, 2022/3/9

Monsoon Diet: 5 szakértői diéta tippek, hogy egészségesek maradjanak erős immunitással az esős évszak alatt Immunitás a monszun alatt: Sok olyan élelmiszer van, amely erősítheti immunitásunkat és segíthet egészségünk megőrzésében.

monsoon diet tips

A monszuneső már javában tart, és mindannyian élvezzük az időnként hűvös záporokkal tarkított gyönyörű időjárást. Az esőzésekkel azonban együtt jár a bakteriális fertőzések veszélye is, és mindent megtehetünk, hogy elkerüljük őket, ha tápanyagokban gazdag ételekkel szereljük fel szervezetünket. Számos olyan élelmiszer létezik, amely erősítheti immunitásunkat és segíthet egészségünk megőrzésében. Radhika Karle táplálkozási szakértő és pilates edző egy Instagram-posztban nyújtott segítséget, amelyben elárult néhány hatékony tippet monszuneső étrendünk összeállításához.

"A monszun India számos részén teljes erővel tombol. Hűsítő, frissítő záporokat hoz magával - ami nagyszerű megkönnyebbülés a márciusi és áprilisi perzselő hőségtől -, azonban rengeteg betegséget is magával hoz. Ezek az apró, egyszerű szezonális változtatások biztosítják, hogy a "monszun őrület" távol maradjon tőled, és még sokáig biztonságban, egészségben és fitt maradj!"

1. Együnk C-vitaminban gazdag ételeket

Az olyan ételek, mint a piros paprika, a papaya, a citrom, a sült paradicsom és a piros paprika chutney - mind jó forrásai az immunitást erősítő C-vitamin tápanyagnak.

2. Kerüld a kinti étkezést

Ragaszkodj a házias ételekhez. Ha könnyű ételre vágysz, egy tál forró khichdi a legjobb. A rizs egy részét helyettesítheti cirokkal (egész jowar) vagy amaránttal (rajgira) az extra fehérjetartalom érdekében.

3. Fűszerezd az étrendedet

Az olyan fűszerek, mint a kurkuma, a bors, a gyömbér és a fokhagyma segítenek javítani az immunrendszer működését. Használja a fűszereket ételei ízesítésére, vagy igyon fűszeres teát (kadha), vagy egyszerűen adjon citromos vízbe szeletelt gyömbért, és igya meg a nap elején.

4. Hidratáld magad folyamatosan

Fontos, hogy hidratált maradj, függetlenül attól, hogy milyen évszak van. Igyál minden nap sok vizet, gyümölcsleveket és gyógynövényekkel dúsított vizet.

5. Főzd meg az ételt megfelelően

A baktériumok könnyen megtapadhatnak a friss termékeken, amelyeket a piacokon vásárolunk. Ügyelj arra, hogy megfelelő hőfokon, megfelelő hőmérsékleten főzd meg az ételeket. Emellett fogyasszuk azokat a gyümölcsöket, amelyek héját fogyasztás előtt eltávolítjuk - a banán, a mangó, a görögdinnye, a narancs, a licsi stb. mind jó választás. Keretezd bölcsen a monszunesőre jellemző étrendet, és építsd be ezeket a hasznos szakértői tippeket, hogy erősítsd immunrendszered, és egészséges és boldog maradj.

Itt összegyűjtöttünk kilenc olyan élelmiszert, amelyet be kell iktatni a monszun étrendedbe

Hogy immunrendszered a lehető legjobb állapotban maradjon!

Kurkuma

Idd meg Haldi-Doodh-ként lefekvés előtt, adjo kurkuma port a mindennapi ételedhez, vagy fogyassz frissen reszelt gyömbér-kurkuma keveréket a tányérod mellé; a kurkuma bármilyen formában kiváló az egészségedre. Nem csak a monszunok idején, hanem minden évszakban legyen a választásod. Fertőtlenítő, vírusellenes, gombaellenes, antibakteriális, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csoda, hogy a kurkumát a konyha arany fűszerének nevezik. Nemcsak a természetes immunitásodat erősíti, hanem az általános egészségedről is gondoskodik. A kurkuma aktív hatásos vegyülete a kurkumin, amely segít megőrizni egészségünket és felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben.

Probiotikumok és erjesztett ételek

Több probiotikumot és erjesztett élelmiszert, például joghurtot, írót, savanyított zöldségeket kell beiktatnod az étrendedbe, hogy a bélflórád boldog legyen. A probiotikumok a bélrendszerünkben vagy bélrendszerünkben élő jó baktériumok. Ezek a baktériumok segíthetnek leküzdeni a betegségekkel küzdő baktériumokat, valamint a rossz baktériumokat a szervezetünkben való elszaporodásról.

Citrom: Hús + héj

A citrom tiszta C-vitamin, és remekül támogatja az immunrendszeredet, amire most van szükség. Küzd a fertőzések ellen, megkönnyíti az emésztést, erősíti a csontokat, és még sok más jót tesz a szervezetednek. És azt tudtad, hogy a citrom héja ugyanolyan tápláló, mint a húsa? Tele van bioaktív vegyületekkel és flavonoidokkal, a citromhús+citromhéj hihetetlenül jól kiegészíti monszun étrendjét. Szórj citromlevet az ételedre, őröld a citromhéjat egy ételhez, vagy egyszerűen igyál egy pohár limonádét, ez a citrusos élvezet gondoskodik a táplálkozásodról és az immunitásodról.

Indiai masala chai

Amikor a fűszerek, mint a gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj, a kardamom, a tulsi levelek és a szárított fekete bors tökéletes olioja a tealevelek és a tej megfelelő arányával együtt kerül a forrásban lévő vízbe, egy természetes immunerősítő főzet készül. A kardamom és a szegfűszeg számos fertőzés ellen hatásos, a borsszemek pedig megelőzik és enyhítik az olyan tüneteket, mint a megfázás és az influenza. A fahéj szintén gyógyhatású és gyulladáscsökkentő tulajdonságok tárháza. Tehát, még ha nem is vagy teázó, tekintsd a masala teát gyógyító főzetnek, és tereld el a monszun mellékhatásait.

Fokhagyma

A büdös rózsának is nevezett fokhagyma rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Küzd a megfázást és az influenzát okozó vírusokkal, és lendületet ad az immunrendszernek. Tanulmányok szerint a fokhagyma napi szintű fogyasztása növeli a T-sejtek számát a vérben, így segít megvédeni az olyan vírusfertőzésekkel szemben, mint a megfázás és az influenza. Az alliin az egész fokhagymában található vegyület. Amikor pedig nyers formában zúzza vagy harapdálja a fokhagymát, az alliin allicinné, a fokhagymában található leghatásosabb összetevővé alakul át. Ezek a vegyületek tele vannak gyógyhatású tulajdonságokkal, és állítólag fokozzák a szervezet betegségekkel szembeni válaszreakcióját. A fokhagyma legjobb előnyeit nyersen fogyasztva élvezheted.

Diófélék és száraz gyümölcsök

A datolya, a mandula és a dió rágcsálása jó ötlet, függetlenül attól, hogy milyen évszak van. Mivel azonban ezek a diófélék vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, nagyszerű lehetőségek a monszun étrendjébe. Ezek a riboflavinban, niacinban és E-vitaminban gazdag élelmiszerek segítenek erősíteni az immunitást. Emellett az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít a sejtek egészségének megőrzésében. Ha a falánkságon gondolkodsz cseréld le az egészségtelen ételeket, és adj hozzá dióféléket, száraz gyümölcsöket és magvakat az étrendedhez, és tedd teljessé táplálkozásod az immunitás boldogságával.

Spenót

A spenót egy szuperélelmiszer. Jó A-, E- és C-vitamin-, béta-karotin-, folsav- és rostforrás. Mindezek a tápanyagok és antioxidánsok segítenek a szervezetednek, hogy megfelelően végezze a funkcióit, és nagyszerű immunrendszerrel ajándékoznak meg, ezáltal felkészítve téged a monszunokra. Bár sok helyen olvasható, hogy monszun idején nem jó a leveles zöldségek fogyasztása a rájuk tapadó sár és szennyeződés miatt, mindig ügyelhetsz arra, hogy főzés előtt nagyon jól megmosd őket.

Keserű tök

Bár ennek a zöldségfélének már a puszta említése is arra késztethet, hogy elbújj a szekrényedbe, a keserűtökök gazdagok C-vitaminban, és vírusellenes hatásúak is. Szóval, ha legközelebb anyukád főz belőle, kóstold meg. Lehet főzve, más szezonális zöldségekkel párolva, vagy sütve is. Bármelyik formáját is kedveled vagy nem kedveled, mindenképpen illesszd be a monszuneső étrendedbe.

Gyömbér

A gyömbér kiváló gyógynövény, amely antibiotikus, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Antioxidánsokban is gazdag. Nem csoda, hogy többek között a megfázás és köhögés, torokfájás, testfájás elleni gyógymód, minden háztartás szerves része. A gyömbér az immunitás szintjének fokozásában is hasznos. Vízben áztatva gyömbérteaként fogyaszthatja, vagy levesekhez és currykhez adhatja, illetve kurkumával és tejjel együtt nyugtató Haldi doodh-ként fogyaszthatod.

A monszun idején kerülendő élelmiszerek

Ahogyan a monszun diétához megvannak a "mit tegyünk", úgy megvannak a "mit ne tegyünk" is. Nézzük, milyen ételeket érdemes kerülni az esős évszak alatt.

Ellenállhatatlan szál fűzi össze az esőt a pakorával, a szamózával és mindennel, ami sült és ropogós. A kedvenc sült ételeidet majszolva talán a szádban érzed a boldogságot, de ezek miatt felpuffadhat a pocakod. A nedvesség hajlamos lelassítani az anyagcserét, ezáltal hatással van a táplálkozásra és az immunitásra.

A fröccsös szénsavas italok csábítóak. Ezek azonban hajlamosak csökkenteni az ásványi anyagok szintjét a szervezetedben, ami alacsonyabb enzimaktivitást és gyenge emésztőrendszert eredményez. Tehát, amikor úgy érzed, hogy csillapítani szeretnéd a hideg ital iránti igényedet, nyúlj egy pohár nimbu paani után, a napi C-vitamin adagodért.

A paani puri és a papri chaat utáni sóvárgás talán megnyugtatja az ízlelőbimbóidat, de ezek az ételek a higiéniai tényezőt figyelembe véve biztosan nem a megfelelő választás monszun idején, amikor a globális járvány levegője vesz körül minket.

Mivel az esős évszak történetesen a tengeri halak szaporodási időszaka, jobb, ha kerüljük a tengeri halak fogyasztását, és inkább édesvízi halat és más húsféléket, például csirkét és birkahúst fogyasztunk.