, 2022/2/22

Az új szokások kialakítása és az életmódváltás kihívást jelenthet, különösen a téli hónapokban. Íme az öt legjobb fitneszmotivációs tippünk, amelyek segítenek fenntartani a motivációt, hogy az újévi céljaidat tavasszal is átvihesd!

motivational fitness tips

Előfordult már, hogy elkezdtél egy fitneszprogramot, majd abbahagytad? Ha igennel válaszoltál akkor nem vagy egyedül. Sokan belevágnak egy fitneszprogramba, de előfordulhat, hogy abbahagyják, amikor megunják, nem élvezik, vagy túl lassan jönnek az eredmények. Íme hét tipp, ami segít motiváltnak maradni.

Célok kitűzése

Kezd egyszerű célokkal, majd haladj tovább a hosszabb távú célok felé. Ne feledd, hogy céljaid reálisak és elérhetőek legyenek. Könnyen frusztrálódhat és feladhatod, ha a céljaid túl ambiciózusak. Ha például egy ideje nem mozogtál, rövid távú célod lehet, hogy a hét öt napján napi 10 percet sétálj. Még a rövid ideig tartó testmozgás is előnyös lehet. Közbenső cél lehet, hogy heti öt napon 30 percet sétálj.

Hosszú távú cél lehet egy 5 km-es séta teljesítése. A legtöbb egészséges felnőtt számára az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma legalább heti 150 perc mérsékelt aerob tevékenységet vagy 75 perc erőteljes aerob tevékenységet, vagy a mérsékelt és erőteljes tevékenység kombinációját ajánlja. A nagyobb mennyiségű testmozgás még nagyobb előnyökkel jár. Törekedj arra, hogy hetente legalább kétszer az összes fő izomcsoportot érintő erőnléti gyakorlatokat építs be fitneszprogramjába.

Tedd szórakoztatóvá

Keress olyan sportot vagy tevékenységet, amelyet élvezel, majd variáld a rutint, hogy érdekes maradjon. Ha nem élvezed az edzéseket, próbálj ki valami mást. Csatlakozz egy röplabda- vagy softball-ligához. Vegyél részt egy társastáncórán. Nézz be egy egészségklubba vagy harcművészeti központba. Ha otthon szeretsz edzeni, keress az interneten videókat számos edzésfajtáról, például jógáról, nagy intenzitású intervallumos edzésről vagy kickboxingról. Vagy sétálj vagy kocogj egy helyi parkban. Fedezd fel rejtett sporttehetséged vagy érdeklődési köröd. Ne feledd, a testmozgásnak nem kell unalmasnak lennie, és nagyobb valószínűséggel tartod magad a fitneszprogramhoz, ha jól érzed magad.

Tedd a fizikai aktivitást a napi rutin részévé

Ha nehéz időt találni a testmozgásra, ne ess vissza a kifogásokba. Tervezd be az edzéseket úgy, mint bármely más fontos tevékenységet. A fizikai aktivitást a nap folyamán is becsúsztathatod. Használd a lépcsőt a lift helyett, vagy parkolj távolabb a boltban. Sétálj fel-alá a pálya szélén, miközben nézed a gyerekek sportolását. Sétálj egyet a munkahelyi szünetben.

Ha otthonról dolgozol, nyújtózkodj, sétálj vagy lépcsőzza szünetekben. Vagy végezz guggolásokat, fekvőtámaszokat vagy felüléseket. Sétáltasd meg a kutyágat, ha van. Pedálozz egy helyhez kötött kerékpárt, sétálj vagy kocogj futópadon, vagy végezz erőnléti gyakorlatokat az ebédszünetben vagy esti tévénézés közben.

A kutatások szerint a hosszú ideig tartó ülés negatívan befolyásolhatja az egészségét, még akkor is, ha egyébként heti szinten az ajánlott mennyiségű mozgást végzel. Ha naponta több órát ülsz a munkahelyen, törekedj arra, hogy napközben rendszeresen tarts szüneteket a mozgásra, például sétálj egy pohár vízért, vagy állj fel telefonbeszélgetés vagy videós megbeszélés közben.

Emlékezz arra, hogy miért tűztél ki célokat.

A fitneszmotiváció szempontjából fontos, hogy emlékezz arra, miért vannak céljaid.

Miért akarsz fogyni?

Miért akarsz gyorsabban futni?

Miért akarsz erősebb lenni?

Bármi is legyen a célod, nagyon fontos, hogy szem előtt tartsd a változtatások okát. Ahhoz, hogy motivált maradj, kulcsfontosságú, hogy megértsd, mi hajt téged a kitűzött célok elérésére, amit kitűztél. Akár azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben, akár azért, hogy lépést tarts a gyerekeiddel, írd le a célodat. Amikor nehezen tudsz a pályán maradni, a céljaidra való visszatekintés adhat némi extra motivációt.

Kérj segítséget.

Ha segítséget kérsz, az nagyban hozzájárulhat a fitneszmotivációdhoz. Egyedül megpróbálni nagy változásokat elérni nehéz! Ha egy barátoddal vagy családtagoddal együtt csinálod, az egy kicsit könnyebbé teszi! Ha van valakid, akivel beszélhetsz, amikor nehéz napod van, az hatalmas különbség lehet. Sokunk számára ijesztőnek tűnik egyedül az edzőterembe járás, de egy baráttal sokkal élvezetesebb lehet. Kevésbé valószínű, hogy lemondja az edzőtermi edzést, ha tudja, hogy valaki számít arra, hogy ott lesz.

Légy szervezett.

A szervezettség kulcsfontosságú a motiváció fenntartásához. Ha munka előtt tervezel edzeni, már előző este készítsd elő a felszerelésedet. Ha meg akarod akadályozni, hogy a munkából egyenesen hazamenj, legyen a munkahelyi táskádban egy szett tornaruha, hogy hazafelé menet is mehess. Tervezzen néhány otthoni edzést arra az esetre, ha nem tudna eljutni az edzőterembe - az interneten rengeteg tartalom érhető el, rengeteg edzésvideóval, amelyek a világ minden tájáról származó fitneszszakemberek videóitól származnak.

Győződj meg róla, hogy helyesen táplálkozol.

A test megfelelő táplálása fontos ahhoz, hogy segítsen elérni a fitneszcélokat, és nagyszerű motivációt jelent. A friss, egészséges ételek fogyasztása segíti az edzést, amit végzel. Ha túl keveset eszünk, az elszívhatja az energiánkat, míg ha túl sokat eszünk, az akadályozhatja az eredményeinket. Ne féljünk segítséget kérni egy szakértőtől. A közösségi média tele van javaslatokkal, de ezek sok zavart okozhatnak. Ha megértjük az alapokat, hogy mi az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az óriási különbséget jelenthet a fittség és a fogyás javításában. Keressen egy jó személyi edzőt, aki tanácsot tud adni az étrenddel és a testmozgással kapcsolatban is.

Írd papírra

Fogyni szeretnél? Növeled az energiádat? Jobban aludni? Kezelni egy krónikus betegséget? Írd le a céljaid. Ha látod a rendszeres testmozgás előnyeit, és papírra veted céljaid, az segíthet motiváltnak maradni. Az is segíthet, ha edzésnaplót vezetsz. Jegyezd fel, hogy mit csináltál az egyes edzések során, mennyi ideig edzettél, és hogyan érezted magát utána. Erőfeszítéseid feljegyzése és a fejlődés nyomon követése segíthet a céljaid elérésében, és emlékeztethet arra, hogy haladást értél el.

Jutalmazd meg magad

Minden edzés után szánj néhány percet arra, hogy kiélvezd a jó érzéseket, amelyeket a testmozgás ad. Ez a fajta belső jutalmazás segíthet abban, hogy hosszú távon elkötelezd magad a rendszeres testmozgás mellett. A külső jutalmak is segíthetnek. Ha elérsz egy hosszabb távú célt, kényeztesd magad egy új sétacipővel vagy új zenékkel, amelyeket edzés közben élvezhetsz.

Légy rugalmas

Ha túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy edzeni tudj, vagy egyszerűen nem érzed magad alkalmasnak, vegyél ki egy-két napot. Legyél kíméletes magaddal, ha szükséged van egy kis szünetre. A lényeg, hogy minél hamarabb térj vissza a régi kerékvágásba. Most, hogy visszanyerted a lelkesedést, mozogj! Tűzd ki a céljaidat, tedd szórakoztatóvá, és időnként veregesd meg a válladat. Ne feledje, a testmozgás egy életre szól. Tekintse át ezeket a tippeket, amikor úgy érzi, hogy a motivációja megcsappant.

Szerezz be egy edzéstervet

A célodtól függően több százféleképpen közelítheted meg a kihívást. Legyen az egy személyre szabott edzésprogram az edzőteremben vagy egy triatlon edzésterv, bármit is szeretnél elérni, találsz egy edzésutat, amivel elérheted. Ez napi célt ad, még akkor is, ha ez néha csak azt mondja, hogy pihenj. Egy strukturált terv mindig növeli a motivációdat és a siker esélyeit.

Egy hatalmas de-motivátor a túledzés

Könnyű ebbe a csapdába esni, de kéjünk, ne növeld túl gyorsan az edzés időtartamát vagy intenzitását. Nagy a kísértés, hogy igazán belevesd magad új kedvenc hobbidba, de ha így teszel, fennáll a veszélye, hogy gyorsan elkedvetlenedsz vagy megsérülsz. Egy strukturált edzéstervvel nem fogsz ebbe a csapdába esni.

Fogadj el edzésre alkalmas példaképeket

Határozd meg azokat a dolgokat, amelyek igazán motiválnak és inspirálnak, majd folyamatosan emlékeztesd magad arra, hogy miért csinálod ezt. Lehet, hogy egy jótékonysági szervezetért vagy egy, a szívedhez közel álló ügyért futod a maratont. Ha így van, vigyen magával képeket arról a személyről vagy személyekről, akik arra inspirálták, hogy pénzt gyűjtsön számukra. Vagy ha a hasizmait próbálja feszesíteni egy tengerparti nyaraláshoz vagy a közelgő esküvőjére, vegye körül magát emlékeztetőkkel vagy felszólításokkal. Ha rendszeresen emlékezteted magad arra, hogy miért csinálod ezt, akkor nagy az esélye, hogy folytatni is fogod.

Az edzés előrehaladásának rögzítése

Ha edzéstervet, naplót vezetsz az edzőtermi látogatásokról, futóidőkről, uszodalátogatásokról stb., akkor a feladatra koncentrálhatsz és pontosan nyomon követheted a fejlődését. Remek módja annak, hogy emlékeztesd magad, milyen messzire jutottál, amikor nehéz idők jönnek, vagy arra ösztönözd magad, hogy még tovább menj.

Kereszttréning

A dolgok frissen és változatosan tartása remek módja a fókusz és az érdeklődés fenntartásának. Ha némi kereszttréninggel kevered az edzésedet, elkerülheted az unalmat és a demotivációt. Ha például futó vagy, akkor hetente egyszer menj evezőgépre, kerékpárra, ellipszis trénerre vagy uszodába. Ez pihenteti a térdét és a bokáját, valamint javítja a rugalmasságot, az erőt és az általános fittséget.

Vásárolj a megfelelő edzőfelszerelést

Nincs is jobb érzés annál, mint amikor úgy érzed, hogy fantasztikusan nézel ki az edzőruhádban, hogy fenntartsd a motivációt és a teljesítményt. Ezért kényeztesse magát egy csúcsminőségű edzőfelszereléssel. Nem fogja megbánni.

Élvezd a szórakozást

Nagyon fontos, hogy élvezd a folyamatos sikereidet, ezért gondoskodj rendszeres kényeztetésről. Ez most nem azt jelenti, hogy minden edzés után egy tábla csokoládét kell enned (sajnos), mivel az üres kalóriákból való feltöltődés nem fog segíteni a fitneszcélod elérésében. Az azonban remek ötlet, ha hetente egyszer egy különleges étel- vagy italkülönlegességet fogyasztasz.

Szerezz be egy aktivitáskövető eszközt

Mivel annyi lehetőség van aktivitáskövető eszközök formájában, nincs mentséged arra, hogy nem követed megfelelően a fejlődésedet. A GPS-től kezdve a pulzusmérő órákon át a telefonos alkalmazásokig rengeteg olyan lehetőség van, amely szinte minden olyan tevékenységtípust lefed, amelyet nyomon szeretne követni. Nincs jobb motiváció, mint megpróbálni felülmúlni korábbi teljesítményét.

Vizualizáld az edzésed sikerét

Ha el tudod képzelni magad a célod elérésében, és azt, hogy milyen érzés lesz, ezek a képek és érzések segítenek abban, hogy folyamatosan motiváljanak a cél elérésében. Például képzeld el magad, ahogy frissen és futástól telve átléped a maraton célját, miközben a barátaid és a családod büszkén néznek rád.

Légy kedves magadhoz.

Végezetül, tartsd egyszerűnek a dolgokat - ne próbálj egyszerre túl sokat változtatni. Tűzz ki olyan célokat, amelyek kihívást jelentenek, de egyben izgalmasak is, hogy motivált maradj. Ha elszólod magad, és rossz napod van, másnap rögtön térj vissza a helyes útra. Mindenkinek vannak kihívásokkal teli napjai, mindannyian emberek vagyunk. Ne ostorozza magát, ha a fejlődés lassabb, mint amire számított, mert a fenntartható eredményekhez idő kell. Ne felejts el segítséget kérni, ha nehézségeid vannak, vagy ha egy kis extra útmutatásra van szükséged, hogy a fitneszcéljaid eléréséhez szükséges pályán maradj. Ha valaha is motivációért küzdesz, néha egy olyan egyszerű dolog, mint egy motivációs idézet Arnold Schwarzeneggertől, megadhatja a szükséges lökést.