, 2022/3/7

Azoknál az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél, akiknek az egyszerű étrendi módosítások előnyösek, érdemes az étrendet módosítani, és csökkenteni a kifogásolt élelmiszer bevitelét. Nincs értelme szükségtelenül korlátozott diétát elfogadni. Ez az életminőség romlásához vagy akár alultápláltsághoz is vezethet.

ibs diet tips

Az egészségügyi szolgáltatóknak és a betegeknek beszélniük kell az étrendről. Az útmutatást hozzáértő egészségügyi szakembernek (például egészségügyi szolgáltatónak vagy regisztrált dietetikusnak) kell nyújtania. Ők fel tudják mérni az IBS-t befolyásoló egyéni körülményeket, miközben segítenek abban, hogy a táplálkozási szükségletek kiegyensúlyozott étrenddel és egészséges táplálkozási szokásokkal kielégítésre kerüljenek.

Mi az IBS?

Az IBS a gyomor-bélrendszer (GI) funkcionális rendellenessége. Dióhéjban összefoglalva, az IBS-t a tápcsatorna működésének megváltozása okozza. Más GI-rendellenességekkel, például a Crohn-betegséggel vagy a cöliákiával ellentétben az IBS nem károsítja a GI-traktust, A valóság azonban az, hogy a tünetek sok ember számára súlyosak és legyengítőek lehetnek, befolyásolva mindennapi életüket, ezért olyan fontos, hogy felhívjuk a figyelmet az IBS-re.

Valószínűleg, ha neked nincs is IBS-e, több olyan embert ismersz, akinek van. A jó hír az, hogy megfelelő diagnózissal és kezeléssel lehetséges jól élni és boldogulni IBS-szel!

Kit érint az IBS?

Az IBS nagyon sok embert érint, becslések szerint a lakosság akár 20%-át is, átlagosan 10-15%-át. Férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat IBS, de nőknél gyakrabban fordul elő. Bár még sokat kell tanulni arról, hogy mi hajlamosít valakit az IBS kialakulására, a kutatók által felvetett elméletek közé tartozik néhány:

Az IBS-ben szenvedő emberek vastagbélérzékenysége nagyobb lehet, mint másoké.

Az IBS tüneteit hormonális tünetek válthatják ki. Ez részben magyarázatot adhat arra, hogy a nők nagyobb számban szenvednek IBS-ben, mint a férfiak.

A bélben termelődő neurotranszmitterek, például a szerotonin változó szintje {növekedett vagy csökkent} hathat az emésztőrendszer idegeire, ami IBS-tüneteket vált ki.

A bélrendszer összehúzódásait az IBS-ben szenvedő emberek másképp érzékelhetik az agyban, de az IBS NEM csak a fejünkben létezik! A kutatások szerint azonban a szorongás, a stressz és a depresszió mind hozzájárulhatnak az IBS tüneteihez. A különböző test-lélek terápiák hasznosak lehetnek az IBS tüneteinek kezelésében.

Mik az IBS tünetei?

A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, de az IBS gyakori tünetei közé tartozhat a puffadás, görcsök, hasi fájdalom, hasmenés és/vagy székrekedés.

Mivel ezek a tünetek számos különböző rendellenességnél, valamint egészséges egyéneknél is jelentkezhetnek, fontos, hogy az IBS-re szakosodott orvossal és egészségügyi csapattal dolgozzon együtt a helyes diagnózis felállítása és az IBS tüneteinek sikeres kezelése érdekében.

Hogyan diagnosztizálják az IBS-t?

Bár az IBS-t néha más GI-rendellenességek {pl. cöliákia, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás, GI-rák} kizárása után diagnosztizálják, az American College of Gastroenterology jelenlegi ajánlásai szerint az IBS-t nem más GI-rendellenességek kizárásával, hanem a római kritériumok altípusainak alkalmazásával kell diagnosztizálni.

IBS domináns hasmenéssel

IBS túlnyomórészt székrekedéssel

IBS vegyes székelési szokásokkal

IBS osztályozatlan

Hogyan kezelik az IBS-t?

Bár az IBS-re nem létezik egyetlen, specifikus kezelés, az IBS tünetei sikeresen kezelhetők diétával, gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással, illetve mindezen megközelítések kombinációjával, beleértve a hagyományos és nem hagyományos megközelítéseket is. IBS-diétára szakosodott dietetikus táplálkozási szakemberként azt tapasztalom, hogy a holisztikus, integrált megközelítés működik a legjobban az ügyfeleimnél, és hogy a más egészségügyi szakemberekkel {pl. orvos, dietetikus, terapeuta stb.} való együttműködés a kulcsa annak, hogy jól éljünk és boldoguljunk IBS-szel.

10 egyszerű IBS diéta és táplálkozási tippek

Mint fentebb említettük, nincs egyszeri legjobb IBS-diéta stratégia, azonban van néhány egyszerű étrendi változtatás, amellyel érdemes elkezdeni az IBS tüneteinek kezelését:

Szüntesd meg vagy minimalizáld a potenciálisan magas gázképződéssel járó ételeket, például a karfiolt, a káposztát, a babot és a szénsavas italokat.

Kerülje a rágógumizást vagy a szívószállal történő folyadékfogyasztást, mindkettő levegő lenyeléséhez vezethet, és még több gázképződést okozhat. Nem jó móka!

Minimalizáld a sült ételeket, vagy más zsíros ételeket, amelyek lassíthatják az emésztést.

Kerüld a nagy étkezéseket, és helyette fogyassz kisebb, gyakoribb étkezéseket. Megjegyzés: Ez a stratégia egyeseknél működhet, de nem mindenkinél, különösen, ha a vékonybél baktériumok {SIBO} túlszaporodása jelen van. Ebben az esetben a legjobb, ha az étkezéseket és az uzsonnákat legalább 3-4 óra távolságra tesszük egymástól, hogy beinduljon a vándormotoros komplex {MMI}.

Minimalizáld a magas laktóztartalmú ételeket, mint például a tej, a fagylalt és a lágy sajtok, különösen, ha laktózintolerancia gyanúja merül fel. A kemény sajtok, a laktózmentes tej/fagylalt/joghurt vagy kefir, amelyek általában alacsonyabb laktóztartalmúak, mint más tejtermékek, jobban tolerálhatók. Az olyan tejmentes termékek, mint ez az Egyszerű 1 perces mandulatej is jól tolerálhatók - csak próbáljuk meg elkerülni a hozzáadott töltőanyagokat (pl. gumicukrot) és cukrot tartalmazó kereskedelmi termékeket.

Igyál megfelelő mennyiségű folyadékot, hogy enyhítse a székrekedést.

Kerüld vagy minimalizálja az alkoholt és a koffeint, különösen hasmenés esetén, mivel mindkét anyag stimulálhatja a beleket. Ezenkívül az alkohol a bél áteresztőképességének megváltozásához vezethet, amit néha szivárgó bél szindrómának neveznek, ami súlyosbíthatja az IBS tüneteit.

Tartsd távol magad az olyan mesterséges édesítőszerektől, amelyek cukoralkoholokat tartalmaznak, mint a szorbit, a mannit és a xilit, és amelyek szintén hasmenést okozhatnak.

Fogyassz oldható rostokban gazdag ételeket, például zabpelyhet, zabkorpát, narancsot, epret, dióféléket és sárgarépát. Megjegyzés: Bár az oldható rostokban gazdag élelmiszerek segíthetnek az IBS tünetein, az oldhatatlan rostokban gazdag élelmiszerek, mint például a teljes kiőrlésű búza, a búzakorpa, a mazsola és a kukoricakorpa egyeseknél tovább súlyosbíthatja az IBS tüneteit. Ezenkívül az oldható rostok más forrásai, mint például a lencse, az alma, a körte és a bab szintén nem tolerálhatók, mivel ezek erjeszthető szénhidrátok forrásai {lásd alább}.

A probiotikumok, rostkiegészítők, borsmentaolaj és egyéb kiegészítők szintén segíthetnek. A táplálékkiegészítők tekintetében nincs "egy méret mindenkinek", ezért mindenképpen kérdezze meg orvosát, dietetikusát vagy egészségügyi szolgáltatóját az ajánlásokról.

Tippek az IBS-barát étrendhez

Az étkezések látszólag kiválthatják a tüneteket. Lehet, hogy nem egy bizonyos étel, hanem az evés folyamata váltja ki a tüneteket. Az evés serkenti az emésztőrendszert, amely az IBS miatt túlreagálhat.

Próbálj meg kisebb étkezéseket enni, gyakrabban, a nap folyamán elosztva. A 3 étkezés helyett próbálkozz 5-6 rendszeresen beosztott kis étkezéssel.

Lassíts; ne siess az étkezésekkel.

Kerüld az olyan ételeket, amelyek túlságosan stimulálják mindenki bélrendszerét, mint például a nagy étkezések vagy a magas zsírtartalmú ételek. Ha székrekedésed van, próbálj meg reggelizni, mivel ez az az étkezés, amely a legnagyobb valószínűséggel stimulálja a vastagbelet és székletürítést eredményez.

Ha úgy gondolod, hogy egy bizonyos élelmiszer okoz problémát, próbáld meg kihagyni az étrendedből körülbelül 12 hétig. (Ha többfélére gyanakszol, egyszerre csak egyet hagyj ki, hogy tudd, melyik okoz problémát.) Ha nincs változás, térj vissza a fogyasztásához.

A legvalószínűbb, hogy a következő élelmiszerek okoznak problémát:

Oldhatatlan (gabonafélékből származó) rostok

Kávé/koffein

Csokoládé

Diófélék