ne vidd túlzásba az edzéseket. Én heti két-négy edzést javasolnék az esküvő előtti három hétben.

8. Hogyan tarthatja fenn egy menyasszony az egészséges edzés- és étkezési rendszert, de közben mégis jól érezheti magát a nyaraláson?

Jól kell érezni magad, különösen a nászúton. Én arra koncentrálnék, hogy egészségesen étkezzek, néha egy-egy finomsággal, és aktív maradjak - nem feltétlenül kell minden nap az edzőterembe járnom, de gyalogolnom, úsznom és kerékpároznom kell.

9. Az esküvőszervezés hihetetlenül stresszes lehet - mik a legjobb tippjei, amelyekkel segíthet a nőknek a stresszoldásban?

A boksz nagyszerű stresszoldó és kiváló kardió edzés, valamint nagyszerű módja annak, hogy segítsen a karok tónusának kialakításában a folyamat során. A változatosság érdekében funkcionális eszközöket is használhatsz, például csatakötél, TRX, kettlebell és slamball használatával.

10. A nagy nap előtti leánybúcsúk és partik miatt mik a legjobb tippjei, hogy a menyasszonyok a fitnesztervükkel összhangban maradjanak?

Engedélyezem az ügyfeleimnek, hogy hetente egyszer csaló napot tartsanak, de ne legyen ebből két, három vagy akár négy nap. Ez egy leánybúcsún trükkös lehet, attól függően, hogy mennyi idő van az esküvőig, és attól függ, mennyire kell szigorúnak lenni. Ha alkoholról van szó, vannak olyan italok, amelyek kalóriák tekintetében jobbak, mint mások. Például a vodka szódával és lime-mal a legalacsonyabb kalóriatartalmú. Egy pohár fehérbor is egészséges(ebb) választás lenne.

11. Milyen tanácsot adnál a menyasszonyoknak, ha a táplálkozásról és az egészséges táplálkozásról van szó?

Az egészséges táplálkozás segít a gyorsabb eredmények elérésében, a kiegyensúlyozott étrend, valamint a napi három főétkezés biztosítása, az egyes étkezések közötti egészséges nassolással. A menyasszonyoknak feltétlenül fel kell ismerniük, hogy az evés mellőzése nem segít a fogyásban. Csökkentenie kell a finomított cukrokat, és ügyelnie kell arra, hogy az edzésnapokon "jó" szénhidrátokat fogyasszon. A legtöbb ember érti, hogy milyen ételeket kell enni, de vagy túl sokat, vagy nem eleget eszik, ezért az adagszabályozás nagyon fontos.

12. Érdemes-e a menyasszonynak befektetnie néhány személyi edzésbe, hogy szakértői tudást szerezzen arról, hogyan legyen fitt a nagy nap előtt?

Ez attól függ, hogy az egyén milyen edzőtermi ismeretekkel rendelkezik, mennyire motivált, és hogy hajlandó-e megerőltetni magát, hogy elérje a kívánt "esküvőnapi testét". A személyi edzők ösztönözni és irányítani fognak, miközben megadják azt a szakértelmet, amelyre szükséged van ahhoz, hogy a nagy napon elképesztően jól érezd magad és jól nézz ki. Már az is segíthet egy menyasszonynak, ha lefoglal néhány személyi edzést, hogy beállítsa a fitnesztervét, majd havonta visszalátogat, hogy a cél érdekében maradjon a pályán.

A menyasszonyi fitnesz dózisa és tilalmai

Fitnesztippek olyan menyasszonyoknak, akik formában szeretnének maradni.

Tűzz ki célokat.

Ha van egy konkrét terved, az segít abban, hogy elkötelezettebbnek és elszántabbnak érezd magad. Nem is kell, hogy a mérlegen lévő szám legyen a cél - az is cél, ha reméled, hogy a mérföldes időd nyolc perc alá csökken!

Ne légy szélsőséges.

Ne döntsd el, hogy hat hónap alatt 50 kilót fogsz fogyni, vagy valami hasonlóan irreálisat. Ha nem éred el ezt a célt, valószínűleg elkeseredsz, és visszaesel.

Vedd be az erőnléti edzést.

A súlyok és az ellenállóképesség edzésének hozzáadása az edzéseidhez nem fog felszedni, ha mértékkel csinálod. Ehelyett a végén több zsírt fogsz elégetni, és segítesz az izmaid feszesítésében.

Ne hagyatkozzon a kardióra.

A hosszadalmas kardióedzések nem különösebben előnyös módszer a fittség elérésére; a rövidebb kardióköröket kombináld az erőnléti edzéssel a hatékonyabb edzés érdekében.

Gyakorold az egészséges táplálkozási szokásokat.

Nem számít, mennyit edzel, az étrended az, ami igazán segít abban, hogy eredményeket láss. Ha több gyümölcsöt és zöldséget teszel az étkezéseidbe, és elhagyod a hozzáadott cukrot és a feldolgozott élelmiszereket, az sokat számít.

Ne tartson gyorsdiétát.

Bármi, ami egy teljes makró (fehérje, szénhidrát vagy zsír) kiiktatásával jár, nem jó hosszú távú terv. Ehelyett koncentrálj az egyensúlyra és az egészségesebb lehetőségekre. Azt sem akarod, hogy teljesen megvond magadtól a kedvenc ételeket, különben nyomorultul fogod érezni magad az eljegyzésed alatt!

Keep Calm

Ha már az esküvői szorongásról beszélünk, Serena Poon sztár táplálkozási szakértő hozzáteszi, hogy az esküvő előtti wellness-terveidben az edzésmódokon kívül is vannak módok a nyugalom megőrzésére, például az izzasztó edzések egy részének kiegyensúlyozása meditációval és légzéstechnikákkal. "Ha van egy eszköztárad, amely tele van feszültségoldó technikákkal, az segíthet abban, hogy magabiztosnak, nyugodtnak és összeszedettnek érezd magad az esküvőd napján" - mondja. "Néhány csodálatos stresszoldó technika, amit gyakran megosztok a menyasszonyokkal, a tudatossággal való foglalkozás, a tápláló ételek fogyasztása, a meditáció (én mostanában imádom a transzcendentális meditációt), a szelíd jóga és a légzésgyakorlatok gyakorlása, és az, hogy tényleg hagyd magad az öngondoskodásra koncentrálni.""

Gyakorold a pozitivitást

Egy másik mindfulness-gyakorlat, amit Poon javasol bevezetni, a pozitív megerősítések gyakorlása. "A szépség valójában arról az energiáról szól, amit sugárzol" - magyarázza. "Ha szépnek és sugárzónak érzed magad, akkor ezt mindenki más is megérzi és elhiszi. Az önszeretetre vonatkozó megerősítések csodálatos gyakorlatot jelentenek ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. Az olyan mondatok hangos kimondása, mint például "gyönyörű vagyok", "boldog vagyok" és "örömet sugárzok", belülről kifelé csodálatos érzéssel tölthet el. Ismételd ezeket a megerősítéseket a tükörben, amikor felébredsz, mielőtt lefekszel, és az esküvőd napján."

Legyél reális

Az új fitneszrutinod során a józan ítélőképesség megőrzésének része, hogy olyan célokat tűzz ki, amelyek elérhetőek és gyakorlatiasak - így nem ostorozod magad, ha nem tudod elérni őket. Erre Kessler például azt ajánlja, hogy naponta különítsünk el egy bizonyos időt az edzésekre, ahelyett, hogy mindig megpróbálnánk beiktatni őket ide vagy oda. "Ez egy nagyszerű stresszkezelési technika, de azt is lehetővé teszi, hogy időt szakítson csak magára" - mondja.

"Ennek sem kell bonyolultnak lennie, már az is nagy változást jelenthet az energiádban és a közérzetedben, ha csak 30 percet szánsz egy edzésórára, erőnléti edzésre vagy sétára." Simeone pedig egyetért a sétákkal, mint az esküvő előtti fitneszterv szerves részével - már csak azért is, mert segíthetnek a multitaskingban. "Vegyük be a hosszú sétákat, ha eddig nem tettük" - javasolja. "Szeretek a napi 10 000 lépésemért dolgozni az edzés mellett. Nyomd be a kedvenc podcastodat, vagy intézd közben az esküvői hívásaidat, hogy elüssd az időt!"