, 2022/9/6

Ha szeretnél segíteni kutyádnak a fogyásban, nem vagy egyedül. Ismerősen hangzik? "Ralph tíz kilót hízott a legutóbbi látogatása óta - mondta nekem az állatorvos. "Ez nem jó." Nem tudtam elhinni. Ralph mindig is egészséges, aktív kutya volt. Persze, a kor előrehaladtával kicsit lelassult, és észrevettem, hogy az utóbbi időben egy kicsit robosztusabbnak tűnt, de tíz kilót?

Segíts a kutyádnak fogyni

Az állatorvos megnyugtatott, hogy az idősebb kutyáknál gyakori a hízás, de én úgy éreztem, hogy cserbenhagytam a kutyámat. Csak azért, mert ez gyakori, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. Tudtam, hogy változtatnom kell néhány dolgon, hogy Ralph újra formába lendüljön.

Ezek voltak az állatorvos legjobb tippjei, hogy segítsek a kutyámnak lefogyni:

Csökkentsd a kalóriák mennyiségét

Válts alacsony szénhidráttartalmú, fehérjedús táplálékra.

Adj a kutyája étrendjéhez rostokat

Biztosíts sok friss vizet

Jutalmazz szórakozással, ne étellel

Biztosíts extra mozgáslehetőségeket

Legyél türelmes

Az amerikai kutyák több mint fele túlsúlyosnak tekinthető. Bár néhány pluszkiló nem jelent azonnali halálos ítéletet kutyája számára, tény, hogy a túlsúlyos háziállatok életminősége romlik, és hajlamosabbak számos egészségügyi problémára, például cukorbetegségre, magas vérnyomásra és ízületi gyulladásra.

Ha segítünk kutyánknak a megfelelő testsúly megtartásában, javíthatjuk és meghosszabbíthatjuk közös életüket. Ezek a tippek segítenek abban, hogy kutyád egészséges módon fogyjon. És természetesen a biztonság kedvéért ne feledd, hogy a fogyókúrás terv végrehajtása előtt konzultálj állatorvosoddal.

7 egyszerű tipp, hogy segíts kutyádnak fogyni

1 Csökkentsd a kalóriák mennyiségét

Túl sok kalória bevitel + túl kevés energia leadás = egy pocakos kutyus! Az első lépés, hogy segítsen kutyájának fogyni, a kalóriabevitel csökkentése. Valószínűleg kutyádnak kevesebb ételre van szüksége, mint gondolnád. A kutyatápok zacskóin található etetési útmutatók általában túlbecsülik az adagok méretét, ezért fontold meg a csökkentést. Használj mérőpoharat a pontos adagoláshoz.

Ha kutyád hozzászokott az ételmaradékhoz, lehet, hogy több kalóriát visz be így, mint gondolnád. Bár az átállás eleinte nehéz lehet, ellenállj a késztetésnek, hogy engedj azoknak az imádnivaló kiskutyaszemeknek. Az "embereknek szánt" ételek - a pizzahéjtól a sült krumplin át a tésztafalatokig - kiiktatása segít a kutyádnak a fogyásban. Az adagok mérlegelése és az ételmaradékok visszaszorítása után lehet, hogy kutyád fő kalóriaforrását is meg kell változtatni: a napi eledelét.

2 Koncentrálj a fehérjére, csökkentsd a szénhidrátokat

A legtöbb kereskedelmi kutyatáp tele van töltőanyagokkal, amelyek növelik a kalóriát, de nem a tápanyagot, így kutyádnak nem lesz hatékony energiája és felesleges hulladékot termel. Fontold meg, hogy helyette alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú eledelre váltasz. Konzultálj állatorvosoddal a fogyáshoz megfelelő kutyatáp kiválasztásához szükséges tippekért.

A jó minőségű kutyatápok segíthetnek kutyádnak a maximális fittség elérésében, mivel éppen a megfelelő mennyiségű táplálékot és energiát adják neki, anélkül, hogy az üres kalóriák lelassítanák. Mi a helyzet a gabonamentes kutyatápokkal a fogyás érdekében? A gabonamentes nem feltétlenül jelenti azt, hogy szénhidrátmentes.

A gabonamentes kutyatáp manapság mindenhol jelen van, bár vannak aggályok azzal kapcsolatban, hogy hogyan hat a kutyák egészségére. Általánosságban érdemes szem előtt tartani, hogy a gabonamentes címke, bár gyakran a minőség jó mutatója, nem feltétlenül jelent szénhidrátmentességet. Egyes gabonamentes eledelek a keményítőre, például burgonyára és lencsére támaszkodnak, hogy a táplálékot feldúsítsák, ami nem segít a kutyának a fogyásban.

Ha kutyád a táplálkozásában bekövetkezett pozitív változások ellenére valóban nehezen fogy, akkor fontold meg, hogy teljesen leállítod a kutyatápról. Három népszerű lehetőség a nyers kutyatáp, a friss kutyatáp és a házi készítésű kutyatáp. Ezek mindegyike igényel némi előzetes befektetést, de igazán kifizetődő lehet kutyája egészsége szempontjából.

Házi kutyatáp

Ha van rá időd és energiád, nagyon kifizetődő (és megfizethető) lehet, ha saját magad főzi meg kutyája eledelét. Ez azonban nem egy olyan változás, amire könnyelműen kell vállalkozni, amint azt a Tufts School for Veterinary Medicine jó emberei itt elmagyarázzák. Cailin R. Heinze okleveles állatorvosi táplálkozási szakértő ottani írásában tisztázza, hogy a házi készítésű kutyatápnak biztosítania kell az összes alapvető tápanyagot, ami nehezen beszerezhető.

Azt mondja: "A legjobb módja annak, hogy biztosítsuk, hogy a házilag főzött étrend egészséges legyen, az, ha egy állatorvosi táplálkozási szakértőtől receptet kérünk, és azt betű szerint követjük".

Friss kutyaeledel

Olyan az illata, mint a maradéknak, és úgy néz ki, mint egy kiadós pörkölt, mínusz a sok folyadék. Szerencsére néhány cég a boldog középútra lépett: a friss kutyatápok kiszállítása. Bár ez a lehetőség nem olcsó, nagyon kényelmes, és tápanyagilag kiegyensúlyozott. Az olyan cégek közül, amelyek friss, elkészített eledelt szállítanak házhoz kedvence számára, ezek a legismertebbek:

The Farmer's Dog

Nom Nom

Ollie

PetPlate

Mennyire frissek ezek a kutyaeledel-készletek? Nos, alapvetően olyan az illatuk, mint a maradékoknak, és úgy néznek ki, mint egy kiadós pörkölt, csak a folyadék nélkül. A csomagolások változatosak, a letéphető tasakoktól a joghurtszerű tartályokig; egyeseket fagyasztva, másokat a hűtőben tárolnak.

Nyersen

Végül, mi a helyzet a nyers kutyatápokkal? A házi készítéshez hasonlóan a teljesen nyers táplálékra való áttérés sem olyan vállalkozás, amelyet félvállról kell venni. Sok kutyatulajdonos esküszik rá, de az állatorvosok véleménye megoszlik a biztonságosságát illetően.

3. Adj egészséges rostokat a kutyája étrendjéhez

Az egészséges fehérjékre való összpontosítás mellett gondolkodj a magas rosttartalmú rágcsálnivalókon és keverékeken kutyád eledeléhez. A legtöbb kutya például imádja a sárgarépát vagy a friss alma falatjait. Egy kanál sima sütőtökkonzerv közismert hasnyugtató a háziállatok számára. A Rover irodai kutyái pedig imádják a házilag készített szárított zöldségeket - a receptet itt találja.

Bármelyik mellett is döntesz, kutyájd rendszeres jutalomfalatjainak egy részét friss, rostdús lehetőségekre cserélni ésszerű fogyókúrás lépés.

"A válasz a kutya [súlyának] optimális szinten tartására az, hogy friss, teljes értékű táplálékkal etessük őket".

Egyes állattartók ennél is tovább mennek, és úgy döntenek, hogy kutyájuk kutyakajájának egy részét egész zöldségekkel, például (különösen) zöldbabbal helyettesítik. Dr. Gary Richter állatorvost kérdeztük a zöldbab-diétáról a kutyák testsúlyának kezelésében. Ő is egyetért azzal, hogy a szárazeledel zöldbabbal és más zöldségekkel való helyettesítése jó lehetőség lehet a kutya kalóriabevitelének csökkentésére, és így magyarázza: "A cél a bevitt kalóriák csökkentése az elfogyasztott táplálék mennyiségének fenntartása vagy növelése mellett. Így a kutya jóllakottnak érzi magát, de kevesebb kalóriát evett".

Összességében azt mondja, nem feltétlenül kell zöldbabot fogyasztani - bár az valószínűleg nem árt. "A válasz a kutya [súlyának] optimális szinten tartására az, hogy friss, teljes értékű táplálékkal etessük őket. A száraz kutyatápok tele vannak szénhidrátokkal, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz".

4. Tartsa tele a vizes tálat

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is fordulhatnak az ételhez, amikor valójában szomjasak. Győződjön meg róla, hogy kutyája víztartálya friss, tiszta vízzel van feltöltve, és tartsa szemmel a kutyus kiszáradásának jeleit.

A jó folyadékpótlás számos egészségügyi előnnyel jár a kutyák számára, többek között puhább bőrrel és fényesebb szőrzettel. Nyertes!

5. Jutalmazz szórakozással, ne étellel

Ha már jó minőségű tápot etetsz a kutyáddal, és még mindig hízik, lehetséges, hogy túl sok jutalomfalatot adsz neki a nap folyamán. Tudom, milyen csábító lehet, hogy csak azért dobj a kutyádnak egy csontot, mert aranyos, de ahogy mondani szokták: "Az étel nem szeretet!" Nem baj, ha a kiképzés során jutalomfalatot használunk, de a túltáplálás elkerülése érdekében használjunk apró darabokra tört, magas fehérjetartalmú jutalomfalatokat. Emellett ne adjon a kutyájának jutalomfalatot, hacsak nem érdemli ki.

Még jobb, ha elkezded bevezetni a nem táplálékkal kapcsolatos jutalmakat. Próbálj meg sült krumpli helyett egy kör apportírozást, vagy egy hasmasszázs helyett egy kis sertéshasat ajánlani. Mindenképpen tájékoztassd erről az állatgondozót vagy kutyasétáltatót is. Természetesen kompromisszumokra is szükség lehet. Az én apám imádja a steakjéből a kutyáimnak csempészni a falatokat, és a gyakori dorgálások ellenére sem tántorítja el. Egy öreg apát nem tudok új trükkökre tanítani, de a tálban lévő kibelből visszavehetek, ha tudom, hogy a kutyák extra kalóriákat kapnak az asztal alatt.

6. Vedd rá őket, hogy lihegjenek

A változás lehet olyan egyszerű, mint a napi séták tempójának fokozása. Az edzőterembe járás nekünk, embereknek macerásnak tűnhet, de a kutyáknak ez az egész jó móka! Ha több mozgást iktatsz be husky kutyád napi rutinjába, az nemcsak a fogyásban segít, hanem az elméjét is aktívan tartja. Naponta kétszer tizenöt perc megerőltető tevékenységre kell törekedni.

Nem kell beiratkoznod egy puccos kutyaaerobik órára, bár természetesen léteznek ilyenek is. Az, hogy segítsen kutyájának formába lendülni, olyan egyszerű lehet, mint a napi séták tempójának fokozása. Ahhoz, hogy segítsen a kutyájának a fogyásban, lassan kell növelni az aktivitást. Kezdje azzal, hogy a reggeli és esti sétákat néhány háztömbnyivel meghosszabbítja, és növeli a tempót és a távolságot, ahogy mindketten egyre fittebbek lesznek.

Ha korlátozott a mozgásképességed, próbálj ki olyan játékot, amely mozgásra készteti a kutyáját, miközben te viszonylag mozdulatlan maradsz, például az apportírozást vagy a bújócskát. A folyadékpótlás a kutyák számára ugyanolyan fontos, mint az emberek számára, ezért a testmozgás során ügyelj arra, hogy a kutya sok vizet kapjon.

És ha már víz: az úszásterápia remek lehetőség az öregedés vagy túlsúly okozta ízületi problémákkal küzdő kutyák számára. A legtöbb vízzel motivált kutya számára egy sima régi medence vagy tó is megfelel, de ha van rá forrás, fontold meg egy víz alatti futópaddal rendelkező állatorvosi fizikoterápiás központ felkeresését. A kutyás hidroterápia ösztönzi a mozgást, tehermentesíti a szenvedő ízületeket, és ráadásul nagyon szórakoztató is.

7. Lassan és egyenletesen trimmeli a derekat

Ahogy azt megtanultam, amikor Ralph kutyám "hirtelen" tíz kilóval túlsúlyos lett, a súlygyarapodás nem megy egyik napról a másikra, ahogy a fogyás sem. Körülbelül hat hónapba telt, mire Ralph újra elérte az ideális súlyát, és továbbra is figyelnem kell arra, hogy ott is maradjon. Az extrém elhízott kutyáknak több időre és odafigyelésre van szükségük a fogyáshoz.

A kutyák elhízására nincsenek gyors megoldások, de az igazság az, hogy tényleg nem nehéz segíteni egy kutyának, hogy formába kerüljön. Mindössze következetességre és időre van szükség. Ne feledd: a fokozatos, megszokott változásoknak van a legnagyobb hatásuk, ezért összpontosíts olyan életmódbeli változtatásokra, amelyek a testmozgást és az egészséges kutyatáplálkozást beépítik a napi rutinba.