, 2022/3/8

Ha frusztrálnak az olyan diéták, amelyekben túl sok mindent kell és szabad megjegyezni, akkor a No S diéta a te számodra készült. Csak néhány alapvető dolgot kell megjegyezned, és máris készen állsz. Tudj meg többet az alábbi interjúból, amelyet Reinhard Engles, a diéta megalkotója készített.

no s diet tips

Miért írta meg a No S diétát?

A No S diétát azért találtam ki, hogy megoldjam a saját személyes túlsúlyos problémámat, még 2001 végén. Mindig is hajlamos voltam arra, amit édesanyám jóindulatúan úgy jellemezne, hogy "kövér", és egyszerűen elegem volt belőle. Szeretek enni, szeretek főzni, és így az akkoriban kapható kereskedelmi diétás tervek távolról sem tűntek vonzónak. Azt hiszem, inkább maradtam volna "zömök", minthogy lemondjak a szénhidrátokról vagy drága és undorító előre csomagolt diétás ételek fogyasztására kényszerüljek.

Ezért találtam ki a No S diétát. Ezt a cuki gyerekverset, ahogy egy sikeres no-s-diétázó nevezte el nemrég: Nincs nassolás, nincs édesség, nincs másodperc - kivéve azokon a napokon, amelyek S-sel kezdődnek. Ez alapvetően csak egy mnemotechnika a mértékletességre, a diétáról szóló hagyományos bölcsesség egy-két generációval ezelőtti, frappáns újrafogalmazása.

Nem hiszem, hogy akkor komolyan számítottam rá, hogy működni fog - túl aranyosnak és túl nyilvánvalónak tűnt. De úgy tűnt, hogy nem is ártana megpróbálni. Nem mintha bármi különösebben veszélyes lenne abban, hogy lényegében úgy étkezzünk, ahogy az emberek generációk óta étkeznek - napi három szögletes étkezés, az édességgel és a túlzásokkal csak különleges alkalmakkor -, ezért úgy gondoltam, megpróbálom.

És meglepődve tapasztaltam, hogy nemcsak hogy működik - egy év alatt 40 kilót fogytam -, de meglepően könnyű, sőt, kellemes is. Bár kevesebbet ettem, mégis jobban élveztem, mint korábban bármikor. És most már nyolc éve folyamatosan tartom magam. Mivel számítógépes programozó vagyok, természetesnek tűnt, hogy felállítsak egy weboldalt, amely leírja a No S diétát és a vele elért sikereimet. Igyekeztem szórakoztató módon megírni, mert úgy gondoltam, hogy ezt úgysem fogja senki elhinni, és akár azzal is hatástalaníthatom az ellenvetéseiket, hogy humorérzékkel állok hozzá.

Eleinte senki sem tudott róla, kivéve a családomat és a barátaimat, valamint azokat, akiket személyesen zaklattam, hogy nézzék meg. De néhány hónap elteltével, legnagyobb megdöbbenésemre, e-maileket kezdtem kapni vadidegenektől, akik nemcsak szórakoztatónak találták a No S diétát, hanem ki is próbálták, és fogytak is vele. Válaszul megerősítettem az oldalt, és létrehoztam egy hirdetőtáblát, amelynek ma már több ezer tagja van, akik közül néhányan sokkal többet fogytak, mint én - 60, 80, 100 kilót, és több éven át meg is tartották a súlyukat.

Egy nagy kiadó (Perigee/Penguin) szerkesztője észrevette, hogy az oldal és a terv milyen sikeres, és könyvszerződést ajánlott nekem. Mint egykori angol szakos hallgatónak, nem volt nehéz megragadni ezt a lehetőséget. Talán nem gondolnád, hogy sok értelme lenne megvenni egy olyan könyvet, amelynek a borítóján a teljes "titkos képletet" elárulják, de a könyv jól fogy. Az Amazonon a kritikák nagyszerűek, és úgy tűnik, hogy a szájhagyomány valóban terjed.

A No S diéta:

"Nincs nassolás, nincs édesség, nincsenek másodpercek, kivéve a különleges napokon". A különleges napok közé tartozik a szombat, a vasárnap, a családi születésnapok vagy nagyobb események, az ünnepek és a betegnapok. Ennyi. Ez egy "elég jó" megközelítés, amely könnyen követhető és hatékony a hosszú távú fogyás és a súly megtartása szempontjából.

A mi N.P.-nk teljes szívvel jóváhagyta mindhármunk számára, még akkor is, ha ketten még növekedési időszakban vannak. A No S diéta kedvenc részem a csendes erő érzése. Életem nagy részében hiperfókuszált voltam az ételekre. A No S megszakította ezt a viharos viszonyt, és visszahelyezte az ételt az őt megillető helyre a szívemben és az életemben.

Ne félj az éhségtől! Adj esélyt a testednek az újrakalibrálódásra.

Készülj fel arra, hogy az emberek nagyon aggódni fognak, hogy nem nassolsz.

Ne adj hozzá korlátozásokat más diétákból. Szabadon ehetsz naponta háromszor egy tányér bármit, kivéve édességet. Hétvégén minden szabad préda.

Ismerd meg magad - szabadon ehetsz bármit, amitől jól érzed magad a paramétereken belül. Én alacsony szénhidráttartalmú ebédet eszem, hogy egész délután működni tudjak. Ez egy olyan döntés, amit a saját testem ismerete alapján hozok meg, nem pedig egy kemény és gyors szabály. Szabadon beugrok a Subwaybe is, ha egész délután vezetünk, kihagyom az ebédet, amikor egy új könyvhöz kutatok, vagy csatlakozom a szüleimhez a Ramuntosban egy pár szelet za-ra, amikor a városba jönnek olajcserére, szabad vagyok.

Készülj fel a lassú fogyásra: mindannyian a jelenlegi testsúlyunk körülbelül 2%-át veszítettük el havonta. Ha egy barátod egy másik programot kezd vagy egy másik programban van ugyanabban az időben, akkor valószínűleg hetente ennyit veszít, és ez elkeserítőnek tűnhet. A No S hosszú távra szól, nem rövid távú veszteségre. Szeretem látni az olyan emberek beszámolóit, akik már 5-6 éve a No S programban vannak, és minden évben folyamatosan fogynak.

Néhány észrevétel az étkezéssel kapcsolatban.

A következő gyakorlatok nem részei a hivatalos No S tervnek, de mi hasznosnak találjuk őket.

Készítsd el az egyetlen tányér ételt, és ülj le az asztalhoz enni. Más étkezők ideálisak, de ne legyen okostelefon, könyv vagy más zavaró tényező.

Minden étkezés mellé egy nagy pohár víz jár.

Figyeljünk a falatnyi mennyiségre. A villád végén lévő étel mennyisége körülbelül akkora legyen, mint egy nagy szőlőszem.

Minden falat között vegyen 3 levegőt vagy igyon egy korty vizet. Ha megtanítod magad arra, hogy két falat között lélegezz vagy kortyolj, az lelassít, hogy a full-o-mérőd megfelelően működjön.

Hagyd abba az evést, amikor kellemesen jóllaktál, még akkor is, ha még van étel a tányéron. A szervezeted az étel ízének csökkentésével jelez neked. Amint az étel íze ízetlen, hagyja abba az evést.

Minden étkezés után alaposan tisztítsd meg a szádat, ezzel jelezve az agyadnak, hogy végeztél.

Fontold meg, hogy minden nap ugyanazt a reggelit és ebédet készítsd el. A választék csökkentése csökkenti a stresszt és a kudarcot. Ha minden nap közel ugyanazt eszel, a szervezeted is gyorsabban alkalmazkodik.

Mi a helyzet az étkezések között?

Semmi. Semmi. Oké... víz. Ez az, ami miatt ezt a diétát könnyű követni. Azt is tapasztalom, hogy a mentás zöld tea (sima, édesítőszer vagy mesterséges édesítőszer nélkül) csökkenti a sóvárgást és az éhséget. Nem rágózunk, mert a mesterséges édesítőszer pusztítást végez a szervezetünkben.

Azok a félelmetes S napok.

Az S-napok olyanok, mint egy nyomáscsökkentő szelep, és sokat írtak már a diétázók mardekáros hajlamáról az első hetekben. Ha már túl vagy ezen a szakaszon, íme néhány gondolat...

Gondolj erőteljes gondolatokra. Teljesen szabad vagy arra, hogy bármit és bármit megehess, de most már arra is szabad vagy, hogy azt mondd: "Nah, most nem". Ez fenomenális. Sok embernek nincs meg ez a szabadsága. Ha meglátják és megkívánják az ételt, akkor vagy bekapják, vagy bánkódnak, hogy nem tehetik, vagy addig gyötrődnek, amíg végül beadják a derekukat, és kétszer annyit esznek belőle. Élvezd az újonnan szerzett szuperképességedet.

Az első 90 napban ne korlátozd a táplálkozását. Ígérem, hogy a S napok végül normalizálódnak.

Koncentrálj a kedvenc S-edre, és tedd azt extra különlegessé, a másik kettőt játszd le. Szeretem, ha egy étkezés után édességet fogyasztok, ezért a hétvégére különleges édességeket készítek vagy vásárolok. Nem érdekelnek annyira a nassolnivalók vagy a másodpercek, ezért ezeket a szabadságokat lekicsinylem. Csak akkor eszem nassolnivalót vagy másodikat, ha valóban éhes vagyok.

Maradj aktív. Sétálj egyet a városban, vagy biciklizz egyet a családdal. Az S-napok néhány nyugodt diétás napot biztosítanak, nem pedig ürügyet a mozgásról való lemondásra.

Ó, igen... edzés. Ez a csapda?

Nincs csapda, ígérem! Ebben a levélben nincs helyünk arra, hogy hosszasan tárgyaljuk a testmozgást, ezért elmondom a rövid változatot: a testmozgás létfontosságú az egészséged szempontjából, de nem járul hozzá jelentősen a fogyáshoz.

A napi élénk séta vagy biciklizés mentálisan, érzelmileg és fizikailag is erősen tart, és megkönnyíti az étkezési terv betartását.

Az izmok erősítése és nyújtása megelőzi a sérüléseket az öregedés során.

A történet vége. Minden más csak hobbi, nem szentség, bárki bármit is mond.

A No S diétához két edzésprogram -- Urban Ranger és Shovelglove -- is tartozik. Ezek nem részei a diétának, inkább csak kísérői.

Az Urban Ranger esetében az alapelv az, hogy többet kell sétálni. Ügyintézés. Ebédszünetek. Kirándulás a könyvtárba. Az Urban Ranger nem arról szól, hogy futópadon dolgozunk, vagy a pálya körül erőnléti sétát teszünk sztreccselő neonruhában.

A Shovelglove arra törekszik, hogy napi 14 perc izomerősítő gyakorlatot iktasson be a hét 5 napján. Mi az izometrikus gyakorlatokat választottuk a kalapácsok helyett, de az alapelv ugyanaz.

Úgy tervezem, hogy életem végéig a No S mellett maradok. Ez egy nyugodt módja annak, hogy a súlyomat a fogyókúrák hullámvölgyei nélkül kezeljem. Remélem, most is sikeres leszel vele, és folytatod, amikor elindulsz a saját utadon. Ha valaha is eltévedsz, tudd, hogy a Holdig és vissza szeretlek, és minden nap imádkozom, hogy legyen egészséged és energiád virágozni ott, ahová ültettek. Remélem, ez a levél emlékeztet arra, hogy nem kell valami fájdalmas, drága, kínos vagy veszélyes dolgot tenned ahhoz, hogy megtartsd a súlyodat. Dobd el ezt az őrjöngő érzést, és lazíts egy ésszerű tervben, amely hosszú távú sikert biztosít.