, 2022/3/3

A paleo diétát úgy tervezték, hogy hasonlítson arra, amit az ember vadászó-gyűjtögető ősei ettek több ezer évvel ezelőtt. Bár lehetetlen pontosan tudni, hogy az emberi elődök mit ettek a világ különböző részein, a kutatók úgy vélik, hogy étrendjük teljes értékű élelmiszerekből állt.

paleo diet tips

Mivel a vadászó-gyűjtögetők a teljes értékű élelmiszereken alapuló étrendet követték és fizikailag aktív életet éltek, feltehetően sokkal alacsonyabb volt az életmódbeli betegségek, például az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek aránya. Valójában több tanulmány is arra utal, hogy ez az étrend jelentős súlycsökkenéshez (kalóriaszámlálás nélkül) és az egészségi állapot jelentős javulásához vezethet.

Kis paleo diéta tippek, amelyek hatalmas különbséget jelentenek

A paleolit diéta sok nehézséggel járhat, ezért jó, ha minél több tipp és trükk áll rendelkezésedre, hogy a mérleg nyelve a te javadra mozduljon. Íme a tippjeink, hogy a paleolit étrendre való átállás a lehető legfájdalommentesebb legyen.

Edd meg az egész tojást.

Vess véget a tojásfehérje vs. tojássárgája vitának, és egyszerűen csak edd meg az átkozott dolgokat. Szinte komikus elképzelni a paleo embereket, amint szétválasztják a tojást. A legtöbb tápanyag a tojássárgájából származik, és az egész tojással megduplázod a fehérje mennyiségét.

Az ősemberek mozogtak, neked is kellene.

Modern életmódunk biztosítja számunkra azt a kényelmet, hogy egész nap egy helyben ülünk, legyen az irodai szék, autóülés vagy kanapé. Tekerjük vissza az órát néhány tucat évezreddel, és tegyük azt, amit akkor csináltunk, amikor a lazaság nem volt opció. Minél többet mozogsz, annál jobban fogod érezni magad, és a pozitív körforgás folytatódni fog.

Tervezz előre!

Ne hagyd, hogy egy éhségroham rád törjön, és kisiklasson a paleo útról. Számíts előre az éhségérzetre, és nézz előre a napodra, hogy vannak-e olyan helyzetek vagy esetek, amikor csalásra kényszerülsz. Készíts olyan ételeket és rágcsálnivalókat, amelyek a következő étkezési időpontig kitartanak.

Vásárolj több zöldséget.

Minden alkalommal, amikor elmész a boltba, vedd szokásodd szokássá, hogy feltöltöd magad zöldségekkel. A zöldségek a kulcsa annak, hogy a paleo működjön, és az, hogy nem esznek belőlük eleget, a fő oka annak, hogy az emberek nem látják az eredményeket. A paleo étrendben elég sok húst fogyasztanak, de a varázslat az elegendő zöldségfogyasztásban rejlik.

Ne csináld egyedül!

Az ősemberek szoros közösségekben éltek, csoportosan vadásztak és gyűjtöttek, és együtt vándoroltak, hogy jobb erőforrásokat találjanak. A legjobb, ha egy másik emberrel együtt csinálod a paleót, és legalábbis a családod és a barátaid támogatását szeretnéd megszerezni.

A gyümölcsök nem ellenségek.

Bár a gyümölcsök nem állnak a paleo diéta középpontjában, de nem is az ellenséged, ezért ne kezeld úgy, mintha letérítenének a helyes útról. Ha minden nap fogyasztasz egy adag gyümölcsöt, antioxidánsokat, extra rostokat és valami édeset kapsz.

Nem baj, ha néha éhesek vagyunk.

Teljesen természetes, hogy megéhezünk, egy időre jóllakunk, majd újra megéhezünk. Ne félj az éhségtől, jó, ha az étkezések előtt erős az étvágyad. Az éhségérzeted mindig elárul valamit arról, hogy mi történik a testeddel, ezért figyelj rá.

Az egyszerűségnél nincs jobb.

A paleo diéta során a dolgok egyszerűségének megtartása elengedhetetlen, ha sikerrel akarsz járni. A korai ember kénytelen volt egyszerűséget tartani, de a modern embernek tudatosan vissza kell vezetnie a dolgokat egy egyszerűbb korba. Minél jobban bonyolítasz egy ételt, annál kevésbé paleo.

Fedezd fel a sok lehetőséget.

Ha valaha is azon kapod magad, hogy a paleo diéta korlátozó, ellenőrizd magad, és ne feledd, hogy rengeteg különböző lehetőség áll rendelkezésedre. Attól, hogy nem fogsz olyan dolgokat enni, mint amiket korábban, például tejtermékeket, gabonaféléket és cukrot, még lehet kiegyensúlyozott és változatos étrended, ami kielégít.

Menjen ki a szabadba

Tagadhatatlan, hogy a paleolit ember ideje nagy részét a szabadban töltötte. Ez szöges ellentétben áll azzal, ahogyan mostanában töltjük napjainkat, ezért minden alkalmat meg kell ragadnod arra, hogy a szabadban legyél és közösséget vállalj a természettel.

Cseréld ki, ne korlátozd!

Az olyan diéták, amelyek megtiltanak egy bizonyos típusú ételt, például a desszerteket vagy a csokoládét, rövidlátóak. Szokj hozzá, hogy a tiltott ételeket megfelelő helyettesítő élelmiszerekkel helyettesítsd. Hogy ezt igazán egyszerűvé tegyük, 27 paleo helyettesítést mutatunk be, így egy gyors "ezt használd, ne azt" paleo útmutatót láthatsz.

Senkinek sem kell egyetértenie veled.

Nem fog sokáig tartani, amíg jön valaki, aki azt mondja neked, hogy a paleo diéta butaság. Ez rendben van, mert csak egy embernek kell csatlakoznia a filozófiához: Neked.

Vásárolj organikus termékeket

Amikor csak lehet, válassz biotermékeket. Ez lényegében visszavezeti az élelmiszereket abba az időbe, amikor még nem használtak növényvédő szereket és gyomirtókat az élelmiszertermeléshez, és megkíméli a szervezetedet ezektől a mérgező vegyi anyagoktól.

Hagyd el a technikát.

Olyan könnyű a fél napot az okostelefonon vagy a számítógépen tölteni, pedig nem erre lettünk tervezve. Szakadj el az LCD-képernyőktől legalább napi egy órára, hogy pihentesd a szemed, és természetesebben élj.

Emelj súlyokat!

Ahhoz, hogy ősemberi testet kapj, úgy kell emelned, mint egy ősember. Emelj nehéz súlyokat alacsony ismétlésekkel, hogy olyan fizikumot építs, ami egy masztadont is le tudna dönteni. Az ősember testalkatához összpontosíts olyan testsúlyos gyakorlatokra, amelyek egyszerre veszik igénybe az egész testet.

Napozzunk.

Ha többet jársz a szabadban, ez valószínűleg nem lesz probléma. Csak győződj meg róla, hogy a csupasz bőrödön is napozol anélkül, hogy megégetnéd magad. A D-vitaminszint növekedése óriási segítséget nyújt a szervezetednek.

Keresd a fejlődést az életednek minden területén.

Ha azért csinálod a Paleót, hogy lefogyj, ne felejtsd el megfigyelni az életed egészét, és nézd meg, hogy ez hatással van-e mindenre, amit csinálsz. Lehet, hogy javulást tapasztalsz a közérzetedben, kevesebbet stresszelsz, javulnak a kapcsolataid, és nő a munkateljesítményed.

Ismerkedj meg a ghível.

Ez az egyik olyan zsírforrás, amelyet a paleo során is felhasználhatsz. Vajból készül, de "tisztították" azáltal, hogy minden szennyeződést eltávolítottak belőle. A vajas íze szinte mindent jobb ízűvé tesz.

Mindig tanulj.

A paleóval kapcsolatban mindig van mit felfedezni, és egyes guruk tudományos alapokkal szolgálnak, hogy miért működik. Nem számít, milyen mélyre akarsz lemenni a nyúl üregében, mindig lesznek új receptek, tippek és információk, amelyeket befogadhatsz és alkalmazhatsz az életedben.

Légy türelmes magaddal.

A paleo étrend követése egy folyamat, ezért ne légy túl szigorú magaddal, ha a legelején nehezen tudod betartani. Nehéz lehet lemondani azokról a dolgokról, amelyekhez annyira hozzászoktál, és elfogadni egy új, idegen étkezési módot.

Próbáld ki a böjtöt.

Paleo őseink nem napi 3 négyszögletes étkezést fogyasztottak volna a vadászó-gyűjtögető életmódot követve. Az időszakos böjt bizonyítottan segít a zsírégetésben, és utánozza a lakoma és éhínség életmódot, ami a norma volt.

Raktározz fel paleo élelmiszereket.

A paleo élelmiszerekkel teli hűtőszekrény látványos, és fontos módja annak, hogy az agyadnak jelezd, hogy nem éhezel, és van mit enned. Emellett jobban felkészülhetsz a paleo receptek online olvasására és követésére is.

Tanuld meg szeretni a maradékokat.

A maradék egy módja annak, hogy a dolgok egyszerűbbek legyenek, és hogy hatékonyabban élj, mert két ételt kapsz abból az időből, ami egy elkészítéséhez szükséges.

Ne feledkezz meg a játékidőről.

Könnyű túl komolyan venni az egészet, és elfelejteni, hogy időt szánjunk a játékra. Szórakozz minden nap egy kicsit, sportolj, játssz egy társasjátékot, kapcsolódj be másokkal, és veszítsd el magad a pillanatban.

Egyél több egészséges paleo zsírt

A standard amerikai étrend alig tartalmaz egészséges zsírokat. Javítsd ki ezt az egyensúlyhiányt azzal, hogy gondoskodsz az avokádó, diófélék, magvak és egészséges olajok fogyasztásáról, hogy az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat bejuttasd az életedbe.

Javíts a főzésen

Valószínűleg sokkal többet fogsz főzni a paleo étrendben, mint eddig bármikor, mert csak így tudod teljes mértékben ellenőrizni az ételeid minőségét. Javulj a főzésben, és jobban és élvezetesebben fogsz élni a paleo mellett.

Igyál sok vizet.

Ne felejtsd el meginni a vizet, amíg paleózol. Győződj meg róla, hogy jól tisztított, és állj ellen a kísértésnek, hogy az utóbbi években népszerűvé vált folyékony édesítőszereket adj hozzá.

Felejtsd el, amit a "diétákról" tudsz.

A paleo nem írja alá az összes olyan szabályt és előírást, mint sok híres diétás terv. Nem kell szénhidrátokat, kalóriákat, pontokat számolni, vagy mérlegelni magad. Egyél valódi ételeket, és használd a tükröt és azt, hogy hogyan érzed magad, hogy lemérd a fejlődésedet.

Eddz intervallumokkal.

Az intervallumos edzés hatékonyabb módja a kardiózásnak, és kihasználja azt a velünk született igényünket, hogy érezzük az adrenalinlöketet, amikor olyan gyorsan futunk, amilyen gyorsan csak tudunk. Próbáld ki az intervallumokat, ahol 30 másodpercig sprintelsz, majd 30 másodperctől egy percig könnyedén kocogsz.

Tarts meg néhány modern kényelmi eszközt.

Nem kell pontosan úgy élni, mint egy ősember, hogy élvezhessük az előnyöket. Használjon turmixgépet a turmixok kikeveréséhez, használja az autóját a közlekedésre, és használja a telefonját és a számítógépét a szeretteivel való kapcsolattartásra. De ne hagyja, hogy ez ellustuljon.

Először próbálj ki dolgokat.

Mivel annyi különböző zöldség áll rendelkezésre, sok olyan, amit talán még nem is próbáltál, kísértésbe eshetsz, hogy némelyikre felhúzd az orrod. De mindenképpen próbáld ki őket először, mielőtt döntést hozol. Lehet, hogy felfedezel egy új ételt, amit szeretsz, pedig nem is tudtad, hogy létezik.

Legyen meg az igazságos desszerted

Nem kell lemondanod a desszertről, amíg paleo desszertet készítesz magadnak. Ez a program nem az akaraterő próbája, és nem is arra irányul, hogy megkívánj mindent, amit korábban ettél, hanem arra, hogy megtanulj egy új étkezési módot.

Fejleszd ki a 7 menő vacsorádat.

Próbálj ki annyi paleo vacsora receptet, amennyit csak kell, hogy összegyűjts 7 különböző vacsorát, amit a) szeretsz b) könnyű elkészíteni c) nem bánnád, ha heti rendszerességgel fogyasztanál. Ezután rotálhatod őket, és a hét minden estéjén valami mást ehetsz. Ugyanezt megteheted a reggelivel és az ebéddel is, és naponta sokféle kombinációval dolgozhatsz majd.

Tartsd egyensúlyban az étkezéseidet.

Sok kívülálló azt hiszi, hogy a paleo az all-you-can-eat baconről vagy porterhouse steakről szól minden étkezésnél. Bár a fehérjeadagok a paleóban szerepet játszanak, kiegyensúlyozott ételeket szeretnél enni, amelyekben ugyanannyi zöldség van a tányéron, mint hús. Ha ferde, akkor a több zöldség felé hajoljon.

Legyél járatos az élelmiszerek címkéin.

Tanuld meg, hogyan kell elolvasni az élelmiszerek címkéit, és ismerd meg az olyan dolgok különböző elnevezéseit, mint az MSG és a különböző mesterséges édesítőszerek. Vagy tedd szuperegyszerűvé a dolgot, és egyél olyan ételeket, amelyeken nincs "Táplálkozás" címke.

Használj kókuszolajat főzéshez és sütéshez.

Fordíts süket fülekre a kókuszolajról szóló vitát, és kezdd el használni főzéshez. A pékárukban is remekül használható, és jobb ízűek lesznek, mint a bolti, liszt és cukor felhasználása nélkül készült termékek.

Fontold meg a tisztítókúrát, mielőtt paleózni kezdesz

Egy méregtelenítő tisztítókúra jó ötlet, ha paleózni kezdesz, mert éket ver aközött, ahogy eddig ettél és ahogy ezentúl fogsz étkezni. Segít megtisztítani a szervezetet néhány felgyülemlett méreganyagtól, és hatékonyabbá teszi a paleo étkezési módot.

Ha az időjárás engedi, szítsd be a grillt.

A Crock Pot mellett a grillsütőd a legközelebbi főzőkészülék, amely utánozza az ősemberek főzési módját. Próbálja ki a grillezett csirkemellet vagy lazacot grillezett spárgaszárral és portobello gombafejekkel töltve.

Ha csalni akarsz, csalj rendesen

Ha úgy érzed, hogy egy csaló étkezés készülődik, csinálj belőle egy jót, ami a legigényesebb sóvárgásaidat is kielégíti. Aztán térj vissza a helyes útra, és ne ostorozd magad emiatt. Próbálj meg még inkább kiegyensúlyozott ételeket készíteni, és használj helyettesítéseket, hogy ne legyen eleve sóvárgásod.

Szerezz ragadozói mentalitást.

A ragadozó mentalitás visszanyerése az egyik módja annak, hogy a paleo gondolkodásmódba kerülj. Az embereknek nem mindig volt könnyű hozzáférniük az ételhez, fel kellett állnunk a fenekünkről, és el kellett mennünk üldözni azt. Nem kell vadászni az ételre, csak ugyanezzel a lendülettel készítsd el az ételt, ahelyett, hogy az étel elkészítését vontatottnak éreznéd.

Kerülendő élelmiszerek a paleo diéta során

Kerüld ezeket az élelmiszereket és összetevőket:

Cukor és magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup: Puha

italok, gyümölcslevek, asztali cukor, édesség, sütemények, fagylalt és sok más.

Gabonafélék: Ide tartoznak a kenyerek és

tészták, búza, tönkölybúza, rozs, árpa stb.

Hüvelyesek: Bab, lencse és sok más

Többek között.

Tejtermékek: Kerülje a legtöbb tejterméket,

különösen az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket (a paleo egyes változatai tartalmaznak teljes zsírtartalmú tejtermékeket, mint pl.

vaj és sajt).

Néhány növényi olaj:

Szójababolaj, napraforgóolaj, gyapotmagolaj, kukoricaolaj, szőlőmagolaj, sáfránymagolaj.

olaj és mások.

Transzzsírsavak: A margarinban és a

különböző feldolgozott élelmiszerekben. Általában "hidrogénezettként" vagy

"részlegesen hidrogénezett" olajok.

Mesterséges édesítőszerek:

Aszpartám, szukralóz, ciklamátok, szacharin, aceszulfám-kálium. Használjon helyette természetes édesítőszereket.

Erősen feldolgozott élelmiszerek:

Minden, ami "diétás" vagy "zsírszegény" felirattal van ellátva, vagy amiben sok a zsírszegénység.

adalékanyagot tartalmaz. Beleértve a mesterséges ételhelyettesítőket is.

Egyszerű irányelv: Ha úgy néz ki, mintha gyárban készült volna, ne együk meg.

Ha el akarod kerülni ezeket az összetevőket, el kell olvasni az összetevők listáját, még az "egészséges ételként" megjelölt élelmiszereknél is.

A paleo diéta során fogyasztható ételek

Az étrendedet teljes értékű, feldolgozatlan paleo élelmiszerekre alapozd:

Hús: marha, bárány, csirke,

pulyka, sertéshús és mások.

Hal és tenger gyümölcsei:

Lazac, pisztráng, foltos tőkehal, garnélarák, kagylók stb. Ha lehet, válasszon vadon fogott halat.

Tojás: Szabad tartásból származó tojást válasszon,

legeltetett vagy omega-3-mal dúsított tojást válasszon.

Zöldségek: Brokkoli, kelkáposzta, paprika,

hagyma, sárgarépa, paradicsom stb.

Gyümölcsök: Alma, banán,

narancs, körte, avokádó, eper, áfonya stb.

Gumók: Burgonya, édesburgonya

burgonya, jamgyökér, fehérrépa stb.

Diófélék és magvak:

Mandula, makadámia dió, dió, mogyoró, napraforgómag, tökmag, és

Többek között.

Egészséges zsírok és olajok: Extra

Szűz olívaolaj, avokádóolaj és mások.

Só és fűszerek: Tengeri

Só, fokhagyma, kurkuma, rozmaring stb.

Próbálj meg füvesített, legelőn nevelt és bio-állatokat választani, ha megengedheted magadnak. Ha nem, akkor csak arra ügyelj, hogy mindig a legkevésbé feldolgozott opciót válaszd.