, 2022/3/4

A kutyák kövérsége egyre gyakoribbá válik. Azok a gazdik, akiknek túlsúlyos kutyájuk van, azon tűnődnek, vajon miért lett ilyen, és hogyan segíthetnek kutyájuknak a fogyásban. Sajnos a gazdik gyakran csak akkor figyelnek fel a problémára, amikor a kutya már az elhízás különböző formáitól szenved, és emiatt a háziállat már elkapta a túlsúlyával összefüggő betegségeket.

doggie diet tips

A túlsúly tartós következményekkel járhat, és akár végzetes is lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a túlsúlyos kutyák nem élnek olyan sokáig, és hajlamosabbak az életminőségüket rontó betegségekre, például ízületi gyulladásra, légzési nehézségekre, szívproblémákra és cukorbetegségre. Valós kockázata van annak, hogy kedvence kedvtelésből megöli kedvencét.

A túlsúlyos állatoknál jelentősen megváltozik a szervezet működése. Ha egy állat túlsúlyos, a szervezet munkasebessége lelassul, és kevésbé aktívak, így nem kell sokat enniük a súlyuk megtartásához. Ritkán fordul elő, hogy orvosi problémák okozzák a kutyák elhízását.

A túlsúlyos kutya fő okai

falánkság

a kutya endokrin rendszerének rendellenességei

paraziták jelenléte

a fizikai aktivitás hiánya és a mozgásszegény életmód

rossz táplálkozás

egyes fajtáknál a kövérségre való genetikai hajlam.

Ebben a cikkben nincsenek bonyolult és drága tippek; ezek abszolút bárki számára elérhetőek, még azok számára is, akik távol vannak olyan helyektől, ahol kutyájuk edzhet vagy sportolhat. A lényeg nem a fogyás, hanem a kutya életmódjának átalakítása és étrendjének felülvizsgálata!

Sport a lustáknak

Valójában nem kell megváltoztatnia az életmódját.

Mindössze egy kis időre és a kutyával való foglalkozás iránti vágyra van szükség. Nézd meg, mit szeret a négylábú barátod a legjobban.

A kutya imád labdákat hozni.

Szerencsés vagy! Az egyetlen dolog, amire szükséged van, hogy találj egy kissé dombos terepet, és állj fel a domb tetejére - és persze biztonságos helyen, távol az autóktól és az utaktól. Kezdj el szórakozni, és dobd le a labdát lelkesen, és amint a kutya elkapja; majd guggolj le, veregesd meg a térded, és hívd a kutyát a nevén, vagy mondd azt, hogy "vidd a labdát". Amint a labdát elhozta, dicsérje meg a kutyát, és ajánlja fel, hogy a labdát a legfinomabb csemegére cseréli, ha végzett.

A séta előtt a kutyának elég éhesnek kell lennie. Hagyja kutyatársát egy kis szünetet tartani, majd dobja újra a labdát. Ne dobja gyakran, és néhány dobás után cserélje le a kutyát valami kellemesebbre. Simán vigye ezt a gyakorlatot tízszer, és többször. Hogy felkeltse a kutya érdeklődését, tanítsa meg otthon játszani labdákkal és súlyzókkal, amelyekbe jutalomfalatot rejthet. Ne csüggedjen, ha nem megy rögtön zökkenőmentesen. Néha úgy lehet felkorbácsolni a kutya érdeklődését, hogy versenyeztetjük a kutyát a labdával. Úgy tehet, mintha a labdából kapna egy rágcsálnivalót.

A kutya szeret lyukakat ásni.

Ez egyszerűen nagyszerű! Csak azt kell tisztázni, hogy hol illik ásni, és hol nem. Tehát a mező, az erdő, a homok remek hely, de anya kedvenc rózsabokra tiltott terület kell, hogy legyen! 🙂 .

A kiképzés a cselekvés megjelölésének elvén történik, az "ásás" és az "állj" parancsok használatával.

A kutya imád ugrálni.

Hagyjuk, hogy a kutya nyújtózkodjon és ugráljon egy kicsit a dédelgetett játékért. Ne felejtsük el bátorítani az érdeklődését és megerősíteni a sikert.

Majdnem sportolók

Tehát körülbelül egy hónapig tartott, és már simán hozzászoktál az edzéshez. Próbáld meg a séta idejét három részre osztani: edzés és sport, játék veled, és idő más kutyákkal. Most már készen állsz a komolyabb gyakorlatokra!

Menjetek síelni!

Ehhez a legegyszerűbb szabadidős sílécekre van szükséged. Nincs szükség különleges képességekre. Csak próbálj meg télen hetente egy-két alkalommal kimenni az erdőbe, és a kutyát előrefuttatni, utat törve magadnak, és gyakran letérni az ösvényről, és síelni a mezőn és a mély hóban.

Ha egyáltalán nincs hó az Ön régiójában, akkor is belevághat a nordic walkingba.

Persze ehhez jó, ha kimegyünk egy erdőbe vagy parkba, de néhány kör a stadionban is nagy segítség lesz a fogyás kérdésében kedvence számára.

Készíts tervet a fogyásra

Hogyan veheted rá a háziállatodat a fogyásra? A legjobb, ha elmegyünk kedvencével az állatorvoshoz, és kidolgozunk egy cselekvési tervet. Először az állatorvos megvizsgálja a kutyát, és vizsgálatokat végez, hogy kizárja az elhízás súlyos okait és az endokrin rendellenességeket. Ezután az állatorvos kiszámítja a kutya kalóriaszükségletét, meghatározza a táplálék minőségét, és tanácsot ad a szükséges fizikai aktivitás mértékére vonatkozóan. A táplálék mennyiségét a kutya súlykilogrammonként 30 kalóriával számolja ki.

Táplálék a túlsúlyos kutya számára

A súlygyarapodás fő tényezője a városi állatok hidrodinamikai jellemzői mellett a táplálkozás. A száraztápot fogyasztó kutyák esetében nagyon körültekintően kell megválasztani az összetételt. Sok tulajdonos hibázik, és a kutyaeledel csomagolásán megadott adagolásra összpontosít. Ez nem egy merev szabály, amelyet követni kell - csak hozzávetőleges elméleti normák vannak, és kizárólag az állat állapotára, fizikai aktivitására és az elhízás szempontjából olyan kockázati tényezőkre kell összpontosítani, mint az ivartalanítás, a felnőttkor, valamint az életkörülmények (lakás, madárház) és az évszak.

Egészség

A fenti tényezők mellett ellenőrizni kell a kutya egészségi állapotát is. Általában ennek kell lennie az első pontnak az ajánlásaink listáján. Nagyon fontos a hasnyálmirigy jól működő működése, a megfelelő mennyiségű enzimek, a gyomornedv savassága, a gyomor-bélrendszer állapota, valamint a pajzsmirigy és a hormonszint.

Ne adj a kutyájának ételmaradékot

Ez talán a leggyakoribb hiba. A sajt, a szalonna, a kolbász és a legtöbb gyümölcs szigorúan ellenjavallt a kutyák számára. A felnőttkorban lévő állatokat nem lehet tejtermékekkel etetni, mert a tejet és más tejtermékeket lebontó enzim már elveszett. A termék nagy mennyiségben történő használata hasmenést és egyéb gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat. Az asztalról származó ételek általában fűszeresek, sósak és borsosak, a fűszerek pedig nem egészségesek az állatok számára.

Állj ellen a kolduló tekintetnek

Fontos megjegyezni, hogy egy felnőtt kutyának naponta kétszer és bizonyos órákban kell ételt kapnia. A főétkezések közötti kiegészítő táplálék elfogadhatatlan, és túlsúlyproblémákhoz vezethet. Ha a kutya minden egyes falatért könyörög, a legegyszerűbb megoldás a türelem: ne engedjen! És fontos, hogy kedvenced máshová tedd, amíg te esel.

Természetes vagy feldolgozott eledel? Az állatok energiáért esznek, ami az élethez szükséges. Ha teljes értékű étrendet tudunk készíteni természetes ételekből, akkor ajánlott, de nem mindig lehetséges. Ezért a készételadagokat ajánlom.

Kerüljük a káros élelmiszereket

A csokoládét például kategorikusan nem lehet kutyáknak adni, különösen az étcsokoládét, amelynek magas a kakaótartalma (stimulálja a szervezetet, görcsökhöz, sőt halálhoz vezet). Ne adjunk kutyáknak mazsolát, padlizsánt, hagymát vagy fokhagymát.

Fogyás sterilizálás után

A reprodukciós műtét utáni súlygyarapodást a hormonszintek változása okozza. A kutyának nehéz lefogynia a sterilizálás után, ezért fontos lesz megelőzni a további súlygyarapodást. Erre a célra:

Egy-egy adag mennyiségét csökkenteni kell.

Speciális készételeket használnak, amelyek figyelembe veszik a fajta és a súly paramétereit.

A kutyának élete végéig aktív életmódot kell folytatnia.

Hagyd el a marketing reklámot és végezd el a címketesztet

Bármilyen szórakoztató is, nem ideális a reklámokra hagyatkozni a táplálkozási információk tekintetében. Miért? Mert a reklámokat készítő emberek nem az élelmiszereket állították össze. Az a feladatuk, hogy még a legrosszabb termékeket is egészségesnek tüntessék fel. Ha gondosan megvizsgálod a kutyaeledel és a jutalomfalat címkéit, tájékozottabb vásárlást tehetsz.

A termékek címkéin mindig sorrendben, a legnagyobbtól a legkisebbig szerepelnek az összetevők. Keresse rá a Google-ban az első öt összetevőre. Először írd be az egyes összetevőket, majd a "rossz a kutyáknak", majd a "jó a kutyáknak" kifejezést. Az eredmények meglephetnek. Ha elkezdesz kutakodni, hamarosan látni fogod, miért vagyok az állatorvosok által forgalmazott, vényköteles tápok ellen.

Lehet, hogy megfelelnek egy diagnosztizált állapotnak, de sok más problémát okozhatnak (és akkor még nem is vettük figyelembe a főzési folyamatokat vagy a csomagolást). Beszéld meg az összetevőket a termékeket ajánló személlyel vagy céggel. Ha nem tudják elmagyarázni, hogy az egyes összetevők milyenek, honnan származnak, miért és hogyan tesznek jót a kutyáknak, akkor hagyatkozz saját kutatásaidra és ítélőképességedre.

Kerüld a polcokon tárolható ételek fő táplálékként való etetését.

Az ügyes marketingnek köszönhetően az átlagfogyasztó gyakran figyelmen kívül hagyja, hogy a feldolgozott élelmiszerek 12-24 hónapos eltarthatósági idővel rendelkeznek, ami riasztó okokból kifolyólag. A marketing arra kondicionált bennünket, hogy elhiggyük, a polcstabil eledelek mindent biztosítanak a kutyáknak, amire szükségük van a hosszú és egészséges élethez.

Valójában ennek az ellenkezője igaz. Bár mindig lesz ritka kivétel a szabály alól, ne számítson arra, hogy a kutyája közéjük tartozik. A polcstabil termékekben az ipari főzési eljárások miatt nincsenek élő enzimek. Ezek halott ételek, amelyek szintetikus kiegészítésre támaszkodnak, hogy megfeleljenek az AAFCO által meghatározott, állítólagosan "kiegyensúlyozott" tápanyag-összetételi előírásoknak.

Nem az a bajom ezekkel a termékekkel, hogy léteznek, hanem az, ahogyan forgalmazzák őket... mint alapvető, napi étrend. Végül is, ha a szervezet számára az optimális egészséghez szükséges összes tápanyagot bele tudnánk csomagolni egy pelletbe vagy egy konzervdobozba, akkor több ezer cég lenne, amelyek emberi "táplálékot" gyártanának, és azt alapvető étrendként reklámoznák.

A kekszeknek, a kibble-nek és a konzerveknek megvan a maguk helye - menhelyeken, jótékonysági szervezetekben, hosszú utazások alkalmával, vagy olyan alkalmakkor, amikor szorít minket az idő -, de nem szabad őket fő táplálékként etetni.