, 2022/3/2

A tiszta, folyékony étrend könnyen emészthető a szervezet számára, de kevés tápértékkel bír. Az orvosok bizonyos műtétek és orvosi beavatkozások előtt vagy gyomor-bélrendszeri panaszok átmeneti orvoslásaként írhatják elő. A tiszta folyadékdiéta azt jelenti, hogy az ember nem fogyaszt szilárd táplálékot, de ez nem jelenti azt, hogy csak vizet ihat.

liquid diet tips

A megfelelő folyadékok közé tartozik a tea és a kávé tejszín nélkül, a jégkrém és az áfonyalé. A nem megfelelő folyadékok közé tartozik az almaszósz vagy a pépet vagy tejtermékeket tartalmazó folyadékok. Ez a cikk azt vizsgálja, hogy mikor lehet szükség tiszta folyadékdiétára, valamint a kockázatokat és az előnyöket.

Mi az a tiszta folyadékdiéta?

A szervezet könnyen megemészti a tiszta folyadékokat. A tiszta folyadékok nem hagynak hátra semmit az emésztőrendszerben, ami megkönnyíti az orvosok számára a különböző eljárások elvégzését. A tiszta folyadékok kalóriát, elektrolitokat és vizet biztosítanak, ami azt jelenti, hogy segítenek táplálni a szervezetet és megelőzni a kiszáradást. A tiszta folyadékdiéták rövid távú használatra biztonságosak, orvosi irányítás mellett. A tiszta folyadékdiéta attól függően változhat, hogy az orvos miért javasolta. Egy személynek világos listával kell rendelkeznie arról, hogy mit fogyaszthat és mit nem.

A tiszta folyadékdiéta általában a következőket tartalmazza:

víz

tiszta gyümölcslevek pép nélkül

elektrolititalok és sportitalok

gyömbérsör és szóda

tiszta húslevesek

sima jégkrémek, amelyek nem tartalmaznak pürésített gyümölcsöt vagy darabokat

kemény cukorkák

zselatin termékek, például Jell-O

tej és tejszín nélküli tea és kávé

A tiszta folyadékok, amelyek nem alkalmasak a tiszta folyadék diéta során, a következők:

szóda és kóla

alkoholos italok

paradicsom- és zöldséglevek

tejtermékek

A vörös vagy lila színezéket tartalmazó termékek nem lehetnek alkalmasak a szűrővizsgálat előtt, mert olyan színezéket hagynak a bélrendszerben, amely vérre hasonlíthat. Ez megnehezíti az orvosok számára, hogy pontos eredményt kapjanak a bélrendszeri szűrővizsgálatokkal. A személy nem ehet szilárd ételeket, még gyümölcsöket és zöldségeket sem, tiszta folyékony diéta mellett.

Mi a célja a tiszta folyékony étrendnek?

Az orvos többféle okból is javasolhat tiszta folyadékdiétát. Orvosi beavatkozásra való felkészülés. A tiszta folyadékdiéta követése egy képalkotó vizsgálat vagy orvosi eljárás előtt biztosítja, hogy semmi sem marad a belekben. Ez megkönnyíti az orvos számára a különböző orvosi állapotok diagnosztizálását.

Az orvosok tiszta folyékony diétát javasolhatnak az endoszkópia vagy kolonoszkópia elvégzése előtt, hogy megvizsgálják a személy bélrendszerének belsejét.

Még ha az orvos nem is javasolt tiszta folyékony diétát a műtét előtt, a személynek általában 8 órával előtte abba kell hagynia a szilárd ételek fogyasztását Megbízható forrás. Előfordulhat azonban, hogy a műtét előtt 2 órával még fogyaszthatnak folyadékot. Egyes orvosi beavatkozások, például a bélműtét esetén előfordulhat, hogy a személynek több napig tiszta folyadékdiétát kell tartania.

Orvosi beavatkozásból való felépülés

Az általános érzéstelenítést követően egyeseknél hányinger és hányás jelentkezhet. Mások esetleg nem tudnak megfelelően nyelni, ami növeli az étel belégzésének és a fulladásnak a kockázatát. Egyes orvosok azt javasolhatják, hogy kezdetben néhány jégdarabot szopogassanak, majd kortyoljanak vizet, mielőtt áttérnének a tiszta folyadékra, amíg a szervezet felépül.

A bariátriai vagy más típusú bélműtéteket követően az emésztőrendszernek időre van szüksége a gyógyuláshoz. Az orvos javasolhatja, hogy a műtétet követő első napokban csak tiszta folyadékot fogyasszon. Bizalmas forrás. Idővel az orvos irányítása mellett biztonságosan lehet majd más ételeket is hozzáadni az étrendhez.

Tippek

A legtöbb ember számára a tiszta folyadékdiéta legnagyobb kihívása az éhségérzet. A tiszta folyadékdiéta nem egy teljes és kiegyensúlyozott étrend, ezért gyakori, hogy étvágyat tapasztalunk a diéta követése közben.

Néhány stratégia, amely segíthet a diéta kényelmesebbé tételében:

orvos által jóváhagyott táplálékkiegészítő fogyasztása.

elektrolitital fogyasztása

különböző ízek fogyasztása, például édes zselatin és sós elektrolititalok fogyasztása a sóvárgás megelőzése érdekében

tiszta folyadékok fogyasztása gyakrabban, mint a szokásos étkezések alkalmával

bőséges vízzel való folyadékpótlás

Fontos, hogy szorosan kövesse az orvos által javasolt étrendet. Akár egyetlen szilárd étel elfogyasztása is jelentheti egy orvosi beavatkozás átütemezését.

Mikor, hogyan kell kihagyni a szilárd ételeket

A Crohn-betegek gyakran küzdenek az ételek emésztésével, különösen a tünetek fellángolásakor. Néha a folyékony étrend a megoldás.

"Ha nehezen tudod tartani a súlyod rendszeres étkezéssel, akár azért, mert hasmenésed van, akár azért, mert rossz az étvágyad, feltétlenül javaslom a kalóriák ivását, mintegy az étkezéssel együtt" - mondja Tamara Duker Freuman, New Yorkban bejegyzett dietetikus, aki emésztési rendellenességekre specializálódott.

Mielőtt azonban kizárólag folyékony diétára (egy-két étkezésnél többre) állnál, egyeztess orvosoddal vagy dietetikussal.

Kereskedelmi italok

Még ha a Crohn-betegség tünetei kordában is vannak, akkor is előfordulhat, hogy gondot okoz a súlytartás. Ha így van, akkor az étkezések mellé fogyassz egy üveg Ensure-t vagy Boostot, vagy készítsen magának egy 200-300 kalóriát tartalmazó italt, mondja Freuman. Hozzáteszi, hogy az Ensure és a Boost, amelyek adagonként körülbelül 250 kalóriát szolgáltatnak, valószínűleg az első választás lenne, ha elviseli őket, mert viszonylag olcsók, mindenhol kaphatók és táplálóak.

A folyadék segíthet a fellángoláson

A folyékony ételek életmentőek lehetnek a fellángolások idején, amikor a tünetek, például a hasmenés, a görcsök és a székrekedés a legrosszabbak. "Javulást fogsz látni a tünetekben... a rossz napjaid könnyebbek lesznek a folyékony ételekkel" - mondja Martha Rosenau, regisztrált dietetikus és a Colorado Springsben, Coloradóban működő Peak Nutrition tulajdonosa.

Rosenau azt javasolja, hogy annyi kalóriát fogyassz, akár folyadékként, akár szilárd formában, amennyit a fellángolások alatt elviselsz. A folyékony ételek saját készítésével pénzt takaríthatsz meg, és kényelmes lehet, ha egy adagot készítesz, és elrakod a hűtőszekrénybe. Rosenau ezt az egyszerű turmixreceptet ajánlja: Turmixolj össze tejet (ha tolerálja), vagy mandula- vagy szójatejet, ha laktózérzékeny vagy, joghurttal vagy szójajoghurttal, fehérjeporral (szója, tojás vagy tejsavó) és egy banánnal.

De nem kell a turmixgépen raboskodnod, ha nem vagy oda érte. Vegyél inkább folyékony ételhelyettesítőket, mondja Rosenau. "Nincs táplálkozási előnye annak, ha saját magad készíted el."

Hagyd ki a tejet

"Egy dolog, ami mindenhol igaz lenne szinte mindenkire, akinek Crohn-betegsége van, az az, hogy nem valószínű, hogy tolerálja a tejtermékeket fellángoláskor" - mondja Rosenau. Ha ez rád is igaz, hagyd ki a tejes turmixokat vagy a Carnation Breakfast Essentials-t, amely zsírszegény tejet tartalmaz, és válaszd inkább az Ensure-t vagy a Boost-ot, amelyek tejfehérjét tartalmaznak, de laktózt nem. Vagy készíthet turmixokat laktózmentes tej- vagy szójatermékekből. Egy fellángolás után próbáld meg újra bevezetni a tejtermékeket, például a joghurtot, hogy lássa, el tudja-e viselni, mondja Rosenau.

Vigyázz a cukorral

A cukor valószínűleg nem lesz a barátod a Crohn-gyulladás alatt. "Szó szerint vizet vonz a beleidbe, és hozzájárul a hasmenéshez" - mondja Freuman. Olyan folyékony ételeket keressen, amelyek zsírból és fehérjéből származó kalóriákat tartalmaznak, így tudja, hogy nem az összes kalória cukorból származik.

Ha saját turmixot készít, a sima kókuszvíz jó, alacsony cukortartalmú elektrolit- és vitaminforrás, mondja Freuman.

A mesterséges édesítőszerek problémát jelenthetnek

A cukormentes termékek nem feltétlenül hasmenésmentesek, mutat rá Freuman. Gyakran tartalmaznak cukoralkoholokat, amelyek súlyosbíthatják a hasmenést. (Keresse az olyan összetevőket, mint a mannit, a szorbit és a xilit). Ugyanez igaz a Splendára is, amely egyeseknél súlyosbíthatja a tüneteket, míg a Nutrasweet általában jobban tolerálható a Crohn-betegek számára, mondja Freuman.

Szerezz be vitaminokat

A Crohn-betegeket a betegség helyétől és súlyosságától függően vitaminhiány is sújthatja. Az emberek gyakran szenvednek B12-vitamin- és D-vitamin-hiányban, különösen, ha a betegség a vékonybél ileális vagy alsó szakaszát érinti, ami gyakran előfordul - mondja Dr. Stephen Hanauer, a Chicagói Egyetem gasztroenterológiai, hepatológiai és táplálkozási főorvosa. A vékonybélben feljebb elhelyezkedő károsodások a cink, a vas és a B-vitaminok hiányával járnak.

Fedezd fel a lehetőségeket

Dr. Hanauer szerint a folyékony ételek ízlése és tolerálhatósága majdnem annyira eltérő az egyes emberek között, mint maga a Crohn-betegség. Előfordulhat, hogy az olyan márkák, mint az Ensure vagy a Boost felborítják a gyomrát, vagy nem szereti az ízét. "Sok embertől hallom, hogy ezek nagyon édesek" - mondja Rosenau.

Szerencsére vannak más lehetőségek is az élelmiszerboltban vagy a természetes élelmiszereket árusító boltban. Rosenau azt mondja, hogy néhány ügyfele nagyon jól érzi magát a Mix1 fehérjeturmixokkal és a GoodBelly gyümölcslevekkel, amelyek tejmentesek és probiotikumokat tartalmaznak.

Legyen ízletes

Kihívás lehet az étvágyat beindítani, különösen akkor, ha csak folyékony ételeket fogyaszthatsz. A levesek tápláló, ízletes szünetet jelenthetnek az édes turmixok között. "Bármi jó, ami húsleves alapú, például paradicsomleves, csirke-, pulyka- vagy halászlé" - mondja Rosenau. A magas zsírtartalmú krémlevesek azonban ronthatják a hasmenést és a székrekedést. Próbálj mogyoróvajat, fagyasztott őszibarackot vagy mangódarabkákat adni a turmixokhoz. A mogyoróvaj, ellentétben az egész mogyoróval, alacsony maradéktartalmú, a fagyasztott gyümölcsök pedig általában emészthetőbbek.

Rágd meg az ételt

A Crohn-betegségben szenvedők számára gyakori diétás tanács, hogy jól rágják meg az ételt. "Azt mondom a Crohn-kóros betegeimnek, hogy vallást kell váltaniuk, és át kell térniük a "rágó-daiszmusra" - mondja Dr. Hanauer. "Az emésztés a szájban kezdődik." A szilárd ételeket is könnyebben emészthetővé teheti, ha jól megfőzi őket - gondoljon a pépes, főtt zöldségekre vagy rizsre. Ezekkel a lépésekkel a szilárd ételek (vagy egy fellángolás után újra bevitt ételek) majdnem olyan simán lezuhannak, mint a folyadékok.