, 2022/2/22

A pajzsmirigy alulműködésre nincs egy "diéta", és az ételek biztosan nem fogják megállítani vagy gyógyítani a problémát - de a legújabb kutatások szerint a legjobb érzés és a tünetek kezelése érdekében mit kellene és mit nem kellene ennie. Apró, de hatalmas pajzsmirigyünk a szervezet egyik fő erőműve - és ha nem működik megfelelően, akkor a számos pajzsmirigy-rendellenesség valamelyikének veszélye fenyeget.

levothyroxine diet tips

Ezek a rendellenességek frusztrálóak, legyengítőek és nehezen kezelhetőek lehetnek - de nem vagy egyedül a küzdelemben, és meg lehet csinálni. Becslések szerint 20 millió amerikai él pajzsmirigyzavarral (sokan közülük nem is tudnak róla!). Te vagy valaki, akit szeretsz, lehet, hogy közéjük tartozik. Az egyik leggyakoribb pajzsmirigyprobléma? A pajzsmirigy alulműködés. Ez egy olyan állapot, amikor a szervezet nem termel elég pajzsmirigyhormont - szemben a pajzsmirigy túlműködéssel, amikor a szervezet túl sok tiroxin hormont termel.

A pajzsmirigyhormonok rendkívül fontosak, hiszen a sejtjavítástól kezdve az anyagcserén át az energiaszintünk és hangulatunk szabályozásáig mindenben fontos szerepet játszanak. Ezen hormonok nélkül a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők egy sor, esetleg kockázatos tünettel és szövődménnyel küzdenek.

Ezek közé tartoznak - de semmiképpen sem korlátozódnak a következőkre:

legyengítő fáradtság

szívproblémák

intolerancia a hideggel szemben

hangulatváltozások (például depresszió)

súlygyarapodás

székrekedés

száraz bőr

az LDL vagy "rossz" koleszterinszint emelkedése

ízületi fájdalom

A megfelelő ételek fogyasztása nem csak jobb közérzetet és több energiát ad (mindannyian elfogadunk egy kis energialöketet, nem igaz?), de segíthet leküzdeni a lelassult anyagcseréből adódó extra súlygyarapodás egy részét is. Ha állandóan fázol, az annak a jele lehet, hogy az anyagcseréd lecsökkent (hiszen ez szabályozza a testhőmérsékletedet).

Egészséges ételek, ellenőrzött adagméretek és rendszeres testmozgás - ezek a fogyás kulcsfontosságú összetevői. De ha pajzsmirigy-alulműködésben szenvedsz, a pajzsmirigy alulműködése is szerepet játszhat. Ha a pajzsmirigy-alulműködést nem megfelelően kezelik, nehezebb lehet a fogyás, mivel a pajzsmirigy az anyagcsere-funkciók nagy szabályozója.

(A súlygyarapodás gyakran az alacsony pajzsmirigyszint első észrevehető tünete.) A legfontosabb dolog, amit tehet - a fogyás és általános egészsége érdekében -, hogy megfelelő kezelést kap a pajzsmirigy-alulműködésére. Néhány étrendi változtatással azonban fokozhatja a fogyás sikerét. A fogyás sosem könnyű, de a jól kontrollált pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek nem kell jobban küzdeniük a fogyással, mint bárki másnak.

HCut Out egyszerű szénhidrátok és cukrok

Kelly Austin, ND, a hormonrendellenességekre szakosodott természetgyógyász orvos, a San Diegó-i Prime Wellness Clinic igazgatója mérsékelt vagy alacsony szénhidráttartalmú étrendet javasol, amely az összetett szénhidrátokra (gondoljunk a keményítőtartalmú zöldségekre és hüvelyesekre) összpontosít, és kerüli az egyszerű cukrokat (hagyjuk az édességet és az üdítőt). Az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint a magas glikémiás terhelésű élelmiszerek (például a finomított gabonafélék és a cukros italok) fokozhatják a gyulladást a szervezetben. Dr. Austin azonban hangsúlyozza az elegendő kalóriafogyasztás fontosságát, mert "az alacsony kalóriamennyiség stresszreakciót okozhat, és csökkent T3 [az aktív pajzsmirigyhormon, a trijódtironin] termelését eredményezheti"

Egyél több gyulladáscsökkentő élelmiszert

A gyulladáscsökkentő ételek segíthetnek enyhíteni az ízületi fájdalmakat és a depressziót, amelyek mind a pajzsmirigy alulműködés következményei lehetnek, mondja Austin. A gyulladáscsökkentő ételek pedig segíthetnek megnyugtatni az immunrendszert, amely gyakran túlpörög a pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknél. "A gyulladáscsökkentő étrend segíthet megnyugtatni az immunrendszert és a túlzott gyulladást, és támogathatja az egészséges pajzsmirigyműködéshez szükséges alapvető tápanyagok, köztük a magnézium, a B-vitaminok, a cink, a szelén, a vas és a C-vitamin megfelelő bevitelét". -

A leveles zöld zöldségek, a paradicsom, a zsíros halak, a diófélék, a gyümölcsök és az olívaolaj mind jó ételek a gyulladás elleni küzdelemben. Ez az étrend pedig csökkenti a máj terhelését a magasan feldolgozott élelmiszerek metabolizálásával. "Az egészséges májműködés elengedhetetlen, mert a máj felelős a T4 [a pajzsmirigyhormon tiroxin] 60 százalékának T3-á alakításáért".

Ragaszkodja kis, gyakori étkezésekhez

A pajzsmirigy alulműködés lassítja az emésztési funkciókat, jegyzi meg Beaudoin. "A kisebb, gyakoribb étkezések kiegyensúlyozott makrotápanyagokkal - minőségi fehérjékkel, összetett szénhidrátokkal és egészséges zsírokkal - támogatják a kiegyensúlyozott vércukorszintet, és segítenek elkerülni a túlméretezett, erősen feldolgozott ételek magas és mélypontjait" - mondja.

Vezess étkezési naplót

A napi kalóriabevitel gyorsan az egekbe szökhet, ha nem naplózol mindent, amit eszel és iszol, mondja Dr. Corsino. Ez segíthet abban is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozik. "Az étkezési napló vezetése fontos a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő számára, hogy nyomon követhesse a makrotápanyag-bevitelt" - mondja Austin. "Az egészséges zsírokban, mérsékelt fehérjékben és mérsékelt vagy alacsony szénhidráttartalmú étrend a legjobb a pajzsmirigyműködés szempontjából."

Mozgasd meg a tested

A testmozgás fontos kiegészítője az egészséges táplálkozásnak, hogy segítsen a kalóriaégetésben, mondja Corsino. De vegyük figyelembe az egyéni esetet, mondja Austin. "Ha valaki borzasztóan fáradt, a testmozgás tovább nyomhatja el a pajzsmirigy-alulműködést" - mondja Austin. "Ha egy személy megfelelően kezelte a pajzsmirigy-alulműködését, és van energiája, a testmozgás bátorítandó".

Vedd be a pajzsmirigy gyógyszereket az előírt módon

A pajzsmirigyhormont éhgyomorra kell bevenni, reggel első dolgod van, sok vízzel, mondja Corsino. Ne vedd be más gyógyszerekkel együtt, és várj legalább 30-60 percet a reggeli elfogyasztása előtt. Ha a pajzsmirigyszinted még mindig nem ott van, ahol lennie kellene, amikor megfelelően szeded a gyógyszert, az befolyásolhatja a fogyókúrádat. Beszélj kezelőorvosoddal a neked megfelelő kezelési beállításokról.