, 2022/3/10

A vastagbéltükrözés előkészítése az egyik legrettegettebb lépés a vastagbélrákszűrés során, de nem választható. Ki kell tisztítania a vastagbelét, hogy az orvos jól megnézhesse a belsejét! Olyan vastagbélrák-túlélőket és gondozókat kérdeztünk meg, akik gyakran esnek át kolonoszkópiás előkészítésen, hogy milyen "szakértői" tippjeik vannak a felkészülés éjszakájának túlélésére.

colonoscopy prep diet tips

Megéri a fáradságot. A kolonoszkópia kiszúrhatja a kis vastagbélrákot, amíg még kezelhető, és mielőtt átterjedne a test más részeire. A polipokat, a vastagbélrákká fejlődni képes apró kinövéseket is fel lehet fedezni és el lehet távolítani. A vastag- és végbélrák (együttesen vastagbélrákként ismert) a harmadik leggyakoribb ráktípus a férfiaknál és a nőknél, és a második vezető rákos halálok az Egyesült Államokban.

Állítsd be az étrended néhány nappal az előkészületek megkezdése előtt

Ha kisebb adagokat és rostszegény ételeket fogyasztasz néhány nappal a kolonoszkópiára való felkészülés előtt, az segíthet abban, hogy az zökkenőmentesen menjen.

Mit kell enni a bélelőkészítés előtt

Amit a béltükrözés előtt néhány nappal enni és inni választasz, befolyásolhatja, hogy a "tisztító" este hogyan telik. Az alábbiakat javasolják a védőnőink:

Emésztést elősegítő tea

Levesek

Smoothie-k

Tojás

Rizs

Lazac

Csirke

Párolt zöldségek

Tészta

Világosabb színű ételek

Mit ne egyél a kolonoszkópia előkészítése előtt?

Diófélék és magvak (beleértve az ezeket tartalmazó csomagolásokat és kenyereket is)

Popcorn

Vörös hús

Sült, nehéz ételek

Nyers zöldségek

Kukorica, borsó, almahéj és más nehezen emészthető, rostokkal teli ételek

Bármi, ami élénkpiros színű

Csökkentsd az étkezések méretét

Több túlélő szerint az étkezések méretének csökkentése néhány nappal a kolonoszkópiára való felkészülés megkezdése előtt szintén megkönnyíti és zökkenőmentesebbé teszi azt.

3 nap kolonoszkópia diéta előkészítése

Általánosságban elmondható, hogy a kolonoszkópiás étrend előkészítése 3 napig tart:

1. nap: (2 nappal a kolonoszkópia előtt): Alacsony rosttartalmú étrend (2 nappal a kolonoszkópia előtt)

2. nap: tiszta, folyékony diéta (1 nappal a kolonoszkópia előtt)

3. nap: Semmi szájon át (a kolonoszkópia napja)

A kolonoszkópiás diéta 3 napos előkészítése

Mostanában egyre több kutatás foglalkozik a diéta liberalizálásának lehetőségeivel, és azzal, hogy nem kell ilyen szigorú diétás előkészületeket követni. Mivel azonban az eredmények nem következetesek, a legtöbb gasztroenterológus a sikeres kolonoszkópia érdekében a szigorúbb kolonoszkópia diétás előkészítési szabályok betartását javasolja.

Utolsó emlékeztetőül, mindenképpen dolgozz együtt az egészségügyi csapatoddal, és kövesd az egyénre szabott utasításaikat. Ez a cikk az ő utasításaikat hivatott kiegészíteni, nem pedig helyettesíteni.

Kolonoszkópia diéta előkészítése: 1 nap

A kolonoszkópiás étrend előkészítését általában 2 nappal a kolonoszkópia előtt kezdi meg. A kolonoszkópiára felkészítő diéta 1. napján azon fogsz dolgozni, hogy csökkentsd a rostok mennyiségét az étrendedben.

Véleményem szerint ez a kolonoszkópia diéta előkészítésének legkönnyebb napja. Dietetikusként rengeteg magas rosttartalmú ételt eszem, de ezek egy napra történő elhagyása nem okoz nekem problémát.

Alacsony rosttartalmú étrend

Az alacsony rosttartalmú diéta valójában nagyon egyszerű. Csak kerülöd vagy korlátozod a rosttartalmú ételeket. A rost az élelmiszerek nem emészthető része. Fontos a tömegképzéshez, hogy jó legyen a bélmozgásod.

A rostok a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és más élelmiszerekben találhatók. Mindenképpen olvasd el a csomagolt élelmiszereken található tápértékjelölést, hogy megtudd, mennyi rost van az egyes élelmiszerekben.

Magas rosttartalmú élelmiszerek:

Gyümölcsök

Zöldségek

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Babok

Lencse

Diófélék

Magvak

Néhány fehérjeszelet, snack szelet

stb.

Alacsony rosttartalmú élelmiszerek:

Hús

Hal

Tojás

Tej

Sajt

Fagylalt

Fehér kenyér

Fehér rizs

Keksz

Néhány tészta

Olívaolaj

stb.

Alacsony rosttartalmú élelmiszerek

Az első számú tippem az alacsony rosttartalmú étrend követéséhez az, hogy olvasd el a tápértékadatok címkéjét! Mielőtt a kolonoszkópiára felkészítő diéta elkezdődsz, menj el a boltba, és kezd el olvasni a tápértékadatok címkéit. Keresd a rostmentes vagy alacsony rosttartalmú élelmiszereket. Tervezd meg az étkezéseket, és legyél készen a kolonoszkópiára felkészítő diéta 1. napja előtt.

Alacsony rosttartalmú diéta minta menü

Íme egy alacsony rosttartalmú diéta mintaterve, hogy lásd, hogyan nézhet ki egy nap.

Észre fogod venni, hogy a nap végére egy kis fagylaltot adtam hozzá. Ez az én kis ünneplésem a 2. nap előtt, amikor már tudom, hogy a szilárd ételek fogyasztása az ablakon kívül van!

Reggeli

Tojás

Szalonna

Fehér pirítós

Tej

Uzsonna

Sajt

Keksz

Ebéd

Tortellini pestóval

Uzsonna

Túró

Vacsora

Lazac citromlével és kaporral

Fehér rizs

Snack

Fagylalt

Egy dolgot kell szem előtt tartani a kolonoszkópiára felkészítő diétával kapcsolatban: ez egy átmeneti diéta. Ne ragadj le túlságosan az "egészséges" ételek miatt való aggódásnál. A te célod a sikeres kolonoszkópia.

Kolonoszkópia diéta előkészítése: Nap: 2. nap

Ez a kolonoszkópiás diéta előkészítésének legkevésbé kedvelt napja: a tiszta folyadékdiéta napja. Dietetikus vagyok, és imádom az ételt. Ha nem eszem igazi ételt, az egy kicsit elszomorít. Többnyire csak viccelek, de egy kicsit igaz (ne feledd, most tiszta folyadékdiétán vagyok. Fúj!).

A tiszta folyadékdiétát általában a vastagbéltükrözés előtti napon fejezik be.

Tiszta folyadékdiéta

A tiszta folyadékdiéta során csak olyan folyadékokat fogyasztasz, amelyek tiszták, mindenféle maradék nélkül (gondolj a pépre). A tiszta folyadékdiéta elsősorban szénhidrátos ételekből áll. A tiszta folyadékdiéta során nehéz teltségérzetet és jóllakottságot érezni. De a jó hír az, hogy ez a diéta átmeneti! A tiszta folyadékok azok, amelyeken általában át lehet látni. Az olyan folyadékok, mint a tej vagy a narancslé nem tartoznak a tiszta folyadékdiétába. Létezik egy teljes folyadékdiéta, amely tartalmazza ezeket a lehetőségeket, de ez nem az a diéta, amelyet a 2. napon követsz.

Nagyon fontos, hogy a tiszta folyadékok egyáltalán ne tartalmazzanak ételmaradékokat. Az alábbiakban felsorolunk néhány dolgot, amit a tiszta folyadékdiéta során kerülni kell.

Kerülendő a tiszta folyadékdiéta során

Bármilyen típusú szilárd étel

Bármilyen típusú lágy ételek

Almaszósz

Puding

Fagylalt

Tej (tejtermék vagy növényi alapú)

Narancslé

Sötétlila vagy piros színű italok

Pépes gyümölcslé

Zöldséglé

Tejszín alapú levesek

Élelmiszerdarabkákat tartalmazó levesek

Alkohol

Tiszta folyadék opciók

Almalé

Fehér szőlőlé

Fekete kávé

Tea (tejszín nélkül)

Sportitalok

Limonádé

Csirkeleves

Marhahúsleves

Jell-o (zselatin)

Üdítők (7-up, gyömbérsör, kóla)

Jégkrém (víz alapú, gyümölcs, darabos vagy tejtermék nélküli)

Kemény cukorkák (citromcukorka, átlátszó nyalókák)

Ensure Clear* (alma)

Víz

Clear folyadék diétás tippek

Már említettem, hogy nem szeretem a tiszta folyadékdiétát követni. Bármennyi tiszta folyadékot is fogyasztok, egyszerűen nem érzem magam elégedettnek. A legnagyobb tippem, hogy a 2. napon foglalatoskodj és tereld el a figyelmedet, hogy ne koncentrálj túlságosan az éhségre.

Íme egy példa arra, hogyan nézhet ki egy nap a tiszta folyadékdiéta mellett.

Reggeli

Fekete kávé vagy tea

Almalé

Citromos zselé

Uzsonna

Jégkrém

7-up

Ebéd

Csirkeleves

Lime Jell-o

Sportital

Uzsonna

Fehér szőlőlé

Limonádé

Vacsora

Marhahúsleves

Narancs zselé

Szóda

Uzsonna

Kemény cukorkák

Kolonoszkópia diéta előkészítése: Nap: 3. nap

Ma van a nap! A vastagbéltükrözés. Én mindig igyekszem a nap elején beütemezni a kolonoszkópiámat. Ennek oka, hogy a kolonoszkópia napján nem lehet enni.

Semmit sem szájon át

A kolonoszkópiára való diétás felkészülés 3. napja

magában foglalja, hogy semmit ne egyél szájon át. Az én világomban ezt NPO-nak hívjuk. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem eszel ételt és nem iszol folyadékot.

Most valószínűleg már előző este elkezdted a bél előkészítést. És lehet, hogy ma reggel még több bélkészítményt kell befejezni. Nem baj, ha elfogyasztod a bélelőkészítményt és az ajánlott vizet vele együtt.

De ezen túl ne egyél és ne igyál semmit. Ez magában foglalja a kemény cukorkák, a rágógumi és a jégkrémek kerülését is. Ha a béltükrözésed a nap későbbi szakaszában lesz, az egészségügyi személyzet engedélyezheti, hogy reggel tiszta folyadékot vagy vizet fogyassz.

Idd meg a kolonoszkópia előkészítő hashajtót hidegen

A túlélők azt javasolják, hogy a hashajtót hidegen - és szívószállal - igyuk meg a legkellemesebb élmény érdekében. Én az előkészítő italt a nagy Tervis Tumbler poharamba teszem. Valamilyen oknál fogva nekem segít, ha szívószállal iszom."

Válassz finomságokat a folyékony diétához

A vastagbéltükrözést megelőző napon a betegeknek folyékony diétát kell tartaniuk - azaz nincs szilárd étel. Az, hogy mit választasz enni és inni, eldöntheted vagy megtörheted a kolonoszkópiára való felkészülés élményét.

almalé kolonoszkópia előkészítés