, 2022/3/11
Ha krónikus vesebetegségben vagy korlátozott veseműködésben szenvedsz, orvosod javasolhatja a vesediétát. A vesediéta olyan egészséges étkezési terv, amely kíméli a veséid. Korlátozza a káliumot, foszfort, nátriumot és fehérjét tartalmazó ételeket. Az étrend megváltoztatása kihívást jelenthet. Ezek a vesebarát receptek segíthetnek.
Az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek azonban segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében és a szervezet védelmében. Az oxidáció ellen védő élelmiszerek közül sok szerepel a vesediétában, és kiváló választás a dializált betegek vagy a krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedők számára.
Vese diéta
A csökkent veseműködésű embereknek be kell tartaniuk a vesediétát, hogy csökkentsék a vérükben lévő salakanyag mennyiségét. A vérben lévő hulladékok az elfogyasztott ételekből és folyadékokból származnak. Ha a veseműködés károsodott, a vesék nem szűrik vagy távolítják el megfelelően a hulladékot. Ha hulladék marad a vérben, az negatívan befolyásolhatja a beteg elektrolitszintjét. A vesediéta követése szintén elősegítheti a veseműködést és lassíthatja a teljes veseelégtelenség előrehaladását.
A vesediéta olyan diéta, amely alacsony nátrium-, foszfor- és fehérjetartalmú. A vesediéta a jó minőségű fehérje fogyasztásának és általában a folyadékok korlátozásának fontosságát is hangsúlyozza. Egyes betegeknél szükség lehet a kálium és a kalcium korlátozására is. Minden ember szervezete más és más, ezért döntő fontosságú, hogy minden beteg egy vesediétás szakemberrel dolgozzon együtt, hogy olyan étrendet állítsanak össze, amely a beteg igényeihez igazodik.
Nátrium
A nátrium a legtöbb természetes élelmiszerben megtalálható ásványi anyag. A legtöbb ember a sót és a nátriumot felcserélhetőnek gondolja. A só azonban valójában nátrium és klorid vegyülete. Az általunk fogyasztott élelmiszerek tartalmazhatnak sót, vagy más formában is tartalmazhatnak nátriumot. A feldolgozott élelmiszerek a hozzáadott só miatt gyakran magasabb nátriumtartalommal rendelkeznek.
A nátrium a szervezet három fő elektrolitjának egyike (a másik kettő a kálium és a klorid). Az elektrolitok szabályozzák a test szöveteibe és sejtjeibe be- és kiáramló folyadékokat. A nátrium hozzájárul a következőkhöz:
A vérnyomás és a vérmennyiség szabályozásához
Az idegműködés és az izomösszehúzódás szabályozásához
A vér sav-bázis egyensúlyának szabályozásához
A szervezet által megtartott vagy kiürített folyadék mennyiségének kiegyensúlyozásához.
Miért kell a vesebetegeknek figyelemmel kísérniük a nátriumbevitelt?
A túl sok nátrium káros lehet a vesebetegek számára, mivel veséjük nem tudja megfelelően eltávolítani a felesleges nátriumot és folyadékot a szervezetből. Ahogy a nátrium és a folyadék felhalmozódik a szövetekben és a véráramban, ezek okozhatják:
Fokozott szomjúság
Ödéma: duzzanat a lábakban, kezekben és az arcon.
Magas vérnyomás
Szívelégtelenség: a véráramban lévő felesleges folyadék túlterheli a szívet, ami megnagyobbítja és legyengíti azt.
Légszomj: a folyadék felhalmozódhat a tüdőben, ami megnehezíti a légzést.
Kálium
Mi az a kálium és szerepe a szervezetben?
A kálium egy olyan ásványi anyag, amely számos általunk fogyasztott élelmiszerben megtalálható, és természetes módon is megtalálható a szervezetben. A kálium szerepet játszik abban, hogy a szívverés szabályos maradjon, és az izmok megfelelően működjenek. A kálium a véráramban lévő folyadék- és elektrolitegyensúly fenntartásához is szükséges. A vesék segítenek fenntartani a megfelelő mennyiségű káliumot a szervezetben, a felesleges mennyiséget pedig a vizelettel ürítik ki.
Miért kell a vesebetegeknek figyelemmel kísérniük a káliumbevitelt? Amikor a vesék leállnak, már nem tudják eltávolítani a felesleges káliumot, így a káliumszint felhalmozódik a szervezetben.
A vérben lévő magas káliumszintet hiperkalémiának nevezzük, ami okozhat:
izomgyengeséget
szabálytalan szívverés
lassú pulzus
szívrohamot
Halál
Foszfor
Mi a foszfor és szerepe a szervezetben?
A foszfor egy olyan ásványi anyag, amely kritikus fontosságú a csontok fenntartásában és fejlődésében. A foszfor segíti továbbá a kötőszövet és a szervek fejlődését, valamint az izommozgást. A foszfortartalmú ételek fogyasztásakor és megemésztésekor a vékonybél felszívja a foszfort, hogy az a csontokban tárolódhasson.
Miért kell a vesebetegeknek figyelemmel kísérniük a foszforbevitelt?
A normálisan működő vesék képesek eltávolítani a vérben lévő felesleges foszfort. Ha a veseműködés károsodik, a vesék már nem távolítják el a felesleges foszfort. A magas foszforszint kivonhatja a kalciumot a csontokból, ami gyengévé teszi azokat. Ez veszélyes kalciumlerakódásokhoz vezet az erekben, a tüdőben, a szemekben és a szívben is.
Fehérje
A fehérje nem jelent problémát az egészséges vesék számára. Normális esetben a fehérje elfogyasztása során salakanyagok keletkeznek, amelyeket viszont a vese nefronjai szűrik ki. Ezután a további vesefehérjék segítségével a hulladékból vizelet lesz. Ezzel szemben a károsodott vesék nem képesek eltávolítani a fehérjehulladékot, és az felhalmozódik a vérben.
A krónikus vesebetegek számára a megfelelő fehérjefogyasztás trükkös, mivel a mennyiség a betegség egyes stádiumaiban eltérő. A fehérje nélkülözhetetlen a szövetek fenntartásához és más testi szerepekhez, ezért fontos, hogy a betegség adott stádiumához ajánlott mennyiséget fogyassza a nefrológus vagy vesediéta szerint.
Folyadékok
A folyadékszabályozás a krónikus vesebetegség későbbi stádiumában lévő betegek számára fontos, mert a normális folyadékfogyasztás folyadékfelhalmozódást okozhat a szervezetben, ami veszélyessé válhat. A dialízisre szorulóknak gyakran csökken a vizeletürítésük, így a szervezetben megnövekedett folyadékmennyiség felesleges nyomást gyakorolhat az illető szívére és tüdejére. A beteg folyadékpótlását egyénileg számítják ki, a vizeletürítéstől és a dialízis beállításaitól függően. Létfontosságú, hogy kövesse a nefrológus/táplálkozási szakember folyadékbeviteli irányelveit.
A folyadékbevitel ellenőrzése érdekében a betegeknek:
Ne igyanak többet, mint amennyit orvosa elrendel
Számolj meg minden olyan ételt, amely szobahőmérsékleten elolvad.
Figyelemmel kell lenniük a főzéshez felhasznált folyadék mennyiségére
Vese diéta tippek
Előétel receptek
Bazsalikomos pestóval töltött gomba
Mogyoróvajas humusz
Savanyított spárga
Quinoa sütemények
Sült pirospaprika humusz
Italreceptek
Szeder jeges tea fahéjjal és gyömbérrel
Áfonyás levendulás limonádé
Áfonyás fröccs
Mentás-lime-os jeges tea
Alkoholmentes margarita
Epres mockarita
Kenyér receptek
Almás-fahéjas muffinok
Almás kukoricás muffinok
A legjobb mézes teljes kiőrlésű kenyér
Sárgarépa és fűszeres gyors kenyér
Fahéjas zsemle
Áfonyás-narancsos muffinok
Ír barna kenyér
Reggeli muffinok
Müzli reggeli szelet
Tök fűszeres muffinok
Délnyugati kukoricalisztes muffinok
Fűszeres sárgarépa-mazsolás teakenyér
Háromszemű málnás muffin
Teljes kiőrlésű palacsinta
Teljes kiőrlésű szódakenyér
Desszert receptek
Almás-áfonyás cobbler
Sült alma cseresznyével és mandulával
Barna rizs piláf
Áfonyás-gyümölcsös kávétorta morzsás tetejével
Citromos pudingos sütemény
Vegyes bogyós teljes kiőrlésű kávétorta
Rusztikus alma-áfonyás torta
Fűszeres sárgarépa-mazsolás teakenyér
Ízletes almás pite
Főétel receptek
Csirkesaláta ananásszal és balzsamecetes vinaigrette-tel
Rántott rizs
Mangó salsa pizza
Rizstészta tavaszi zöldségekkel
Zöldsaláta körtével, édesköménnyel és dióval
Füstölt bab és gombás kukoricakása
Spenótos-gombás frittata
Édesburgonyás gofri áfonyasziruppal
Teljes kiőrlésű palacsinta
Teljes kiőrlésű áfonyás palacsinta
Saláta receptek
Avokádósaláta gyömbéres-miso öntettel
Cékla-diós saláta
Csirkesaláta ananásszal és balzsamecetes vinaigrette-vel
Kuszkusz saláta
Csöpögtetett tésztasaláta tavaszi zöldségekkel
Angol uborkasaláta balzsamecetes vinaigrette-tel
Francia zöld lencsesaláta
Savanyított hagymasaláta
Zöldsaláta körtével, édesköménnyel és dióval
Spenótos bogyós saláta
Meleg káposztasaláta mézes öntettel
Mártások és öntetek receptjei
Karamellizált balzsamecetes vinaigrette
Házi ranch öntet
Barackos-mézes kenőcs
Mogyoróvajas humusz
Borsos szósz
Sült piros paprika-ananász salsa
Tzatziki szósz
Oldalas étel receptek
Sült alma cseresznyével és mandulával
Brokkoli fokhagymával és citrommal
Karfiolos burgonyapüré
Kínai stílusú spárga
Áfonyás-diós rizspiláf
Gránola mazsolával, almával és fahéjjal
Zöldbab pirospaprikával és fokhagymával
Mézes zsályás sárgarépa
Sovány vidéki reggeli kolbász
Citromos rizs arany mazsolával és mandulával
Parmezános sült karfiol
Quinoa sütemények
Ratatouille sült paradicsomos vinaigrette-vel
Sült zöldbab
Sós hajdina piláf pirított fűszerekkel
Fanyar zöldbab
Vadrizs piláf áfonyával és almával
Leves receptek
Tűzön sült kukoricaleves
Gombás árpaleves
Quibebe leves
Vadrizs gombaleves