, 2022/3/10

Reális tipp a nyaralás alatti fittséghez. A nyaralás csodákra képes, ha a stressz-szint csökkentéséről van szó, de az egészséges fitneszprogramot is kisiklathatja. Még a legelszántabb edzők közül is néhányan nehezen tartják magukat az edzésprogramhoz, amikor távol vannak otthonról. Persze, sokaknak jó szándékuk van. Talán még az edzőruhájukat is bepakolják. De sajnos néhány esetben a felszerelésük nem kerül ki a bőröndből, amíg haza nem érnek.

vacation fitness tips

Az utazásnak nem kell megszakítania - vagy arra késztetnie, hogy teljesen elhagyd - az egészséges szokásaid. Akkor is beiktathatod a testmozgást, ha távol vagy otthonról, akár meleg, akár hideg éghajlaton találod magad. Még ha a rossz időjárás a szállodai szoba magányába kényszerít is, vannak olyan gyakorlatok, amelyeket egyetlen eszköz nélkül is elvégezhetsz.

Tippek a nyaralás alatti fittséghez

1.Válaszd a lépcsőket

Akár szállodákban, akár olyan magasabban fekvő helyeken, mint az Eiffel-torony, hagyd magad mögött a lifteket, és mássz lépcsőt. Micsoda remek kalóriaégető.

2. Látnivalók gyalogos cipőben a taxik és a trolik helyett

London csodálatos parkjaitól a Tianamen térig gyakran nincs jobb módja annak, hogy gyalogosan élvezd az általad meglátogatott kultúrák örömeit, illatait és meglepetéseit.

3. Játsz a gyerekekkel

Nyugodtan pihenj és napozz egy kicsit, de gondoskodj arról, hogy a gyerekekkel is legyen egy kis kalóriaégető szórakozás. Játsszatok "Marco Polót" a medencében. Menjetek el biciklizni. Dobáljatok kosárlabdát. Szedjetek kagylókat a tengerparton. Melegítsd fel a több évtizedes, de soha nem veszítheted el pingpongtudásodat. Valószínűleg ön is ugyanolyan jól fog szórakozni (talán még jobban is!), mint a kicsik.

4. Tervezz mozgáslehetőségeket minden napodba

A délelőtt álldogálással (és nagyon kevés sétával) telik a művészeti múzeumokban és katedrálisokban? Ebéd után induljatok aerobik-kalandokra. Tegyetek egy szép hosszú sétát a parkban vagy a tengerparton. Vagy kérjen a szálloda portásától gyalogos térképeket a környékről. Ha ismeretlen területen jár, a concierge-nek biztonságos, bűnözésmentes gyalogos útvonalakat is meg kell tudnia mutatni.

5. A légitársasági terminálokat alakítsd át gyalogösvényekké

Ülés helyett (azt a repülőn bőven fogod csinálni), kapcsold be a kedvenc zenédet, és menetelj fel-alá a terminálon. Persze, ez nem egy teljes értékű edzés, de minden lépés számít. Már 15 perc élénk sétával is elégethetsz 100 kalóriát és még többet is. Ráadásul a sok gyaloglás megakadályozhatja, hogy unatkozz és betévedj a reptéri pizzériába.

6. Könyv a fitneszért

Amikor szállodát foglalsz, csak olyan szállodát válassz, amely rendelkezik fitneszközponttal és/vagy a közeli edzőtermekbe szóló vendégbelépővel. Ha ki tudsz gurulni az ágyból, és percekkel később be tudsz gurulni egy edzőterembe, akkor a legjobb biztosítékot adtad magadnak arra, hogy a fitnesz minden napodba beleférjen. Ráadásul a minden reggeli edzés növeli a motivációdat, hogy egész nap egészségesebben étkezz.

7. Szabadulj ki - fedezz fel új lehetőségeket!

Persze, jó tudni, hogy a szállodai szobádtól egy lépésre van egy edzőterem, de a nyaralás egyben a szórakozás ideje is! A gyerekek szeretnének túrázni egy hegyre? Húzd fel a gyaloglócipődet! Búvár- vagy sznorkeloktatásra mennek? Csatlakozz! Evezzetek folyami kenuval! Tanuljanak salsa táncot. Játsszatok strandröplabdát. Vízisíeljetek. Bármi, ami megemeli a pulzusszámot és lehetővé teszi, hogy jól érezd magad, az egy win/win helyzet.

8. Keress olyan éttermeket, amelyek gyalogosan is megközelíthetőek a szállodától

Miért ülnél taxiba, ha a hűvös esti levegőn egy kényelmes sétát is tehetsz az étterembe és vissza? Ráadásul "az étkezés utáni séta csodálatos módja annak, hogy a vércukorszintet alacsonyan tartsuk".

9. Törekedj a fitnesz-karbantartásra

Nyaralás közben lehet, hogy nincs annyi időd a rendszeres edzésre, mint otthon, de ez nem baj. Mindig emlékezz erre! Valamit csinálni sokkal jobb, mint egyáltalán nem csinálni semmit. Törekedjen a szokásos rutin legalább 50%-ára.

10. Élvezd a jutalmakat

Minden nap, amikor felébredsz, és előre látod a csodálatos dolgokat, amiket csinálni fogsz, a látnivalókat, amiket látni fogsz, emlékeztesd magad arra, milyen jó érzés, hogy képes vagy járni, mozogni. "Az utazás új erőt kölcsönöz az elmének" - mondta az ókori római drámaíró, Seneca. Mivel jól vigyázol magadra azzal, hogy fitt maradsz, ez az erő a tiéd!

Egyszerű tippek a nyaralás alatti fittséghez

Ha már egészséges életmódot folytatsz, és megfelelő egyensúlyt tartasz az étrended és a fitneszprogramod között, akkor valószínűleg már tudod, hogyan maradj fitt a nyaralás alatt, és a rutinodtól való eltérés nem is számít számodra. De azok számára, akik még mindig azzal birkóznak, hogy esetleg megbánják, ha nem engedik túlzásba, íme néhány tipp, hogyan maradhatsz fitt nyaralás közben, ha nem kell áldozatot hoznod a szórakozásból.

Mozogj

Nem számít, hogy egy trópusi szigeten vagy egy hajóúton nyaralsz, a minél több séta nagyban segít abban, hogy fitt maradj a nyaralás alatt. Ez egy egyszerű döntés, amely ráadásul nagy pénzt takaríthatsz meg a nyaralásod során. Ha nem kell bérautót bérelni és/vagy kevesebbet kell fizetni a fuvarmegosztásért, több száz forintot spórolhat. Ha gyalog nem tudsz eljutni valahová, akkor a kerékpár jó tartalékterv. Bármi, ami nem rendelkezik motorral, egyszerű módja annak, hogy fitt maradj és pénzt takaríts meg.

Ismerd meg az étkezésedet

Ritkán bölcs dolog olyasmit enni, amit nem tudsz beazonosítani, bár gyakran nagyon finom. Amikor kiválasztod az ételt, győződj meg róla, hogy tudsz egy kicsit az összetevőkről. Ez két okból is bölcs dolog: nem tudhatod, hogy esetleg allergiás vagy-e, és nem tudhatod, hogy egészséges ételről van-e szó, vagy olyasmiről, ami ólomsúlyként ülhet benned, tönkretéve a rutinodat és az utazásodat.

Gyakran előfordul, hogy a nyaralóhelyeken büfé jellegű étkezési lehetőségek állnak rendelkezésre, és bár ez egy szórakoztató lehetőség, fontos, hogy jól válasszon. Néhány tipp a büfékkel való bánásmódra: vegyél mindenből egy keveset, amit szeretnél (így nem egy-két dologból jóllakik), válassz többnyire egészséges opciókat, és állítsd le magad, amikor már kezdesz jóllakni. Nem akard megbetegíteni magad csak azért, hogy "jóllakj".

Jóga a fókuszért

Lehet, hogy nem tűnik olyan gyakorlatnak, amivel fitt maradhatsz, de a jógának számos nagyszerű előnye van, például segít felmozgatni magad, mielőtt nekivágsz az útnak, segít összehangolni a testedet, hogy hatékonyabban eméssze meg az ételt, és világos céltudatosságot ad, ami segít hű maradni a céljaidhoz. A jóga nem csak a testnek és az elmének egyaránt nagyszerű, hanem olyan gyakorlat, amelyet szinte bárhol végezhetsz. Nézhetsz videókat az okostelefonoddal vagy más eszközzel, és jógázhatsz a szobádban, a medence mellett, a természetben, a szálloda edzőtermében vagy bárhol máshol, ahol kényelmes.

Stressz elkerülése

A nyaralás lényege a dekompresszió és a pihenés, de utazás közben ez nem mindig van így. Ez különösen trükkös lehet, ha azon gondolkodunk, hogyan maradjunk fittek az ünnepek alatt. A család sok ember számára gyakran stresszpontot jelent, és ennek egyik módja az, hogy túl sokat esznek és sokat alszanak. Ha azt tervezed, hogy a családot vendégül látod, vagy valakinek az otthonába mész, tervezd meg előre, hogyan tudsz elvonulni és kikapcsolódni. Menj el sétálni, jógázz vagy végezz mélylégzést, olvass egy könyvet, vagy más olyan tevékenységet, amely segít megnyugodni és kitisztítani az elmédet. Ügyelj arra, hogy rendszeresen beiktasd ezeket a dolgokat, különösen akkor, ha tudod, hogy az utazás stresszt fog okozni.

Hozd a sajátodat

Ha olyan helyre mész, ahol biztosan tudod, hogy korlátozottak a fitneszlehetőségek, hozd magaddal a felszerelésedet. Még ha a szállásodon van is fitneszterem, akkor is jó ötlet lehet, ha hozol magaddal néhány személyes felszerelést, hogy biztosan tudj edzeni. Az edzőszalagok vékonyak, könnyen csomagolhatók, de számos gyakorlathoz hasznosak lehetnek. Az is jó ötlet, ha magaddal viszed a fehérjeszeleteket vagy a por alakú táplálékkiegészítőket. Hozz magaddal úszószemüveget, és alakítsd a medencét fitneszteremmé. Még ha nem is tudsz körözni, a vízi gyakorlatok remek módja az edzésnek anélkül, hogy nagy terhelést jelentenének az ízületeidre.

Agua Por Favor

Ellentétben néhány olyan tippel, amelyekkel pénzt takaríthat meg, erre egy kicsit költenie kell. Minden fitneszguru elmondja, hogy a fittség megőrzésének egyik legjobb módja a folyamatos hidratálás, ami rengeteg vizet jelent. Térfogatát tekintve a testsúlyod körülbelül harmada unciában kifejezve megteszi a hatását, hogy a folyadékbeviteled egyensúlyban maradjon. Ez azt jelenti, hogy ha 150 kilót nyomsz, akkor nem kevesebb, mint 50 uncia vizet kell innod naponta.

Sok szálloda kínál kiegészítő vizes palackokat, más helyek azonban nem. Az egyik módja annak, hogy sok jó vízhez jusson anélkül, hogy fizetnie kellene érte, ha beruház egy újrafelhasználható vizes palackba, például egy hydroflaskba. Ha igazán olcsó akarsz lenni, használhatsz egy sima régi vizes palackot is, és újratöltheted.

Bár sok helyen nem biztosítanak palackos vizet, a legtöbb helyen friss jeges vizet kínálnak az előcsarnokban, vagy ha mást nem is, egy ivókutat, ahol újratöltheted a palackokat.

Készülj fel

A legjobb módja annak, hogy a nyaralás alatt is tartsd magad a rutinhoz, ha először otthon alakítasz ki egyet. Bár a fenti tippek segítenek abban, hogy a nyaralás alatt is fitt maradj, nem fogsz hirtelen egészséges fitneszrutint kialakítani az utazás alatt, ha ezek közül néhányat nem csinálsz már otthon. Állíts fel néhány egészséges rutint otthon, például az egészséges táplálkozást és a tudatosság gyakorlását, mielőtt ezeket kivinnéd az útra. Ha már otthon felkészítetted az elmédet és a tested egy napi rendszer rögzítésével, sokkal könnyebb lesz fenntartani, miközben jól érzed magad a nyaraláson.